Majakkaseuran toiminta

Suomen rannikolla on yhteensä noin 60 majakkaa, joista kolmannes on historiallisesti merkittäviä kansainvälistäkin huomiota saaneita oman aikansa arkkitehtuurin taidonnäytteitä.

Suomen Majakkaseura on perustettu turvaamaan rannikkomme ja sisävesiemme majakoiden ja loistojen sekä merenkulun muiden turvalaitteiden suojelua.

Majakoiden merkitys merenkululle alkoi vähentyä, kun navigointitekniikka kehittyi. Majakat automatisoitiin vähitellen ja jätettiin yksi toisensa jälkeen tyhjilleen. Kosteus ja home alkoivat vaurioittaa kylmilleen jätettyjä rakennuksia. Alkoi majakoiden rappiotila.

Teemme tunnetuksi majakoiden tilannetta

Suomen Majakkaseura seuraa aktiivisesti majakoita koskevia päätöksiä ja vaikuttaa julkiseen keskusteluun tuomalla esiin uhanalaisten majakoiden hälyttävän tilan. Seura pyrkii myös edistämään valtakunnallisen majakkamuseon perustamista. Aktiivisella osallistumisellaan seura on saavuttanut merkittävän aseman majakoiden suojelua koskevassa keskustelussa.

Osa majakoista on ehditty kunnostaa mallikelpoisesti. Esimerkiksi Bengtskärin majakka Hangon ulkopuolella elää nyt uutta elämäänsä arvonsa mukaisesti kunnostettuna. Myös Söderskärin majakka Sipoon saaristossa on saanut uuden mahdollisuuden yksityisessä omistuksessa. Monta majakkaa odottaa kuitenkin vielä suojelutoimenpiteitä.

Suomen Majakkaseuran kunnostama sumusireeninhoitajan talo ja Gustavsvärnin majakka Hangon edustalla

Konkreettista suojelutyötä uhanalaisten majakoiden hyväksi

Gustavsvärn

Vuonna 2005 Suomen Majakkaseura vuokrasi Metsähallitukselta yli satavuotiaan sumusireeninhoitajan talon Hangon edustalla sijaitsevalla Gustavsvärnin majakka- ja linnoitussaarella. Sitä on kunnostettu ja entisöity pääosin jäsentemme talkoovoimin. Ulkorakenteet on saatu kunnostettua ja nyt entisöimme sisätiloja 1960-luvulla tapahtunutta remonttia edeltävään asuun. Pyrimme tuomaan julkiseen keskusteluun myös Gustavsvärnin muurien huolestuttavaa kuntoa. Opastamme kesäaikaan saarelle saapuvia turisteja ja kerromme linnoitussaaren ja sen rakennelmien historiasta.

Innokkaita talkoolaisia saavuttamassa Märketin majakkaa talkoiden alkuvuosina

"Rädda Märket!"

Vuonna 2007 alkoi projekti Rädda Märket, joka tähtää Ahvenanmerellä sijaitsevan Märketin majakan pelastamiseen ja kunnostamiseen. Märketin majakkarakennus oli projektin alkaessa ehtinyt rapistua yli kolmekymmentä vuotta tyhjillään.

Sadat jäsenemme ovat talkootyönä kunnostaneet majakkaa nyt seitsemän kesäsesongin ajan. Se on maalattu ulkopuolelta, kosteus- ja muita vaurioita on korjattu, ja sisätiloja on kunnostettu vanhaa kunnioittaen majoitus-, keittiö ja ruokailutiloiksi. Innostunut työ jatkuu.

Kummankin kohteen tulevaisuus näyttää valoisalta. Kesällä 2013 sekä Gustavsvärn että Märket ovat talkookauden ajan jatkuvasti miehitettyinä ja rakennusten kunnostus on siirtynyt pääasiassa sisätiloihin.

Sekä Gustavsvärn että Märketin majakka ovat yleisölle avoimina ja talkoolaisemme toimivat myös oppaina, jotka ottavat iloisesti vierailijat vastaan.

Tukea tarvitaan toiminnan turvaamiseksi

Suomen Majakkaseura rahoittaa toimintansa jäseniltä kerättävillä jäsenmaksuilla ja julkaisutoiminnallaan. Jo seitsemättä kertaa ilmestyvän Majakkasaaret-kalenterin myynnistä saatavalla tuotolla rahoitetaan suurin osa kunnostustöistä. Seura myy myös mm. postikortteja ja suosittua Suomen majakat 1910 -julistetta, jonka uusintapainos on ilmestynyt keväällä 2009. Olemme saaneet toimintaamme varten myös merkittäviä avustuksia ja lahjoituksia. Yhteisö- ja yritysrahoituksen lisääntyminen on tarpeen pitkäjänteisen suojelu- ja kunnostustoiminnan turvaamiseksi.

Vuonna 2013 Suomen Majakkaseura voitti Vuoden veneilyteko -palkinnon uurastuksestaan majakoiden tunnustamisessa kansalliseksi kulttuuriperinnöksi.

Vuoden Loistavin Teko -kunniamaininta

Suomen Majakkaseura myöntää vuosittain valitsemalleen henkilölle tai yhteisölle Vuoden Loistavin Teko -palkinnon, jolla palkitaan edeltävinä vuosina tehty työ majakoiden hyväksi.

• Vuonna 2016 palkinnon sai Marcus Grenér työstään Märketin ja Gustavsvärnin majakoiden kunnostamisen eteen
  • 2015 palkittiin Jussi Koskela, joka osallistui moniin Märketin ja Gustavsvärnin rakennusprojekteihin, mm. Märketin saunan rakentamiseen ja Gustavsvärnin laituriprojektiin.
  • 2014 Loistokaveri -palkinto annettiin Pertti Rahkoselle, joka toimi Gustavsvärnin rakennustöiden organisoijana ja majakkaretkien aktiivisena järjestäjänä.
  • 2013 palkinnon sai Hannele Vehkakoski Gustavsvärnin talkoovastaavana toimimisesta
  • 2012 palkinnon sai Ulkosaariyhdistys ry, arvokkaan lopputuloksen tuottaneestä työstä Lyökin kivipookin kunnostamiseksi.
  • 2011 palkinto jaettiin Rauman kaupungille ja satamalle Kylmäpihlajan majakan ja Santakarin pookin kunnostustyöstä.
  • 2010 palkintoa ei jaettu.
  • 2009 sen sai arkkitehtitoimisto Rönkönharju työstään majakoiden entisöinnin hyväksi
  • 2008 yrittäjä Susanna Seppä elämäntyöstään majakkalaiva Relandersgrundin pelastamisessa, kunnostamisessa ja avaamisessa yleisölle
  • Vuonna 2007 palkintoa ei jaettu
  • 2006 Paula Wilson elämäntyöstä Bengtskärin majakan hyväksi
  • 2005 Söderskärin majakan kunnostajat Ari Laamanen ja Sebastian Lönnqvist
  • 2004 Raahen kaupunki Taskun tunnusmajakan pelastamisesta.