Gustavsvärn ja sumusireeninhoitajan talo

Majakkaseura on vuokrannut Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaarella sijaitsevan sumusireeninhoitajan talon Metsähallitukselta 1.4.2005 alkaen. Seura kunnostaa ja entisöi viimeistä saaren rikkaaseen majakkahistoriaan liittyvää asuinrakennusta mahdollisimman alkuperäiseen asuun. 

Gustavsvärnin, Gustun, pieni kalliosaari on alkuperäiseltä nimeltään Eldskär. Se sijaitsee noin kolme kilometriä Hangon kaupungista lounaaseen. Lähellä Gustua sijaitsee myös Russarön majakkasaari.

Etelä-kaakkoon Gustavsvärnistä avautuu avomeri. Gustavsvärnissä ei kasva luonnonvaraisesti puita muutamia pihlajia lukuun ottamatta. Saari on hyvin kallioinen ja maakerros on ohut. Kasvillisuus viihtyy lähinnä rakennettujen muurien suojassa.

Gustavsvärn nousee merestä kuin vuorenhuippu. Sen rannat laskeutuvat suurimmalta osalta hyvin jyrkästi mereen ja ovat siksi vaarallisia. Sukeltajille saarta ympäröivät syvänteet ovat suosittuja kohteita.

Saaren rannat ovat veneilijöille vaikeita. Kiinnittyminen on pienveneille lähes mahdotonta saarelle rakennettua yhteyslaituria lukuun ottamatta. Sen sijaan entisaikojen purjelaivoille saaren jyrkät rannat olivat sopivia kiinnittymispaikkoja. Tästä on edelleen merkkinä suuria kiinnittymisrenkaita saaren kallioissa.

Majakkaseura julkaisi Gustavsvärnin valon 150-vuotispäivänä 10.11.2018 upean Gustavsvärn – Hangon linnoitus- ja majakkasaari -teoksen. Se kertoo koko Gustavsvärnin 230-vuotisen historian linnoitussaaresta majkkakauteen ja Majakkaseuran aikaan. Kirjaa voi ostaa Majakkaseuran tapahtumista (kysy postitusmahdollisuutta osoitteesta julkaisut(at)majakkaseura.fi).

Tule mukaan talkoisiin

Gustun kauden 2019 suunnittelutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Tarvitsemme tänäkin vuonna työtä pelkäämättömiä talkoolaisia Gustavsvärniin eli Gustuun. 

KAUDEN 2019 TALKOOILMOITTAUTUMINEN ON ALKANUT. Talkookausi alkaa toukokuussa ja päättyy loka-marraskuussa. Hae talkoisiin allaolevasta linkistä.

Talkookaudella jatketaan sumusireeninhoitajan talon kunnostustöitä korjausohjelman mukaan. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä. Jos et jo ole jäsen, lue lisää ja liity jäseneksi täältä.

Ystävällisin terveisin,

Talkoovastaavat Jake ja Veera Lahti-Olsen

 Lisätietoja talkoista: gustu.talkoot(at)majakkaseura.fi

Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja kamarissa
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot ja aiemmin saatu kokemus talkoista. Eniten ratkaisee kuitenkin reipas asenne ja valmius tarttua kaikkiin tarvittaviin töihin.

 • Ensikertalaiset ovat enemmän kuin tervetulleita – Gustussa tutustuu samalla Majakkaseuran toimintaan ja muihin jäseniin.
 • Ensiaputaidot ovat plussaa. Uimataito on ehdoton vaatimus.
 • Opastehtävissä ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi on etu. Oppaan apuna on mm. Majakkaseuran toimittama Gustavsvärn-historiikki.
 • Sinun täytyy olla valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja viivytyksiin, joita sää saattaa aiheuttaa. Huomaa, että kotieläimiä ei saa tuoda Gustuun.
 • Saat ilmoittautumisesi jälkeen kattavan infopaketin talkoista saarella
 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • HUOM! Ensikertalaisen tulee osallistua yhteen talkooinfoon ennen talkoisiin osallistumistaan

Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa tai pelkästään viikonloppuna (pe–su). Vaihtopäivät ovat sunnuntai ja perjantai.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. 

 • Jäsenmaksun 20€ ja kausikohtaisen talkoomaksun 30€ on oltava maksettu hyvissä ajoin ennen talkoovuoron alkua.
  • Vuoden 2019 viitteellä varustettu jäsenmaksulasku lähetettiin sähköpostitse helmikuun lopulla (tai uusilla jäsenillä jäseneksi hyväksymisen jälkeen). 
  • Talkoomaksusta lähetetään aiemmista vuosista poiketen sähköpostilla viitteellinen maksulomake, jolla maksu hoidetaan.
 • Talkoomaksuun sisältyvät majoitus, ruokailut ja venematka Hangon Itäsatamasta Gustuun ja takaisin.
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää jäsenhakemus, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan ja saat viitteellisen jäsenmaksulaskusi.

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Infotilaisuuksista ilmoitetaan Majakkaseuran Uutiset ja tapahtumat -sivulta.

 

Gustavsvärnin päiväkirja

19.-21.7 : Alexandra, Jukka, Marianne, Reija.

19.-21.7 : Alexandra, Jukka, Marianne, Reija.

Perjantai 19.7 Tänä viikonloppuna iloiseen talkooporukkaamme kuului Alexandra ja Jukka Padasjoelta, Marianne Helsingistä sekä Reija Lahdesta.

Lue lisää
7.-12.7.2019 Matti ja Tua

7.-12.7.2019 Matti ja Tua

On merkillistä, miten ei vain seura vaan myös sää vaikuttavat koko saaren olemukseen ja saarella olemiseen.

Lue lisää
5.7.-7.7.2019 Annu, Jyrki, Matti, Tua, Sofia & Jony

5.7.-7.7.2019 Annu, Jyrki, Matti, Tua, Sofia & Jony

Aurinkoinen regatta ja runon ja suven päivä Gustavsvärnillä Hangon regatta täytti sataman sadoista purjeveneistä, kun me

Lue lisää
24.6-30.6. Aarno, Helena, Dennis ja Mari

24.6-30.6. Aarno, Helena, Dennis ja Mari

24.6 Maanantai Talkoolaiset vaihtuivat poikkeuksellisesti vasta tänään Juhannuksesta johtuen. Uusista talkoolaisista käyntiGustavsvärnillä oli monille ensimmäinen joten

Lue lisää
20.-24.6. Jake, Veera, Laila ja Eero

20.-24.6. Jake, Veera, Laila ja Eero

  20.6. torstai Aurinkoinen sää helli talkoolaisia, vaikka Gustussa hieman tuulikin. Kaupan kautta juhannuken talkoolaiset suunnistivat

Lue lisää
15.6.-20.6. Raija, Sanna, Anneli, Marita ja Erkki

15.6.-20.6. Raija, Sanna, Anneli, Marita ja Erkki

15.6.lauantai Perjantai-iltana saapunut uusi majakanvartijaryhmä Raija, Sanna, Anneli ja Marita aloittivat lauantain sumuisessa säässä. Ryhmän miespuolinen

Lue lisää

 

Valokuvia Gustun talkoista