Suomen Majakkaseuran perinteinen elokuva- ja myyjäiskiertue starttaa torstaina 28.9. Tampereelta ja jatkuu aina joulukuun alkupuolelle asti. Luvassa taas huikeita uutuusesityksiä majakkasaarista ja henkilökuvia majakoiden ystävistä. Tule tapaamaan ihmisiä tarinoiden takana ja tutustumaan arvokkaiden merimerkkien kunnostajiin. Kiertueelta voi hankkia myös majakkatuotteita, joiden avulla restauroidaan säiden armoilla olevia kulttuurihistoriallisia kohteita.

Huom. Tilaisuuksissa esitettävät elokuvat vaihtelevat esityspaikkakunnittain. Joissain tilaisuuksissa esitetään kaikki alla olevaa kolme elokuvaa, joissain esitys on suppeampi.

Kiertueaikataulu


Elokuvat


Matka merelle, Katharsis Films Oy (2017)
Suomenlahti on geologiansa ja eläimistönsä puolesta yksi maailman ainutlaatuisimmista merialueista ja arktisten lintujen muuton valtaväylä sekä kolmen hyvin erilaisen rantavaltion yhteinen meri. Elokuvassa Suomenlahden luontoa katsotaan nuoren rannoilla kulkevan pojan- sekä nuoren merentutkijan silmin mutta erityisesti Suomenlahden eläinmaailman kautta.

Dokumentti, kesto noin 55 minuuttia
Käsikirjoitus, ohjaus ja kuvaus: Jouni Hiltunen

 

 

 

Haaveena Bogskär - Meloen Suomen majakoille (2017)


Jarkko Uitti, Pertti Peussa ja Antti Härkönen lähdössä Kökarista neljän päivän vaativalle merimelontaretkelle kohti Suomen eteläisimmillä luodoilla sijaitsevaa Bogskärin majakkaa kesällä 2016.


”Bogskärin majakka on kaikkein kauimmaisin ja vaativin kohde, ja siksi se jäi viimeiseksi.”

Antti Härkönen oli kesään 2016 mennessä käynyt melomalla kaikilla Suomen maalle rakennetuilla majakoilla – paitsi Suomen eteläisimmillä luodoilla sijaitsevalla Bogskärin majakalla. Haaveen toteutuminen vaati lähes kahden vuoden valmistautumisen, neljän päivän kevyttuulisen sään ja kolmen hengen ryhmän, johon voi luottaa täydellisesti.

Haaveena Bogskär – Meloen Suomen majakoille kertoo Antti Härkösen, Pertti Peussan ja Jarkko Uitin vaativasta merimelontaretkestä Bogskärin majakalle. Majakka on valmistunut vuonna 1882 Maarianhaminasta noin 70 kilometriä etelään avomerellä sijaitsevalle pienelle luodolle. Sään yllättävään muuttumiseen varautuminen, mahdollinen merisumu, vilkas laivaliikenne ja muut riskit vaativat kokeneilta merimelojilta huolellista valmistautumista retkeen.

Kökarista alkanut nelipäiväinen melontaretki Bogskärin majakalle ja takaisin ei kuitenkaan sujunut yllätyksittä ja ongelmitta. Elokuva kertoo melojien itsensä kuvaaman tarinan tästä vaativasta retkestä, joten katsoja voi suorastaan maistaa Itämeren suolaisuuden huulillaan ja tuntea melonnan rasitukset kehossaan.

”Bogskärin majakalle melonnassa on niin paljon riskejä, etten suosittele kenellekään sinne melomista.”

Haaveena Bogskär – Meloen Suomen majakoille kertoo myös Antti Härkösen yli kymmenen vuotta kestäneestä tavoitteesta meloa Suomen majakoille. Mikä merimelonnassa kiehtoo Anttia ja miksi juuri majakat valikoituivat kohteiksi, jotka ovat vaatineet yhteensä kuukausien ja tuhansien kilometrien melomisen Suomen rannikoilla?

”Merellä olosuhteet voivat olla tosi hankalat. Mutta toisaalta lempeimmillään meri on niin hieno.”

Lyhytdokumentti, kesto noin 25 minuuttia.
Ohjaus Tomi Mandelin
Kuvaus Antti Härkänen, Tomi Mandelin, Pertti Peussa ja Jarkko Uitti
Leikkaus Sami Laaksonen

 

Henkilökuva majakkahistorioitsija Seppo Laurellista (2017)


Lyhytdokumentti.
Lisätietoja elokuvasta tulossa myöhemmin.


Elokuvakiertue on myös myyjäistapahtuma - voit auttaa majakoita hankkimalla tuotteitamme


Myyjäiskiertueella kaupan ihania majakka-aiheisia tuotteita sekä vuodesta toiseen huippusuosittu, nyt kolme ekstra kuukautta sisältävä Majakkasaaret -panoraamakalenteri. Kaikki tuotteiden myyntituotot menevät suoraan kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden majakkakohteiden kunnostukseen. Perinteisten Märketin ja Gustavsvärnin lisäksi viime vuonna kunnostuskohteenamme oli Taskun pooki ja tänä vuonna esimerkiksi Lehtistensalmen pooki.

Majakkasaaret -seinäkalenterin 2018 juhlapainos sisältää kolme ekstrakuvaa


Suomen majakat 1910 -juliste


Linkkejä 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content