suomeksipå svenskain english
 Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti, mutta lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu. Jokakesäiset talkookaudet ovat pidentyneet maaliskuuhun ja marraskuuhun asti, ja sadat seuran jäsenet ovat talkoolaisina palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Tekemistä on vielä jäljellä. Ankarissa olosuhteissa majakkaa on myös jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

MÄRKETIN TULEVAISUUS


Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin: ne jotka liikkuvat omalla veneellään tai käyttävät Ahvenanmaan venematkailupalveluja. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen paikka ja tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.Tutustu nykyajan majakanvartijoiden päivittäiseen elämään. Majakkapäiväkirjaa julkaistaan joka päivä talkookauden ajan, jo kuudelta kesältä. Päiväkirjat löytyvät vasemmalta valikosta.

MÄRKETIN TALKOOKAUSI 2016

Hei Majakkaseuran jäsen, haluatko Märketille talkoisiin?


Märketin kauden 2016 suunnittelutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Vuosi 2015 oli hieno vuosi, sillä talkoolaisia oli kaudella 46 enemmän kuin vuonna 2014 ja ensikertaisten määrä kasvoi yli 100:lla prosentilla. Märket kiehtoo edelleen.

Tarvitsemme tänäkin vuonna työtä pelkäämättömiä talkoolaisia, kuten rakentajia, kokkailijoita, keittiöapulaisia, oppaita, päiväkirjan kirjoittajia (englanniksi) ja kaikenlaisten sekalaisten tehtävien tekijöitä viikon tai kahden mittaisiin talkoojaksoihin.

Sesongin aikana saattaa olla myös hiljaisempia jaksoja, joten toimettomuuttakin täytyy sietää. Ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi katsotaan eduksi. Edellytämme talkoolaisilta hyvää terveydentilaa ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin ja viivytyksiin. Huomioi tämä erityisesti, jos käytät säännöllisesti jotain lääkettä.

Ensiapu- sekä veneenkäsittelytaidot ovat plussaa ja uimataito Märketillä on ehdoton vaatimus.Talkoomaksu on tänäkin vuonna 70 € ja se tulee olla maksettuna ennen laivalippujen tilaamista tilille IBAN: FI91 1630 3000 0140 43 ja BIC: NDEAFIHH. Kirjoita viestikenttään nimesi ja talkooviikkosi numero/2016. Talkoomaksuun sisältyy kansipaikka ja mahdollinen autopaikka Viking Linella ja edestakainen venekyyti välillä Eckerö–Märket, majoitus saarella sekä ruokailu.

Vuoden 2016 jäsenmaksu 20 € tulee olla maksettuna ennen ilmoittautumista talkoisiin tilille IBAN: FI47 4055 1020 2918 80 ja BIC: HELSFIHH. Kirjoita viestikenttään etu- ja sukunimesi ja teksti ”Jäsenmaksu 2016”.

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot, henkilöstä aiemmin saatu kokemus Märket-talkoissa ja ennen kaikkea asenne. Talkoolaiset sitoutuvat tarvittaessa tekemään kaikkia töitä vieraalla kielellä tapahtuvaa opastusta lukuun ottamatta. Talkoisiin lähtijän on myös osallistuttava johonkin kevään aikana järjestettävään briiffitilaisuuteen. Tilaisuuksien aikataulu, paikkakunnat ja osoitteet ilmoitetaan sähköpostitse jäsenille lähiaikoina.

Jätä talkoohakemuksesi tästä klikattavalla nettilomakkeella 10.4.2016 mennessä.

Tämän päivämäärän jälkeenkin voi tiedustella talkooviikoilta hajapaikkoja. Hakemus on henkilökohtainen, mutta voit ehdottaa yhtä kaveria samalle viikolle. Muista, että kaverisi on täytettävä oma hakemus!

Ja ensikertalainen talkoolainen: Tulethan paikan päälle tiedotustilaisuuteen ennen lähtöä! Niistä ilmoitetaan jäsentiedotteissa ja seuran nettisivuilla kohdassa "Toimintakalenteri" jäsenille


Märket-terveisin
Katja Hagfors ja Kimmo Pensola 
Tuemme
Rädda Märket
-kampanjaa:Lasi-Lindberg
Järvenpää

Bilhallen i Mariehamn
Mariehamn, Åland

Ålands Redarförening
Mariehamn, Åland

Städsystem Ab Mariehamn, Åland

Nymans Fisk Kb
Brändö, Åland

SteelFM
Mariehamn, Åland

Byggservice Wårdö
Vårdö, ÅlandMajakkasaunaa
rakentamassa:Cembrit Oy
Lohja

Schiedel Savuhormistot Oy
Espoo


Vehasen Talot Oy

Salo