Längs Finlands kust och i skärgården lyser praktexemplar av gamla fyrar. Dessa bevaras inte utan aktivt underhåll och tillsyn. Suomen Majakkaseura-Finlands Fyrsällskap arbetar för bevarande av fyrarna och deras kulturella omgivning och vill skapa samlingsplatser för aktiva fyrvänner.

Seppo Laurell
Finlands fyrsällskap
Hedersordförande

Genom att köpa Fyröarna 2014 -panoramakalender stödjer du renoveringsarbete på Finlands fyröar.

Beställningsinfon finns på sidan Kalender Fyröarna 2014. Där finns också våra försäljaremedlemmar och deras kontaktinfon.

RSS feed  RSS feed?

I bilden från vänstern Petri Porkola (viceordförande i styrelsen av Finlands Fyrsällskaps), Altti Holmroos (styrelsemedlem), Seppo Laurell (hedersordförande), Pekkä Väisänen (ordförande av styrelsen), Kirsi Asikainen (styrelsemedlem) ja Jussi Leppänen (styrelsemedlem, som producerade mässavdelningen med sina praktiga bilder i rekordtid)

Finlands Fyrsällskap fick den 2.veckan av januari en inbjudan till Matka 2013-mässan i Mässcentrum Helsingfors 17.-20.1.2013. Jury av professionella i turistbranchen hade valt vår sällskap som vinnare av Finnish Travel Award 2013.

Just nu renoveras Finlands äldsta båk

Lökö båkens renovering börjades på måndagen 16.juli. Bara några veckor, och Båken, 16 m hög och byggts år 1757, är igen i sin full prakt, färdig att stå på sin karga ö under följande decennier.

Media har observerat båkens renoveringsprocess med glädjande intresse. Läs t.ex. Yle www-nyheter 13.7

Renovering möjliggjordes med understöd av Fyrsällskapet och Museibyrån. Arbeten kräver ännu medel, som vi måste tillsammans skaffa.

Finlands Fyrsällskap fortsätter att samla pengar för båkrenoveringen

Du kan skaffa fin Lökö t-skjorta och så stödja Båken. Hela vinsten av försäljningen skall allokeras för denna renoveringsarbete.

Läs om Lökö båk -skjortorna och hur du kan köpa dem: Paidat-2012 .

Våra talkomål Märkets fyr, Ålandshav och mistsirenskötarens hus på Gustavsvärn, Hangö har också nu sina ståtliga egna skjortar. Se också dem på vår www-sidan Paidat-2012.

Upprustningen av Märkets fyr har framskridit under sommaren 2012

Säsongen på Märket fyrs upprustningsarbete började på långfredagen 22.april, när lastfartyget Subsea Aland anlände till Märket. Material för hela sommarens renoveringsbehov - ca tjugo ton - transporterades till skäret.

Lasten började lossas av åtta energiska talkoarbetare från Fyrsällskapet med hjälp av folket på Subsea: först lyftes den till klippan, och sedan fördes in i skyddet av fyrbyggnaderna.

Märkets dagbok för säsongen påbörjades också.

Fyrsällskapet övergår till ekoenergi

Finlands Fyrsällskap har hyst långvarig dröm om vindkraftverk på Märket i Ålandsjö. Nu har den blivit till verklighet. Antaris 5.5 kW kraftverk rullar nu 18 meter högt på klippan, som är en av Finlands blåsigaste platser. Krafverket upprättades av sällskapets egna krafter den 14.juli.

När vindkraftverket sattes igång, minskade gaskonsumption på fyret omedelbart. Nu användes på fyret nästan enbart förnybar energi: vindkraft, solenergi och ved.

Anskaffning av vindkraftverk förmöljigades av Jane och Aatos Erkkos stiftelse och dess understöd. Även om masten av vindkraftverket når upp till över 18 meter, dvs. till samma höjd som fyrets torn, har det inte synbart förändrat profilen av fyrbyggnaderna: masten av vindkraftverket är på höger i bilden.

Nästa mål är att upprätta åretrunt -uppvärmning i Märkets fyrbyggnad. Det skall genomföras med hjälp av vindkraftverk och värmepump.

Se dagens nyheter och mångfaldiga erfarenheter på Märket i dagboken på engelska: Märketin päiväkirja 2011. Text och bilder berättar om arbete och nytt liv på fyrskäret.

Arbetet på Hangös Gustavsvärn fortsätter också

Arbete på Gustavsvärn har börjat också. Första grupp av talkoarbetare anlände till fyret redan 13.april. Nu har vi nått laget där mislurskötarens huset inre renovering skall börja.

Nyheterna om arbetet och liv på Gustavsvärn på finska i dagboken här: Gustun päiväkirja 2011.

Bild: Gustavsvärn fyröns bostadshus är utifrån färdigt! Som nästa mål skall kök, kammare och maskinsrum i huset rustas upp.

Finland fyr 1910 affisch

Finlands Fyrsällskap har också publicerat ny upplag av den legendariska Finlands Fyr 1910 –affischen. Det finns två storlekar, 50 x 70 cm (12 euros) och 70 x 100 cm (15 euros). Du kan beställa affischer (minst 3 st partier) från adressen julkaisut(at)majakkaseura.fi.

Försändningskostnaden är 5 euros per försändelse. Mer på vårt produktssida: Suomen Majakat 1910 juliste