Kansainvälistä majakkapäivää vietettiin Hangon edustalla Gustavsvärnin majakalla tänä vuonna sunnuntaina 21.8. Majakkasaareen, sen historiaan ja majakkaseuran toimintaan tutustui päivän aikana noin 250 vierasta. Kaukaisin asiasta kiinnostunut vieras oli Australiasta saakka! Kansainvälisiä vieraita oli myös mm. Iso-Britanniasta ja Virosta. Samana viikonloppuna Hangossa järjestettiin paljon muutakin ohjelmaa, mm. Hangon Tullirannalla melonnan suurtapahtuma, Sea Kayak Gathering, joka toi majakkasaarelle myös useita kanooteillaan matkaavia vieraita. Aamupäivän sää oli hiukan pilvinen ja tuulinen, mutta iltapäivää kohden sää lämpeni ja aurinko paistoi.

Ohjelmaa opastuksien (suomi, ruotsi, englanti) ja jo perinteeksi muodostuneiden ohjelmanumeroiden (solmupajan ja Sumusireenitalon yläkerran majakka-aiheisen dokumenttielokuvanäytösten) lisäksi tänä vuonna uutuutena oli majakka- ja merimerkkiaiheinen visailu ja lukusoppi. Uusi esitteemme "Suomen saariston historialliset merimerkit" sai myös "ensi-iltansa" majakkapäivänä ja sitä jaettiin asiasta kiinnostuneille visailupisteellä, sillä osa kysymyksistä perustui mm. esitteen tekstiin.

Jokainen vierailija sai yllätyksenä tervetulo-lahjaksi saareen noustessa kaksi majakkaseuran postikorttia, jotka sai ottaa muistoksi itselleen tai lähettää ystävilleen. Uutena juttuna majakkasaarella oli Gustun oma posti, josta vieraat saivat lähettää korttinsa maailmalle majakan omalla leimalla varustettuna.

Päivän aikana oli ohjelmassa myös uuden, elokuussa 2016 ilmestyneen Menetetyt majakat -kirjaprojektin esittely, jonka piti kirjan toinen kirjailija, tietokirjailija Johanna Pakola. Merikapteeni, tietokirjailija ja Suomen johtavan majakka-asiantuntija Seppo Laurellin kanssa yhdessä kirjoitettu kirja kertoo entisillä ja nykyisillä merialueillamme ja Laatokalla sijainneiden ja yhä sijaitsevien majakoiden ja majakkasaarten sotavuosista. Kirja sisältää aiemmin julkaisemattomia hienoja valokuvia majakkakohteista. Kirjaa oli myös mahdollista ostaa Gustun-puodista sekä sitä on nyt tarjolla myös tulevan syksyn elokuvakiertueella, seuran jäsenhintaan.

Gustun-puodista myytiin myös muitakin kirjoja, v.2017 majakkakalentereita, T-paitoja, majakka-aiheisia DVD-elokuvia ja serviettejä, postikortteja, pinssejä jne. Cafe-Gustu tarjosi vierailijoille mm. vastaleivottua pullaa ja kahvia/teetä/mehua, graavilohileipiä ja grillimakkaraa. Vierailla oli myös mahdollisuus grillata omia eväitään.

Sumusireenitalon keittiössä oli myös kova tohina, kun talkoolaisten muonitusvastaavat kokkasivat meille päivän aikana "ruista ranteeseen". Näppärät kokit hyödynsivät myös saaren omia mustaherukkamarjoja ja tekivät niistä meille herkullisen välipalakiisselin, nam!

Mantereelle oli järjestetty Majakkaseuran oma "ständi", jossa neuvottiin ja opastettiin vierailijoita majakkaretkestä sekä myytiin majakkaseuran tuotteita ja kerrottiin majakkaseuran toiminnasta. Yhteistyökumppanimme Sunfun kuljetti sujuvasti non-stoppina vieraat Hangon Itäsatamasta majakalle klo 10-16.

Saaren laiturilla kerättiin vierailijoiden palautetta päivän onnistumisesta, kartoitettiin mistä päin vieraat olivat saarelle matkanneet, kehitysehdotuksia seuraavia vuosia ajatellen sekä mistä he olivat kuulleet tapahtumasta. Maksettuja mainoksia emme tietoisesti olleet tapahtumasta tehneet, vaan markkinointi tapahtui lähinnä majakkaseuran omilla ja Hangon kaupungin tapahtumien nettisivuilla, Hangon kaupungin ilmoitustauluille viedyillä mainoksilla, sosiaalisessa mediassa sekä paikallislehtien kesätapahtumat nettisivuilla sekä vastaavissa painetuissa printtijulkaisuissa.

Oli ilo kuulla ja lukea palautteista, että vieraat olivat olleet todella tyytyväisiä päivän antiin. Talkoolaiset saivat paljon kiitosta mm. palvelualttiudestaan, ystävällisestä ilmapiiristä, monipuolisen ohjelman tarjoamisesta sekä hyvin toimineista järjestelyistä. Tämän tyyppisiä tapahtumia toivottiin tulevaisuudessa vielä enemmän. Kaikkien arviointilomakkeeseen omat yhteystietonsa jättäneiden kesken arvottiin viisi Suomen majakat -DVD-elokuvaa. Arvonta on suoritettu ja elokuvat on nyt postitettu. Majakkaseuran sivuilta voi lukea keitä arpaonni suosi.

Tämän kaiken toteutuksen takana oli sunnuntaina työn touhussa 22 innokasta ja iloista talkoolaista - sydämellinen kiitos vielä Anne, Fredi, Hilkka, Iris, Jari, Johanna, Juhi, Kirsi, Mari, Marja-Leena, Merja, Nina, Pekka, Pera, Raija, Riitta, Silja, Sirpa, Sören, Tarja ja Teuvo päivän onnistumisesta!

Ohessa valokuvia ja tunnelmia kansainvälisestä majakkapäivästä.

Turvallisuusinfoa ennen saareen nousemista

Kahvilassa

Trubaduuri Johathan

Iloiset tiskarit

Lokkiparvi Sumusireenin talon yllä

Gustun puoti

Sumusireenin talon sisällä

Melojavieraat

Solmupaja

Tehtävärasti

Majakkataidetta

Johannan kirjaesitys

Tutustumista saareen

Postilaatikko

Majakkaleima

Gustun postissa

Ohi lipuvia laivoja: Finnlines

Hangon kaupungin johtaja vaimonsa kanssa tuli tutustumaan saareen. Kuvassa myös Majakkaseuran edustaja Jarna Juntura.

Kotimatkaa odotellessa

Kuskimme Esa

Illalla

Syysterveisin, Jarna

P.S. Kansainvälisenä majakkaviikonloppuna lauantaina 20.8. majakkaseura järjesti myös jäsenilleen Russarö-Gustavsvärnin retken, joka saatiin nauttia kauniissa, aurinkoisessa säässä. Retkelle osallistui 17 seuralaista.