Saapumassa pohjoissatamaan.

Saavuimme Märketille kauniissa poutaisessa säässä. Heti pohjoissatamassa meitä oli vastassa iso joukko majakalle jo aikaisemmin saapuneita. Paikalla oli kuvausryhmän jäseniä, toimittajia tekemässämajakasta juttua, Märketin viimeinen majakanvartija Kee sekä Majakkaseuran Anne sekä viikon 19 talkoolaiset Tipe ja Pasi. Pasi jää opastamaan meitä ensikertalaisia vielä täksi viikoksi majakalle.

Pääsimme majakanvartija Keen kanssa samaan kuvaan.

Keen majakan tornissa.

Tyllin munia kallion kolossa.

Pasi esitteli meille saarta ja majakkaa sekä sen turvallisuutta. Pian saimme istua valmiiseen lounaspöytään, kun Anne ja Tipe olivat laittaneet koko isolle joukolle lounasta. Lounaan jälkeen kuvausporukka lähti kuvausretkelle kumiveneellä. Me talkoolaiset paistattelimme lämpimässä auringossa ja tiskasimme lounaan tiskit.

Pääsimme kuvausryhmän haastateltavaksi Majakkaseuran elokuvaan kertomaan ensivaikutelmia Märketistä.

Iltapäivällä saatoimme vieraat matkaan. Lähtö pohjoissatamasta ei onnistunut, joten kumiveneelle tuli käyttöä. Illalla pääsimme saunomaan Suomen läntisimpään saunaan.

Näkemiin!

Sunnuntaina 19.5. heräsimme pilviseen ja välillä vettä tiputtelevaan säähän. Sarin vuoro oli toimia päivän kokkina. Aamiaisen jälkeen alkoi muilla halkojen pienemmiksi pilkkominen ja siirtäminen terassilta sisälle majakkaan ja makasiinin yläkerran vajaan. Siinä hommaa riittikin ja vielä jäi tehtävää seuraavallekin päivälle, mutta melkein kaksi rivistöä saatiin jo siirretyksi.

Halkopino pienenee hyvää vauhtia.

Tässä Pasi bongailee lintujen sijaan ohi kulkevia laivoja.

Carita ahkeroi ja kuurasi saunan. Lintubongausta ja uusien lajien opettelua harrastimme päivän aikana ahkerasti. Tänään näimme lukuisten tiirojen ja jo eilen nähdyn tyllin lisäksi lisäksi ainakin meriharakka, tirri, viklo, leppälintu, pajulintu, västäräkki, karikukko, riskilä ja suosirri.

Maanantai 20.5. valkeni poutaisena ja melko tyynenä. Heti aamutuimaan Pasi pilkkoi ja kantoi loput halot pois kuistilta.

Pasi porasi pohjoisrantaan uuden kiinnityskoukun vanhan murtuneen tilalle.

Aamupäivällä purettiin kuistilla halkojen suojana ollut katos.

Iltapäivällä tiskasimme tiskit ja teimme hieman kivitöitä. Päivälliseksi söimme riisipuuroa. Lintujen bongailua jatkoimme tänäänkin ja uutena lajina bongasimme naakan, joka istuskeli majakkakuvun katolla.

Tiistaina 21.5. sää oli poutainen ja hieman sumuinen. Yhdeksän aikaan aamulla sumusta lähestyi purjevene ja ehdimme jo innostua, että saamme vieraita, mutta vene pysähtyikin pienen matkan päähän.

Purjevene aamusumussa.

Jatkoimme siis puuhiamme. Vuorossa oli kivien siirtäminen etelän puolen vuonosta pois vedenottopaikalta ja kumiveneen tieltä.

Pasi ja Eeva vetämässä kiviä vedestä kalliolle.

Ennen puolta päivää pysähdyksissä ollut purjevene suuntasi kohta saarta ja saimme kuin saimmekin vieraita. S/Y Auroralla liikkeellä oli nelihenkinen perhe Turusta. Perhe oli pysähtynyt tutkimaan sukeltamalla läheistä hylkyä ennen kuin päättivät poiketa majakalle.

Vieraat rantautumassa.

Pasi piti vieraille perusteellisen esittelykierroksen Turun murteella. Kierroksen jälkeen kahviteltiin juuri sopivasti leivotun piirakan kera. Kun vieraat olivat lähteneet, söimme lounasta, jonka jälkeen vuorossa oli tiskien tiskaaminen ja Pasi jatkoi kivien siirtämistä. Yhden uuden lintulajin bongasimme tänäänkin, kun merimetsoja lensi luodon ohitse.

Kiviä riitti ylös vedettäviksi. Taustalla päivän työn tulosta.

Eeva ja Carita nukkuivat yön ulkona kalliolla.Hyvin nukutti ainakin Eevaa!

Eeva menossa nukkumaan kauniissa auringonlaskussa.

Keskiviikkoaamu valkeni aurinkoisena. Aamulla kannoimme viltit, tyynyt ja peitot ulos tuulettumaan. Pasi opetti Caritalle ja Eevalle solmuja kärsivällisesti, vaikka oppilaat eivät olleet kovin nopeita oppimaan. Tuuli yltyi päivällä kovemmaksi ja saimme nähdä myös hieman tyrskyjä kallioita vasten.

Viltit tuulettumassa.

Solmuja opettelemassa.

Hiomapuuhissa.

Iltapäivällä Pasi hioi saunan ovea ja korjasi saunan väliseinää. Neljän aikoihin merivartioston vene kävi pyörähtämässä rannassa, mutta ei tullut pistäytymään. Carita kohtasi hylkeen iltalenkillä. Molemmat osapuolet olivat yllättyneitä kohtaamisesta. Sari leipoi herkullisia sämpylöitä ja grillasi makkaroita päivälliseksi.

Sämpylätaikina nousemassa.

Seitsemän jälkeen saarelle laskeutui yhtäkkiä sumu. Viikon lintubongaussaldoa kerrytti tänään ohi lentävä kyhmyjoutsen.

Iltasumua.

Aamu torstaina 23.5. oli pilvinen ja tuulinen. Päivällä satoi jonkin aikaa vettä ja illalla tuuli tyyntyi, mutta mainingit eivät. Pasi ahkeroi saunan väliseinän korjauksessa ja muut puuhailivat pääasiassa sisällä laittaen ruokaa ja siivoillen. Päivän lintubongaussaldona näimme isokoskelopariskunnan.

Ahkera työmies kiinnittää ovilautaa.

Rantatyrskyjä.

Lapintiirat ovat asettuneet pesimään tämän viikon aikana eteläiseen niemeen.

Tylli päiväkävelyllä.

Tämän ja viime viikon aikana saarella on nähty myös aikaisemmin mainittujen lintulajien lisäksi myös leppälintu, punarinta, haarapääsky, merikotka, naurulokki, merilokki, haarapääsky, räystäspääsky, sinirinta sekä harmaahaikara. Kyllä tämä luoto on lintubongarin unelmapaikka!

Perjantai 24.5. eli viimeinen talkoopäivämme oli tuulinen ja pilvinen. Talkootöihin kuului tänään lähinnä siivoilua ja pakkailua. Viimeisen päivän kunniaksi meillä oli lettukestit. Saunomaankin pääsimme viimeistä kertaa tällä reissulla.

Herkullisia lettuja!

Talkookokit ovat olleet oikein tyytyväisiä Märketin keittiöön. Sen vanhan ajan tunnelmassa on ollut ilo tehdä ruokaa ja leipoa. Tiskausmaisematkin ovat olleet kohdillaan. Tiskiveden hakeminen tosin alkaa olla jännittävää pesäänsä puolustavien tiirojen ansiosta.

Tiirat puolustamassa reviiriään.

Keittiön tunnelmaa.

Viikon 21 talkoolaiset kiittävät Märketiä ja Majakkaseuraa antoisasta talkooviikosta. Todennäköisesti palaamme taas pian Märketille, ehkä tällä kertaa syksyllä!