Tärkeä osa merenkulun historiaa

Taskun pooki on tärkeä osa Raahen ja koko Pohjanlahden merenkulun historiaa. 1850-luvulta lähtien se oli kaupungin tärkeä merimerkki aina sotien jälkeiseen aikaan saakka. Nykyisin Taskun pooki on yhdessä Iso-Kraaselin pookin kanssa Raahen tärkeitä merellisiä symboleita. Kaupungin kolmas pooki, Kumpele, tuhoutui salaman iskusta 1960-luvulla.

Taskun saari

16 metriä korkea pooki sijaitsee Raahen saariston liki uloimmalla saarella eli Taskun saarella. Saari on kaunis hiekasta ja kivistä muodostunut matala saari, jonka länsipäässä pooki sijaitsee. Itäpäässä sijaitsee saaren luonnonsatama ja kaunis hiekkadyyni, joka viettää hienona hiekkarantana mereen.

Tasku on raahelaisten suosittu retkikohde erityisesti talvella, kun saareen voi hiihtää. Saaressa on vanha kalastajamaja, jota Majakkaseurakin hyödyntää talkoissaan. Lisäksi saaressa on suurempi rakennus, kahvila, jota tullaan käyttämään Taskun talkoissa huoltorakennuksena, jossa mm. syödään ateriat. Ulkona on nuotiopaikka sekä mm. ulkohuussit.

Salaman vaurioittama pooki

Maalis-huhtikuussa 2016 ilmestynyt Latu ja Polku julkaisi tuoreen kuvan Taskun pookista. Se osoitti, että pooki tarvitsi välittömästi apua: pooki oli vaurioitunut pari vuotta sitten salaman iskuista. Pekka Väisänen ideoi kampanjan pookin pelastamiseksi.

Suomen Majakkaseuran hallituksen kokouksessa päädyttiin siihen, että seuran puheenjohtaja Pasi Bergman, rakennusasiantuntijat Ari Valio ja Tapio Rönkönharju sekä Pekka Väisänen lähtisivät Raaheen tapaamaan kaupungin virkamiehiä. Palaverissa sovittiin yhteistyöstä pookin kunnostamiseksi: Raahen kaupunki kustantaisi materiaalit, ja Majakkaseura saisi myös paikalliselta maalausliikkeeltä lahjoituksena rakennustelineet lainaan työn ajaksi.

Taskun pookin korjaustyöt tehtiin puhtaasti talkoovoimin. Majakkaseuran puolesta seurasta työhön nimettiin projektin vetäjäksi Pekka Väisänen, vastaavaksi rakennusmestariksi Jussi Klemetti, arkkitehtuurisesta oikeellisuudesta vastasi Tapio Rönkönharju ja talkoolaisten koordinoinnista Katja Hagfors.

Kesän 2016 talkoissa vahvistettiin pookin nurkkahirsiä, uusittiin lahonnutta ja salaman iskussa tuhoutunutta lautaa sekä kunnostettiin kattoa. Lopuksi pooki maalattiin uudestaan keltamullalla, joka keitettiin saaressa.

Ohessa linkkejä, joiden avulla voi seurata työn etenemistä vanhan pookin pelastamiseksi.

Facebook: Taskun pooki - kunnostusprojekti 2016

Yle Uutiset: Taskun pooki loistaa merenkulkijoille okrankeltaisena