suomeksipå svenskain english
 

Gustavsvärnin kukoistuskausi kesti vuodesta 1900 toiseen maailmansotaan. Saarella eli vuosisadan alkupuolella kolme perhettä. Parhaimmillaan näissä perheissä oli yhteensä 15 lasta! Saarella on siten asunut jopa parikymmentä henkeä.

Saarelle rakennettiin kahden päärakennuksen lisäksi useita muita rakennuksia. Suuri makasiinirakennus tarjosi varasto- ja kesämajoitustilaa saaren perheille. Lisäksi saarella oli mm. kala- ja venevajoja, kaivokoju ja leikkimökki.

Saarelaisten käytössä oli suuri yhteysvene ja todennäköisesti pienempiä kalastusveneitä. Hangossa oli hyvällä säällä mahdollista käydä jopa soutamalla.

Toisen maailmansodan aikana Hanko luovutettiin välirauhassa venäläisille. Niinpä Gustavsvärninkin tyhjeni. Vuosina 1950-51 vanhan majakan katsottiin täyttäneen tehtävänsä ja se korvattiin uudella betonista valetulla tornilla. Se rakennettiin parinkymmenen metrin päähän vanhasta majakasta, joka valitettavasti revittiin maan tasalle.

Onni onnettomuudessa oli se, että vanhan majakan loistokoju päätettiin siirtää uuden majakkatornin huipulle. Mahdollisesti tässä yhteydessä alkuperäinen linssistö valitettavasti hävitettiin.

Ilmeisesti majakanvartija asui 1950-luvulla sumusireeninhoitajan asunnossa. 1960-luvulla asunto remontoitiin sen aikaisten mieltymysten mukaisesti. Seiniin pantiin lastulevyt ja lattiaan muovimatto. Kaunis panelikatto peitettiin huopalevyillä.

1970-luvulta lähtien talo on toiminut ilmeisesti enää väliaikaisena suojana majakkahenkilökunnalle. Viimeiset 20-30 vuotta rakennus oli tyhjillään.