Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti, mutta lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu. Jokakesäiset talkookaudet ovat pidentyneet maaliskuuhun ja marraskuuhun asti, ja sadat seuran jäsenet ovat talkoolaisina palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Tekemistä on vielä jäljellä. Ankarissa olosuhteissa majakkaa on myös jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

MÄRKETIN TULEVAISUUS

Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin: ne jotka liikkuvat omalla veneellään tai käyttävät Ahvenanmaan venematkailupalveluja. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen paikka ja tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.

Tutustu nykyajan majakanvartijoiden päivittäiseen elämään. Majakkapäiväkirjaa julkaistaan joka päivä talkookauden ajan, jo kuudelta kesältä. Päiväkirjat löytyvät vasemmalta valikosta.

Tuemme
Rädda Märket