17.07.2007 ::

Nyhamnin majakka sammutettiin

Nyhamnin majakka Ahvenanmaalla sammutettiin 11. heinäkuuta klo 13.00. Linssi, valolaite sekä loistokoju tullaan siirtämään varalaitteeksi, kerrotaan Merenkulkulaitoksesta.

Nyhamn jo sammutettuna kuvattuna 14. heinäkuuta.

Nyhamnin erikoisen majakan historia on näin tullut päätepisteeseen. Nyhamnilla, tai oikeammin Lilla Båtskärillä, on kiehtova historia loistoasemana, majakkasaarena ja kaivospaikkana. Båtskärin historiassa kääntyy nyt uusi sivu: saarelle nousee tuulivoimala. Se pystytetään lähiviikkoina. Kaivostorni jossa majakka on sijainnut, säilyy, kuten luotsi- ja muut rakennukset. Osan asuinrakennuksista energiayhtiö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus ovat kunnostaneet.

Lanteri laitteineen kuvattuna 14. heinäkuuta.

Suomen Majakkaseura olisi mielellään nähnyt, että majakkalaitteet olisivat voineet säilyä tornissa sammuttamisesta huolimatta. Ne olisivat kuvanneet tärkeää osaa Båtskärin historiasta. Seura on kuitenkin iloinen että laitteet säilytetään ja varastoidaan. Seura toivoo niiden päätyvän
aikanaan sopivaan museoon.

Nyhamnin historiasta saa lisätietoa Jan Anderssonin kirjasta ”Rödhamns värld” (vain ruotsiksi), Seppo Laurellin mainiosta Suomen Majakat –kirjasta (uusi painos juuri ilmestymässä) sekä Håkan Slotten kirjasta ”Lågskär i Ålands Hav” (vain ruotsiksi).

Kauan eläköön Nyhamnin majakka!

Vilhelm Holmberg
Suomen Majakkaseuran aktiivi, Maarianhamina