Majakkaseura on vuokrannut Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaarella sijaitsevan sumusireeninhoitajan talon Metsähallitukselta 1.4.2005 alkaen. Seuran kunnostaa ja entisöi viimeistä saaren rikkaaseen majakkahistoriaan liittyvää asuinrakennusta mahdollisimman alkuperäiseen asuun.

Gustavsvärnin pieni kalliosaari on alkuperäiseltä nimeltään Eldskär. Se sijaitsee noin kolme kilometriä Hangon kaupungista lounaaseen. Russarön majakkasaari sijaitsee pari kilometriä Gustavsvärnistä lounaaseen. Etelä-kaakkoon Gustavsvärnistä avautuu avomeri.

Gustavsvärnissä ei kasva luonnonvaraisesti puita muutamia pihlajia lukuun ottamatta. Saari on hyvin kallioinen ja maakerros on ohut. Kasvillisuus viihtyy lähinnä ihmisen rakentamien muurien sisäpuolella tai niiden suojassa.

Gustavsvärn nousee merestä kuin vuorenhuippu. Sen rannat laskeutuvat suurimmalta osalta hyvin jyrkästi mereen ja ovat siksi vaarallisia. Sukeltajille saarta ympäröivät syvänteet ovat suosittuja kohteita.

Saaren rannat ovat veneilijöille vaikeita. Kiinnittyminen on pienveneille lähes mahdotonta saarelle rakennettua yhteyslaituria lukuun ottamatta. Sen sijaan entisaikojen purjelaivoille saaren jyrkät rannat olivat sopivia kiinnittymispaikkoja. Tästä on edelleen merkkinä suuria kiinnittymisrenkaita saaren kallioissa.

Vuonna 2006 Majakkaseura julkaisi kuvitetun Gustavsvärnin historiikin, jonka voit tilata seuran nettisivuilta. Näin ostat kirjan, joka kertoo Gustun mielenkiintoisen tarinan. Se on saatavana myös ruotsinkielisenä.

GUSTUN TALKOOKAUSI 2016 ON PÄÄTTYNYT

Hei Majakkaseuran jäsen, tervetuloa mukaan taas vuonna 2017!

Gustun ensi kauden suunnittelutyöt ovat jo alkaneet. Tarvitsemme myös vuonna 2017 työtä pelkäämättömiä talkoolaisia Hangon Gustavsvärniin eli Gustuun. Talkookookausi alkaa keväällä - tarkempi ajankohta ilmoitetaan myöhemmin.

Talkookaudella jatketaan sumusireeninhoitajan talon kunnostustöitä korjausohjelman mukaan. Myös viime vuonna rakennettu uusi laituri kaipaa viimeistelytöitä.

Työ on remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja kamarissa, sekä talon ylläpitotöitä, kokkaamista, opastamista, tuotemyyntiä, päiväkirjan kirjoittamista jne.

Ensiaputaidot ovat plussaa. Uimataito on ehdoton vaatimus.

Opastehtävissä ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi on etu. Oppaan apuna on mm. Majakkaseuran toimittama Gustavsvärn-historiikki.

Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa tai pelkästään viikonloppuna (pe–su) tai muutaman päivän kerrallaan (su–ke, ke–pe). Vaihtopäivät ovat sunnuntai, keskiviikko ja perjantai. Toivomme, että olet valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja viivytyksiin, joita sää saattaa aiheuttaa. Huomaa, että kotieläimiä ei valitettavasti saa tuoda Gustuun.

Talkoo- ja jäsenmaksuun sisältyvät majoitus, ruokailu ja venematka Hangon Itäsatamasta Gustuun ja takaisin. Ne tulee olla maksettuina ennen Gustuun saapumista. Ja ensikertalainen talkoolainen: Tulethan paikan päälle tiedotustilaisuuteen ennen lähtöä! Niistä ilmoitetaan jäsentiedotteissa ja seuran nettisivuilla kohdassa "Toimintakalenteri" jäsenille.

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot ja henkilöstä aiemmin saatu kokemus aiemmilta Gustu-vuosilta. Ennen kaikkea ratkaisee kuitenkin reipas asenne ja ryhmätyöhenkisyys sekä valmius tarttua kaikkiin tarvittaviin töihin. Eli ensikertalaiset ovat tervetulleita – Gustussa tutustuu mukavasti Majakkaseuran toimintaan ja muihin jäseniin.

Gustu-terveisin
Markku Romppanen ja Pera Rahkonen