Majakkaseuran historiaa

Majakkaseura perustettiin kesäkuussa 2003. Perustavassa kokouksessa oli yli 20 henkilöä, jotka olivat kiinnostuneita majakoista ja ennen kaikkea niiden säilymisestä.

• Suomessa on vain parikymmentä historiallista majakkaa, eikä kansakunnalla ole varaa menettää yhtäkään niistä. Kuitenkin mm. Söderskärin majakka oli seuran perustamisen aikaan käytännössä hylätty. Myös Märketin majakkaa Ahvenanmerellä pidettiin keskeisenä suojelukohteena.
  • Ensimmäiset tutustumismatkat majakoille tehtiin jo saman kesän lopulla: kohteena olivat ensin Viron pohjoisrannikon vanhat majakat, sitten Glosholmin majakan rauniot Porvoossa ja Kylmäpihlajan ”matkailumajakka” Raumalla
  • Matkoilta haettiin kokemuksia ja vaikutteita majakoiden suojelun eri tavoista.
Majakkaseuran näyttely vuonna 2003 Forum Marinumissa, tuottajana Jarmo Vehkakoski
Majakkaseura Viron majakkaretkellä 2003. Tallinnan alemman majakan lyhty sijaitsi omakotitalon vintillä.

Aktiivinen toiminta käynnistyi heti

Syyskuussa 2003 vietettiin kaikkien majakkoihin hurahtaneiden toiveiden täyttymisen hetkeä: Suomen Posti julkaisi viiden majakkapostimerkin sarjan Suomenlahden majakoista. Majakkaseuralaisilla oli sormensa pelissä merkkien julkaisemisessa ja ulkoasussa.

Postimerkkien julkaisun yhteydessä vietettiin Majakkaseuran ensimmäistä jäseniltaa. Samoihin aikoihin Helsingin pääpostin aulassa pidettiin näyttely Suomen majakoista. Se oli syntynyt Suomen Majakkaseuran ja Suomen Postin sekä usein tukijoiden yhteistyöhankkeena. Suomen majakat –näyttely kiersi Suomea mm. Turun Forum Marinumissa, Kokkolassa ja Raahessa.

Loppuvuodesta julkaistiin Suomen majakat 1910 -julisteen näköispainos, jonka myynti alkoi Venemessuilta. Julisteen myynti on edelleen suosittu tuote ja saatavilla. Sen tukkuhinta menee lyhentämättömänä majakkaseuralle, joka käyttää sen eri tavoin majakoiden ja majakkakulttuurin säilyttämistä tukevaan työhön.

Söderskärin valo sytytettiin ensimmäistä kertaa sen sammuttamisen jälkeen tammikuussa 2004

Valon juhla Söderskärillä

Tammikuun alussa 2004 Suomen Majakkaseura hankki  huomiota erittäin uhanalaiselle Söderskärin majakalle Suomenlahdella. Seuran toimesta majakan valo sytytettiin tunnin ajaksi 15 vuoden tauon jälkeen lauantaina 3. tammikuuta.

Nykyisin Söderskärin majakka on ollut jo vuosia yksityisten omistuksessa ja taitavan korjaamisen kohteena. Majakka on myös yleisölle avoin, ja sinne pääsee kesäisin risteilyllä mm. Vuosaaresta tai Sipoon Kalkkirannasta.

Majakkaseura tutustumassa Märketin majakkaan.

Toiminta vakiintuu ja kehittyy

• Jäsenmäärä on alkuajoista kasvanut huikeasti, ja vuonna 2016 ylitettiin 1 100 jäsenen määrä.
  • Jäsenet tukevat majakoiden suojelua jäsenmaksuillaan, ja sadat vapaaehtoiset osallistuvat vuosittain toimintaan Majakkaseuran kunnostuskohteissa, tilaisuuksien järjestämisessä ja varainhankinnassa.
  • Jäsenet saavat itse alennuksia joistakin seuran myyntituotteista, sekä oikeuden osallistua Majakkasseuran retkille ja juhliin.

Suomen Majakkaseura tavoittelee asemaa, jossa se voisi antaa lausuntoja mm. majakoiden suojelua koskien. Majakoiden suojeluohjelman valmistelu on pitkällä, ja Suomen Majakkaseura tulee tarkasti seuraamaan, että Suomen arvokkaat vanhat majakat suojellaan asianmukaisesti.

Alla kuvia Gustavsvärnistä aikojen alussa

Ensimmäinen kansainvälinen majakkapäivä Suomessa vuonna 2004 oli yleisömenestys suljetulla Russarön majakkasaarella.
kunniapuheenjohtaja Seppo Laurell Utön linssihuoneessa vuonna 2004.
Majakkalaiva Relandersgrundia pelastettiin vuonna 2006. Tässä laiva on juuri tuotu Helsinkiin Suomenlinnan telakalta.

Tällä hetkellä Suomen Majakkaseuralla on monta toiminnan kohdetta:

Liity mukaan tekemään konkreettista suojelutyötä ja edistämään merenkulun yhden arvokkaan osa-alueen säilymistä!