Perjantai 9.7.

Saavuimme sateen saattelemana Gustulle. Sumusireeninhoitajan talo oli ollut tyhjillään viikon ennen tuloamme, joten hämähäkit olivat ehtineet viritellä verkkojaan. Kun olimme purkaneet kauppakassit, oli aika nostaa majakkaseuran lippu salkoon.

Lipun nosto salkoon Gustulla
Kuva: Susanna

Porukkamme pieneni kahdella henkilöllä vielä perjantaina, joten saarelle päästyämme katsoimme työtehtävien jakoa uudelleen. Nathalie lupautui reippaasti oppaaksi, vaikka on itsekin vasta ensikertalainen talkoissa. Myös Maija on talkoissa ensimmäistä kertaa. Reija ja Susanna tutustuivat toisiinsa Märketillä vuonna 2017 ja siitä se majakkaystävyys lähti.

Viking Linen M/S Gabriella lipui Gustun ohi ja me vilkutimme kannella oleville ihmisille, kuten hyviin käytöstapoihin kuuluu. Maija ja Susanna uskaltautuivat lämpimään mereen uimaan. Reija keittiövastaavana loihti meille grillistä maukkaan illallisen kalasta ja vihanneksista.

Hella ja kattila

Viking Line lipuu ulapalla

Lauantai 10.7.

Aamu valkeni tuulisena ja pilvisenä, mutta hiljalleen aurinko tuli esiin pilvien takaa. Puoliltapäivin porotti jo pilvettömältä taivaalta. Maija aloitti talkoohommat siivoamalla ulkona olevan varaston. Lisäksi kävimme läpi konehuoneessa olevaa varastokaappia, missä käsityksemme mukaan on kaikkea muttereista kuulosuojaimiin.

Tunnelmaan toi vipinää Hangon regatta, jonka upeaa purjehdusta saimme seurata aitiopaikalta.

Hangon regatta purjeveneineen
Kuva: Nathalie

Saimme päivän aikana muutaman veneellisen vieraita, jotka tulivat pulahtamaan Gustun poijulta tai laiturilta mereen. Kävipä majakalla yksi ihan ihka uusi majakkaseuran jäsenkin Hangosta ystävänsä kanssa, jota tietysti heti houkuttelimme talkootöihin.

Kolmelta saimme venelastillisen vieraita. Ryhmä oli kansainvälinen ja opastusta vedettiin niin suomeksi kuin englanniksi. Nathalien veti opastuksen konkarin ottein. Hyväntuulinen ryhmä jatkoi matkaansa Hankoon meille vilkuttaen.

Ryhmä Nathalien opastuksessa.
Kuva: Susanna

Illalla lämmitimme saunan. Pitkä ja kuuma päivä oli vaatinut veronsa, mutta kyllä näissä maisemissa kelpaa rentoutua ennen makeita yöunia. Susanna bongasi pusikossa jonkun karvaisen kaverin, liekö ollut myyrä.

Sumusireeninhoitajan talo

Majakka ja ihmisiä aurinkotuoleissa

Gustavsvärnin majakka ja aurinko

Sunnuntai 11.7.

Lähtöpäivänä meille jäi hommaksi laittaa paikat kuntoon seuraavia talkoolaisia varten ja huolehtia roskat ja muut paluukuormaan. Ilma oli tuulinen, mutta aurinkoinen. Aamupalalle jäi onneksi eiliseltä pullaa.

Perhonen kukalla

Teksti. Susanna