Majakka kahden maan rajalla

Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti.  Lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu.  Sadat seuran jäsenet ovat palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Ankarissa olosuhteissa majakkaa on jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

 

Märketin tulevaisuus

Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin – omalla veneellään tai Ahvenanmaan matkailupalveluja käyttäen. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.

Tutustu nykyajan majakanvartijoiden elämään näiltä sivuilta Majakkapäiväkirjojamme  lukemalla.

 

Märketin talkookausi 2018 – majakanvartijaksi ainutlaatuiselle saarelle

Märketin kauden 2018 suunnittelutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Vuosi 2017 oli hieno vuosi – Märket kiehtoo edelleen.

Tarvitsemme tänäkin vuonna työtä pelkäämättömiä talkoolaisia, kuten rakentajia, kokkailijoita, keittiöapulaisia, oppaita, päiväkirjan kirjoittajia (englanniksi) ja kaikenlaisten sekalaisten tehtävien tekijöitä viikon tai kahden mittaisiin talkoojaksoihin. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä.

KAUDEN 2018 TALKOOILMOITTAUTUMINEN ON ALKANUT ja talkookausi alkaa huhti-toukokuun vaihteessa.

Jätä talkoohakemuksesi täyttämällä tästä linkistä löytyvä nettilomake.

Ystävällisin terveisin,

Katja Hagfors (katja.hagfors@majakkaseura.fi), talkoovastaava

Teppo Sainio, talkoovastaava

Kimmo Pensola, rakennusvastaava

Talkootyö on kivaa! Kaikille löytyy sopivia työtehtäviä. Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja eri majoittautumistiloissa 
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Tervetuloa kauden 2018 talkoisiin

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot, henkilöstä aiemmin saatu kokemus Märket-talkoissa ja ennen kaikkea asenne. Talkoolaiset sitoutuvat tarvittaessa tekemään kaikkia töitä vieraalla kielellä tapahtuvaa opastusta lukuun ottamatta.

 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa. Vaihtopäivä on säävarauksella lauantai.
 • HUOM! Ensi kertaa talkoisiin lähtijän on myös osallistuttava johonkin kevään aikana järjestettävään briiffitilaisuuteen.
 • Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä ja talkoomaksun suorittamista.

Edellytämme talkoolaisilta hyvää terveydentilaa ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin sekä viivytyksiin. Huomioi tämä erityisesti, jos käytät säännöllisesti jotain lääkettä. Ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi katsotaan eduksi. Sesongin aikana saattaa olla hiljaisempia jaksoja, joten toimettomuuttakin täytyy sietää. 

Ensiapu- sekä veneenkäsittelytaidot ovat plussaa ja uimataito Märketillä on ehdoton vaatimus.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. Huomaathan, että jäsenmaksu- ja talkootilit ovat kaksi eri tiliä.

 • Vuoden 2018 jäsenmaksu 20 € tulee olla maksettuna 
 • Talkoomaksu 80 € tulee olla maksettuna ennen laivalippujen tilaamista tilille FI91 1630 3000 0140 43.
 • Kirjoita viestikenttään nimesi ja talkooviikkosi numero/2018.
 • Huomaa, että tämä on eri tili kuin jäsenmaksutili.
 • Talkoomaksuun sisältyy kansipaikka ja mahdollinen autopaikka Viking Linella ja edestakainen venekyyti välillä Eckerö–Märket, majoitus ja vakuutus työtehtävissä saarella sekä ruokailu
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää myös jäsenhakemus, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan.

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Seuraavat infotilaisuudet löytyvät Majakkaseuran Uutiset ja tapahtumat -sivulta.

HALOO WORLD  –  Market radio kutsuu

Märket on ainoa radioamatöörimaa johon voi pitää radioyhteyden vaikka ”maa” onkin kokonaan veden peittämä. On sellaisenaakin omassa luokassaan.

Kun Märket Radion ääni kuuluu radioaalloilla on kyseessä aina juhlahetki.  Maailman 2 miljoonainen radioamatööriyhteisö kääntää antenninsa kohti tätä eksoottista luotoa Ahvenanmerellä.  Radioaalloilla on sunnaton signaalien sekamelska kun tuhannet ja taas tuhannet tavoittelevat radioyhteyttä Märketille.   Miksi ihmeessä koko radiomaailman huomio kohdistuu Märket-luotoon?

Märketillä on sama maastatus kun Vatikaanilla ja molemmat ovat tärkeitä keräilykohteita. Märketilläkin ”radiopaavit” puhuvat radiossa kansanjoukolle, kuten paavi Pyhän Pietarin aukiolla. Monella kielellä ja monella lähetysmuodolla  — yhteyden saatuaan joukot sulkevat radionsa hymy huulillaan. Yhteys radiomaailman pyhättöön on syntynyt.

Majakan katolla on pysyvästi Force-12 XR6 antenni kattaen kuusi radioaluetta. Alabandien langoille on myös hyvät sijoituspaikat. Mastossa ihmemies Henri, OH3JR.

Vuonna 1969 radioamatöörien kattojärjestö  USA:ssa, (ARRL), huomioi Märketin ainutlaatuisuuden  ja antoi sille oman maastatuksen —  Suomen Viestintävirasto seurasi päätöstä antaen sille oman maakoodin. OJ0-maa ja sen status oli syntynyt. Märketin hallinnointi Suomesta käsin ja sen sijainti Ahvenanmaan itsehallintoalueen takana muodostivat sille erikois-statuksen.  Silloiset kuntarajan epäselvyydet tukivat asiaa.

Märket on edelleen radioamatöörien mekka ja Suomen Majakkaseura pyrkii tukemaan radioamatöörejä oman toimintansa ja kapasiteettinsa puitteissa.  Yhteistyöllä on vankat perinteet. Pian (2019) Märket-radiovaltiokin viettää 50-vuotisjuhlaansa.

Märket radiohistoriaa

OJ0MR (MR=Market Reef) oli ensimmäinen radioaktiviteetti Märketiltä (1969). OJ0MR kortti on jo nyt kerailyharvinaisuus.

Itse perinteinen yhteys ulkomaailmaan saatiin aikaan VHF meriradiolla läheiseen Enskärin merivartioasemaan. Radioamatöörien maastatuksen (1969- OJ0MR) myötä yhteydet laajenivat sekä Suomen että Ruotsin suuntaan (VHF) kun taas HF radioaalloilla saavutettiin maailmanlaajuinen yhteysverkko. Kymmenet  radioamatööriretkikunnat saapuivat Märketiile kaikkialta maailmasta;  Japanista, USA:sta, Etelä-Amerikasta  ja tietysti Euroopasta.

Historiallinen tapahtuma oli kun majakanvartija Karl-Erik Eriksson (Kee) suoritti radioamatööritutkinnon ja hänen vakituinen Märket- asema, OJ0MA, oli tavoitettavissa  radioaalloilla säännöllisesti.

Vaikka radioyhteyksiä on Märketiltä pidetty yli miljoonaan radioamatööriin on Märket  edelleen kaikkien tavoittelema yhteyskohde ja  tietysti  monien matkahaaveiden täyttymys.  Mahdollisuus pitää henkilökohtaisesti radioyhteyksiä Märketiltä on verrattavissa  tähtirooliin Broadwayllä.

Majakanvartija Kee Erikkson, OJ0MA räjäytti pankin kun Märket Radio kuului etterissa päivittäin kakkialla maailmassa.
Monet kansainväliset ryhmät saapuvat Märketille vuosittain. Tässä belgialaistyhmä (OJ0V), joka on tehnyt Märketille jo useita retkiä.

Märket-majakka on miehitetty vuosittain toukokuusta lokakuuhun. Suomen Majakkaseura avaa edelleen  majakan ovet radioamatööreille läheltä ja kaukaa.  Voit käydä majakalla päiväkäynnillä viikottain (lauantai).

 

Toiviomatka Märketille – Sinäkö?

Vakavamieliset DX-retket (DX-peditionit) on syytä sopia erillisinä projekteina huomioiden muut majakalla tapahtuvat aktiviteetit.  Lyhyet, muutamien henkilöiden vierailut pystytään järjestämään radioamatöörien operointitilojen ja kiinteiden antennien tukemana. Olemassa olevat tilat huomioiden, on radioamatöörien optimi retkikunnan koko 3-4 henkilöä. Voit kertoa matkatoiveistasi Suomen Majakkaseuran radioamatöörien yhteyshenkilölle; Pasi Bergman (ham-liaison@majakkaseura.fi), OH3WS/OJ0W tai tiedustella teknisistä yksityiskohdista;   Henri Olander, OH3JR/OJ0JR, Martti Laine, OH2BH/OJ0BH ja Teemu Korhonen, SM0W/OJ0R

Märketin radiohuone on tilava ja kaksikin asemaa pystyy operoimaan samanaikaisesti. Operaattoreille on neljä maukkupaikkaa. Kuvassa radistit Martti, OH2BH ja Juha, OH9MM.

 

Märketin talkoopäiväkirja – tutustu majakanvartijoiden elämään

Majakkaseuran talkoolaiset pitävät talkookaudella päiväkirjaa, jonka avulla pääsee tutustumaan saaren elämään, työtehtäviin, rutiineihin, luontoon ja ihmisiin talkootöiden takana.

Suomen Majakkaseuran nettisivut uusittiin toukokuussa 2017. Kaikkien retkipäiväkirjojen siirtäminen uusille sivuille on iso urakka – ja etenee pienin askelin. Kiitos kärsivällisyydestäsi. Jos olet kiinnostunut auttamaan tarinoiden siirrossa uusille sivuille ota yhteyttä Majakkasihteeriin osoitteessa majakkasihteeri@majakkaseura.fi

Talkooviikko 41: Teppo, Kimmo ja Markku

Talkooviikko 41: Teppo, Kimmo ja Markku

Lauantai 6.10.2018 Vuoronvaihto tapahtui aikataulun mukaan lauantaina aamupäivällä kello 10. Sää oli aurinkoinen, eikä saaren itäpuolella

Lue lisää >>
Talkooviikko 40: Heta, Kalle ja Erkki

Talkooviikko 40: Heta, Kalle ja Erkki

Lauantai 29.9.2018 Lähtö Käringsundista lauantaina aamupäivällä tapahtui lopulta nopeasti. Hienoja elämyksiä oli tosin ollut tarjolla jo

Lue lisää >>
Talkooviikko 39 Pasi, Päivikki, Katja, Sofia, Markus

Talkooviikko 39 Pasi, Päivikki, Katja, Sofia, Markus

24.9.2018 Kovan aallokon takia lähtömme majakalle viivästyi. Pääsimme lähtemään Eckeröstä sunnuntai iltapäivällä noin yhden aikaan. Vaihto

Lue lisää >>

Märketin rakennuspiirustuksia Kansallisarkiston kokoelmista