Tärkeä osa merenkulun historiaa

Taskun pooki on tärkeä osa Raahen ja koko Pohjanlahden merenkulun historiaa. 1850-luvulta lähtien se oli kaupungin tärkeä merimerkki aina sotien jälkeiseen aikaan saakka. Nykyisin Taskun pooki on yhdessä Iso-Kraaselin pookin kanssa Raahen tärkeitä merellisiä symboleita. Kaupungin kolmas pooki, Kumpele, tuhoutui salaman iskusta 1960-luvulla.

Lataa videon katseluun tarvittava Quicktime täältä.
[mov] Taskun pooki , 22,5 Mt

Taskun saari

16 metriä korkea pooki sijaitsee Raahen saariston liki uloimmalla saarella eli Taskun saarella. Saari on kaunis hiekasta ja kivistä muodostunut matala saari, jonka länsipäässä pooki sijaitsee. Itäpäässä sijaitsee saaren luonnonsatama ja kaunis hiekkadyyni, joka viettää hienona hiekkarantana mereen.

Tasku on raahelaisten suosittu retkikohde erityisesti talvella, kun saareen voi hiihtää. Saaressa on vanha kalastajamaja, jota Majakkaseurakin hyödyntää talkoissaan. Lisäksi saaressa on suurempi rakennus, kahvila, jota tullaan käyttämään Taskun talkoissa huoltorakennuksena, jossa mm. syödään ateriat. Ulkona on nuotiopaikka sekä mm. ulkohuussit.

Salaman vaurioittama pooki

Taskun pooki vaurioitui pari vuotta sitten salaman iskuista. Kesän 2016 talkoissa vahvistetaan pookin nurkkahirsiä, uusitaan lahonnutta ja salaman iskussa tuhoutunutta lautaa sekä kunnostetaan kattoa. Lopuksi pooki maalataan uudestaan keltamullalla, joka keitetään saaressa.

Raahen kaupungin satamasta Taskuun ajaa moottoriveneellä noin 15 minuutissa.

Tule mukaan seuraamaan työn etenemistä vanhan pookin pelastamiseksi.

Taskun pookin tilannetta voi seurata myös Facebook-sivuilla osoitteessa https://www.facebook.com/Tasku2016/?fref=ts