Majakka kahden maan rajalla

Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti.  Lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu.  Sadat seuran jäsenet ovat palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Ankarissa olosuhteissa majakkaa on jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

Märketin tulevaisuus

Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin – omalla veneellään tai Ahvenanmaan matkailupalveluja käyttäen. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.

Tutustu nykyajan majakanvartijoiden elämään näiltä sivuilta Majakkapäiväkirjojamme  lukemalla.

Märketin talkoot jatkuvat taas keväällä 2020, hae mukaan!

Tarvitsemme tulevanakin kautena työtä pelkäämättömiä talkoolaisia, kuten rakentajia, kokkailijoita, keittiöapulaisia, oppaita, päiväkirjan kirjoittajia ja kaikenlaisten sekalaisten tehtävien tekijöitä viikon tai kahden mittaisiin talkoojaksoihin. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä. Jos et jo ole jäsen, lue lisää ja liity jäseneksi täältä.

Kauden 2020 talkoohaku on alkanut ja talkookausi alkaa huhtikuun lopulla.

Märket-terveisin,

Talkoovastaavat Teppo Sainio ja Tipe Pylvänäinen

Lisätietoja talkoista: market.talkoot(at)majakkaseura.fi

Talkootyö on kivaa! Kaikille löytyy sopivia työtehtäviä. Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja eri majoittautumistiloissa 
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Tervetuloa kauden talkoisiin

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot, henkilöstä aiemmin saatu kokemus Märket-talkoissa ja ennen kaikkea asenne. Talkoolaiset sitoutuvat tarvittaessa tekemään kaikkia töitä vieraalla kielellä tapahtuvaa opastusta lukuun ottamatta.

 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa. Vaihtopäivä on säävarauksella lauantai.
 • HUOM! Ensi kertaa talkoisiin lähtijän on myös osallistuttava johonkin kevään aikana järjestettävään briiffitilaisuuteen.
 • Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä ja talkoomaksun suorittamista.

Edellytämme talkoolaisilta hyvää terveydentilaa ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin sekä viivytyksiin. Huomioi tämä erityisesti, jos käytät säännöllisesti jotain lääkettä. Ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi katsotaan eduksi. Sesongin aikana saattaa olla hiljaisempia jaksoja, joten toimettomuuttakin täytyy sietää. 

Ensiapu- sekä veneenkäsittelytaidot ovat plussaa ja uimataito Märketillä on ehdoton vaatimus.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. 

 • Vuoden 2020 jäsenmaksu 20 € ja talkoomaksu 85€ tulee olla maksettuna ennen laivalippujen tilausta.
  • Jäsenmaksu lähetetään helmikuussa (tai uusille jäsenille jäseneksi hyväksymisen jälkeen).
  • Talkoomaksusta lähetetään viitteellinen maksulomake, jolla talkoomaksu hoidetaan.
 • Talkoomaksuun sisältyy kansipaikka ja mahdollinen autopaikka Viking Linella ja edestakainen venekyyti välillä Eckerö–Märket, majoitus ja vakuutus työtehtävissä saarella sekä ruokailu
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää myös jäsenhakemus talkoohakemuksen lisäksi, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Infotilaisuuksista ilmoitetaan Majakkaseuran Uutiset ja tapahtumat -sivulta.

HALOO WORLD  –  Market radio kutsuu

Märket on ainoa radioamatöörimaa johon voi pitää radioyhteyden vaikka ”maa” onkin kokonaan veden peittämä. On sellaisenaakin omassa luokassaan.

Kun Märket Radion ääni kuuluu radioaalloilla on kyseessä aina juhlahetki.  Maailman 2 miljoonainen radioamatööriyhteisö kääntää antenninsa kohti tätä eksoottista luotoa Ahvenanmerellä.  Radioaalloilla on sunnaton signaalien sekamelska kun tuhannet ja taas tuhannet tavoittelevat radioyhteyttä Märketille.   Miksi ihmeessä koko radiomaailman huomio kohdistuu Märket-luotoon?

Märketillä on sama maastatus kun Vatikaanilla ja molemmat ovat tärkeitä keräilykohteita. Märketilläkin ”radiopaavit” puhuvat radiossa kansanjoukolle, kuten paavi Pyhän Pietarin aukiolla. Monella kielellä ja monella lähetysmuodolla  — yhteyden saatuaan joukot sulkevat radionsa hymy huulillaan. Yhteys radiomaailman pyhättöön on syntynyt.

Majakan katolla on pysyvästi Force-12 XR6 antenni kattaen kuusi radioaluetta. Alabandien langoille on myös hyvät sijoituspaikat. Mastossa ihmemies Henri, OH3JR.

Vuonna 1969 radioamatöörien kattojärjestö  USA:ssa, (ARRL), huomioi Märketin ainutlaatuisuuden  ja antoi sille oman maastatuksen —  Suomen Viestintävirasto seurasi päätöstä antaen sille oman maakoodin. OJ0-maa ja sen status oli syntynyt. Märketin hallinnointi Suomesta käsin ja sen sijainti Ahvenanmaan itsehallintoalueen takana muodostivat sille erikois-statuksen.  Silloiset kuntarajan epäselvyydet tukivat asiaa.

Märket on edelleen radioamatöörien mekka ja Suomen Majakkaseura pyrkii tukemaan radioamatöörejä oman toimintansa ja kapasiteettinsa puitteissa.  Yhteistyöllä on vankat perinteet. Pian (2019) Märket-radiovaltiokin viettää 50-vuotisjuhlaansa.

Märket radiohistoriaa

OJ0MR (MR=Market Reef) oli ensimmäinen radioaktiviteetti Märketiltä (1969). OJ0MR kortti on jo nyt kerailyharvinaisuus.

Itse perinteinen yhteys ulkomaailmaan saatiin aikaan VHF meriradiolla läheiseen Enskärin merivartioasemaan. Radioamatöörien maastatuksen (1969- OJ0MR) myötä yhteydet laajenivat sekä Suomen että Ruotsin suuntaan (VHF) kun taas HF radioaalloilla saavutettiin maailmanlaajuinen yhteysverkko. Kymmenet  radioamatööriretkikunnat saapuivat Märketiile kaikkialta maailmasta;  Japanista, USA:sta, Etelä-Amerikasta  ja tietysti Euroopasta.

Historiallinen tapahtuma oli kun majakanvartija Karl-Erik Eriksson (Kee) suoritti radioamatööritutkinnon ja hänen vakituinen Märket- asema, OJ0MA, oli tavoitettavissa  radioaalloilla säännöllisesti.

Vaikka radioyhteyksiä on Märketiltä pidetty yli miljoonaan radioamatööriin on Märket  edelleen kaikkien tavoittelema yhteyskohde ja  tietysti  monien matkahaaveiden täyttymys.  Mahdollisuus pitää henkilökohtaisesti radioyhteyksiä Märketiltä on verrattavissa  tähtirooliin Broadwayllä.

Majakanvartija Kee Erikkson, OJ0MA räjäytti pankin kun Märket Radio kuului etterissa päivittäin kakkialla maailmassa.
Monet kansainväliset ryhmät saapuvat Märketille vuosittain. Tässä belgialaistyhmä (OJ0V), joka on tehnyt Märketille jo useita retkiä.

Märket-majakka on miehitetty vuosittain toukokuusta lokakuuhun. Suomen Majakkaseura avaa edelleen  majakan ovet radioamatööreille läheltä ja kaukaa.  Voit käydä majakalla päiväkäynnillä viikottain (lauantai).

 

Toiviomatka Märketille – Sinäkö?

Vakavamieliset DX-retket (DX-peditionit) on syytä sopia erillisinä projekteina huomioiden muut majakalla tapahtuvat aktiviteetit.  Lyhyet, muutamien henkilöiden vierailut pystytään järjestämään radioamatöörien operointitilojen ja kiinteiden antennien tukemana. Olemassa olevat tilat huomioiden, on radioamatöörien optimi retkikunnan koko 3-4 henkilöä. Voit kertoa matkatoiveistasi Suomen Majakkaseuran radioamatöörien yhteyshenkilölle; Pasi Bergman (pasi.bergman(at)majakkaseura.fi), OH3WS/OJ0W tai tiedustella teknisistä yksityiskohdista;   Henri Olander, OH3JR/OJ0JR, Martti Laine, OH2BH/OJ0BH ja Teemu Korhonen, SM0W/OJ0R

Märketin radiohuone on tilava ja kaksikin asemaa pystyy operoimaan samanaikaisesti. Operaattoreille on neljä maukkupaikkaa. Kuvassa radistit Martti, OH2BH ja Juha, OH9MM.

 

Märketin talkoopäiväkirja – tutustu majakanvartijoiden elämään

Majakkaseuran talkoolaiset pitävät talkookaudella päiväkirjaa, jonka avulla pääsee tutustumaan saaren elämään, työtehtäviin, rutiineihin, luontoon ja ihmisiin talkootöiden takana.

Suomen Majakkaseuran nettisivut uusittiin toukokuussa 2017. Kaikkien retkipäiväkirjojen siirtäminen uusille sivuille on iso urakka – ja etenee pienin askelin. Kiitos kärsivällisyydestäsi. Jos olet kiinnostunut auttamaan tarinoiden siirrossa uusille sivuille ota yhteyttä Majakkasihteeriin osoitteessa majakkasihteeri@majakkaseura.fi

Majakan sulkuviikko Anne, Ari, Erkki, Kimmo, Markku, Teppo, Tipe

Majakan sulkuviikko Anne, Ari, Erkki, Kimmo, Markku, Teppo, Tipe

Lauantai 12.10. Lähdettiin Käringsundista kello 15.30. Sulkuporukan kanssa samalla kyydillä heitettiin lintumies Matti Signildskärille ja jatkettiin

Lue lisää >>
Talkooviikko 41: Minna, Raimo, Ari ja Pasi

Talkooviikko 41: Minna, Raimo, Ari ja Pasi

Sunnuntai 6.10 Hieman odottelua ja lopulta se palkittiin. Saavuimme Maarianhaminaan perjantaina tai aikaisin lauantaiaamuna. Etukäteen oli

Lue lisää >>
Talkooviikko 40: Jonna, Kalle, Suvi, Sari, Hanna

Talkooviikko 40: Jonna, Kalle, Suvi, Sari, Hanna

  29.9.2019 Tervehdys uudelta talkookokoonpanolta! Tällä viikolla majakalla majaileekin yhdenlainen konkarijoukko – Jonna on täällä toista

Lue lisää >>
Talkooviikko 39: Henri, Leena ja Jonna

Talkooviikko 39: Henri, Leena ja Jonna

Sunnuntai 22.9. Pääsimme perille vasta myöhään eilen illalla, jonka vuoksi ensimmäinen päivitys tulee vasta nyt. Tästä

Lue lisää >>

Märketin rakennuspiirustuksia Kansallisarkiston kokoelmista