Vuoden 2017 elokuvakiertuella esitetään taas koskettavia dokumentteja. Luvassa huikeita henkilötarinoita sitkeistä ihmisistä, joiden elämä kietoutuu karujen majakoiden ja merielämän ympärille.
Näet kaikki kiertuepaikkakunnat tämän linkin takaa
Esitettävät elokuvat
Haaveena Bogskär – Meloen Suomen majakoille (2017)

”Bogskärin majakka on kaikkein kauimmaisin ja vaativin kohde, ja siksi se jäi viimeiseksi.”
Antti Härkönen oli kesään 2016 mennessä käynyt melomalla kaikilla Suomen maalle rakennetuilla majakoilla – paitsi Suomen eteläisimmillä luodoilla sijaitsevalla Bogskärin majakalla. Haaveen toteutuminen vaati lähes kahden vuoden valmistautumisen, neljän päivän kevyttuulisen sään ja kolmen hengen ryhmän, johon voi luottaa täydellisesti.
Haaveena Bogskär – Meloen Suomen majakoille kertoo Antti Härkösen, Pertti Peussan ja Jarkko Uitin vaativasta merimelontaretkestä Bogskärin majakalle. Majakka on valmistunut vuonna 1882 Maarianhaminasta noin 70 kilometriä etelään avomerellä sijaitsevalle pienelle luodolle. Sään yllättävään muuttumiseen varautuminen, mahdollinen merisumu, vilkas laivaliikenne ja muut riskit vaativat kokeneilta merimelojilta huolellista valmistautumista retkeen.
Kökarista alkanut nelipäiväinen melontaretki Bogskärin majakalle ja takaisin ei kuitenkaan sujunut yllätyksittä ja ongelmitta. Elokuva kertoo melojien itsensä kuvaaman tarinan tästä vaativasta retkestä, joten katsoja voi suorastaan maistaa Itämeren suolaisuuden huulillaan ja tuntea melonnan rasitukset kehossaan.
”Bogskärin majakalle melonnassa on niin paljon riskejä, etten suosittele kenellekään sinne melomista.”
Haaveena Bogskär – Meloen Suomen majakoille kertoo myös Antti Härkösen yli kymmenen vuotta kestäneestä tavoitteesta meloa Suomen majakoille. Mikä merimelonnassa kiehtoo Anttia ja miksi juuri majakat valikoituivat kohteiksi, jotka ovat vaatineet yhteensä kuukausien ja tuhansien kilometrien melomisen Suomen rannikoilla?
”Merellä olosuhteet voivat olla tosi hankalat. Mutta toisaalta lempeimmillään meri on niin hieno.”
Lyhytdokumentti, kesto noin 15 minuuttia.
Ohjaus Tomi Mandelin
Kuvaus Antti Härkänen, Tomi Mandelin, Pertti Peussa ja Jarkko Uitti
Leikkaus Sami Laaksonen
Seppo Laurell – Mies ja meri (2017)
Elokuva kertoo Suomen ”virallisesta” majakkahistorioitsijasta Seppo Laurellista. Elokuva käy läpi Laurellin mielenkiintoisen uran, johon meri on aina kiinteästi liittynyt. Laurellin ura on vienyt merimieskoulusta rahtilaivan perämieheksi, majakoiden huoltoaluksille ja lopulta merenmittauspäälliköksi valtiolle. Tämän ohella Laurell on tutkinut Suomen majakoiden historiaa ja julkaissut useita kirjoja majakoista, majakkalaivoista ja jäänmurtajista. Mielenkiintoinen poikkeama merihenkisestä urasta on Laurellin pitkä vapaaehtoistyö syöpäsairaiden saattohoidon parissa. Elokuva luotaa syvälle jäyhän merikarhun herkkään sieluun.
Lyhytdokumentti.

Matka merelle, Katharsis Films Oy (2017)

Suomenlahti on geologiansa ja eläimistönsä puolesta yksi maailman ainutlaatuisimmista merialueista ja arktisten lintujen muuton valtaväylä sekä kolmen hyvin erilaisen rantavaltion yhteinen meri. Elokuvassa Suomenlahden luontoa katsotaan nuoren rannoilla kulkevan pojan- sekä nuoren merentutkijan silmin mutta erityisesti Suomenlahden eläinmaailman kautta.
Dokumentti, kesto noin 55 minuuttia
Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Jouni Hiltunen
Kiertueohjelma vaihtelee paikkakunnittain
Majakkaseuran elokuvakiertueen ohjelma vaihtelee kohteesta riippuen. Useimmissa esitetään kolme uutuusdokumenttia. Uusissa kiertuekohteissa perusdokumenttejen sijaan tai lisäksi on mahdollisuus nähdä myös osa seuraavista elokuvista.
Hän kuvasi majakat – Kolmen vuorokauden seikkailu Pohjanmaan majakoille
Mikä yhdistää kahta vaasalaista, nuorta naista ja eläkkeellä olevaa veteraanirakennusmestaria? Rakkaus Pohjanmaan majakoihin ja pookeihin.

Ann-Britt Pada on nuori vaasalainen ammattivalokuvaaja, joka kuvaa työkseen mm. hää- ja muotokuvia. Hänen suuri rakkautensa ovat kuitenkin Vaasan saaristo ja sen kauniit piirteet, myös rakennetut.
Timo Rantala on vaasalainen, eläkkeellä oleva Merenkulkulaitoksen rakennusmestari, joka johti seudun majakoita ja pookeja kunnostanutta rakennusporukkaa.
Elokuva seuraa Ann-Britt Padan johtamien intohimoisten valokuvaajien matkaa kolmen vuorokauden ajan Yttergrundista Hällgrundiin. Tarinaan yhdistyvät ryhmän Vaasassa tapaaman Timo Rantalan muistikuvat rakennusryhmän työstä – työstä jonka jäljen näemme yhä seudun monilla majakkasaarilla.
Sakari Mannisen elokuva “Hän kuvasi majakat” tarjoaa monikerroksisen kuvauksen retkestä Suomen tärkeimmälle majakkaseudulle, unohtamatta alueen ainutlaatuisia puisia pookeja.
Tasku – uudesti syntynyt pooki
(25 min. pituinen dokumenttielokuva, kieli: suomi, tekstitys ruotsi).
Dokumentti Taskun pookista Raahessa, joka kunnostettiin Suomen Majakkaseuran toimesta kesällä 2016.

Suomalaiset majakat – vaarallisten karikoiden tienviitat
(10 min. elokuva, juonto englanniksi).
Dokumentti suomalaisten majakoiden nykytilanteesta ja Suomen Majakkaseurasta.
Lämpimästi tervetuloa mukaan!
