Lauantai 25.5.
Heräsimme lauantaiaamuna kaatosateen piiskaamassa Maarianhaminassa reippaasti aamuneljän jälkeen. Lähtöä Märketille oli aikaistettu nousevan tuulen vuoksi. Kati ensikertalaisena jännitti matkaa, kun taas Minnan ja Riikan yhteenlaskettu Märket-viikkojen määrä lähentelee kahtakymmentä ja matkanteossa oli jo rutiinia.

Kesken merimatkan nousi sumu ja kävikin niin, että näimme Märketin vasta kun olimme jo melkein rannassa. Vaihtovuoro odotti meitä valmiina ja saimme vaihdettua miehistön tavaroineen rivakasti. Ennen poistumistaan Pasi opetti meille vielä pikaisesti miten käytetään uutta generaattoria.


Päivä sujui paikkoihin tutustuen ja sään vaihteluita ihmetellen. Aamun sumu vaihtui kovaan tuuleen, parhaimmillaan tuuli puhalsi 16 metriä sekunnissa. Kylmä viima piti meidät sisällä, mutta ei hätää -saimme nauttia lounaaksi Minnan paistamia herkullisia lettuja.

Ruokailun jälkeen oli tietysti tiskauksen vuoro. Tiskiveden lämmittämisen ohessa oli aikaa tehdä sytykkeitä valmiiksi myös seuraaville lämmityskerroille.
Iltapäivällä sää teki täyskäännöksen: aurinko alkoi paistaa kirkkaansiniseltä taivaalta ja tuuli tyyntyi - illalla tuulimittari näytti enää 0,9 metriä/sekunnissa.

Sunnuntai 26.5.

Aamu valkeni sateisena kuten pitikin; kaatosade muuttui pieneksi pirskotteluksi päivän aikana. Pysyttelimme päivän pääasiassa sisätiloissa, mutta toki maittavan lounaan jälkeen piti lähteä tiskaushommiin.

Iltapäivällä nousi jälleen sumu. Pienet, aavemaiset sumulautat hiipivät luodon ylitse peittäen maiseman hiljalleen tiivimpään harsoon. Ja yhtä nopeasti kuin oli tullutkin, sumu oli hävinnyt - kunnes sama toistui uudelleen. Saapa nähdä vietämmekö koko viikon sumuisessa säässä.
Sunnuntai-iltana ulkomaailmassa jännitetään sekä eurovaalien että jääkiekon MM-kilpailujen tuloksia. Me täällä Märketillä otimme pienen ennakon ja joimme jo vaali-/mitalikahvit kera Minnan tekemän herkun.


Maanantai 27.5.

Palataan vielä sunnuntai-iltaan: kun me täällä kuvasimme auringonlaskua, Suomen jääkiekkojoukkue voitti MM-kultaa. Tämä maisema sopii hyvin juhlistamaan sitä hetkeä:

Päiväkin valkeni ensimmäistä kertaa kirkkaana ja aurinko helotti heti aamusta kirkkaalta taivaalta kauniisti. Pääsimmekin pihatöihin - Riikka sahasi polttopuita ja yhdessä tuuletimme kaikki patjat.


Lisäksi päivän ohjelmaan sisältyi puhtaanapitoa; Kati pesi lattioita ja Minna puuhasteli kompostikäymälän kimpussa. Lisäksi poltimme roskia, koska aamupäivällä ei tuullut juuri ollenkaan.

Puhtaanapitoon sisältyi myös orastava vesikriisi: tiira on tehnyt pesän hieman liian lähelle tiskiveden nostopaikkaa. Viikonloppuna se ei kiinnittänyt vedenhakijoihin mitään huomiota, mutta tänään ei ollut toivoakaan päästä lähellekään rantaa - tiira puolusti päättäväisesti omaa reviiriään. Tiiralle pitää luonnollisesti antaa pesintärauha, joten jouduimme keksimään tiskiveden noudolle uuden paikan. Tiskaus siis onnistuu jatkossakin, toivottavasti emme tule tarvitsemaan Märketin kumivenettä, sillä se on aivan pesän vieressä.

Koska ilma oli aurinkoinen, nautimme lounaan ulkona. Sää muuttuu nopeasti, juuri kun olimme alkaneet aterioida tuuli voimistui, aurinko meni pilveen ja lounasravintolamme muuttui melko jäätäväksi. Noh, tulipa ainakin yritettyä.

Tiistai 28.5.
Tiistai jää päiväkirjanpitäjältä unholaan, sillä maanantai-iltana alkanut flunssa piti sängyssä oikeastaan koko päivän. Mutta muu majakkaväki on puuhaillut normaalisti viileän viiman puhaltaessa yllämme. Keskiviikolle on luvassa jälleen aurinkoa, sitä odotamme kovasti.


Keskiviikko 29.5.
Aurinkoa ja tuulta tarjosi Ahvenanmeri meille keskiviikkona. Tuuli sen verran navakasti, ettei ulkona pystynyt tuulettamaan petivaatteita, sillä tuuli nappasi peittoihin ja tyynyihin välittömästi kiinni ja yritti viedä mukanaan. Ja niin vain vei tuuli myös Katin lippalakin -saimme sen onneksi ongittua turvaan merestä.
Päivällä luulimme jo saavamme viikon ensimmäiset vieraat, kun rannan lähistölle ankkuroi kalastusalus. Mutta vaikka miten tähyilimme, kukaan ei kuitenkaan tullut maihin saakka. Teimme parhaamme toivottaaksemme vieraat, ja myöhemmin tietysti oman väen, tervetulleiksi ja pesimme pohjoissataman reunoilta levää pois. Märkänä ollessaan levä on petollisen liukasta ja veneestä pois noustessa on vaarallista jos jalka heti lipeää.


Pienen siivousoperaation jälkeen rohkein meistä kävi uimassa!


Torstai 30.5.
Keskiviikkoiltana Kati pakkasi itsensä pussiinsa ja asettui aallonmurtajan viereen ihailemaan auringonlaskua. Saattaa olla, että hänen ajatuksensa oli olla samalla paikalla vielä torstaiaamunakin, mutta sisältä majakasta hän kuitenkin aamulla heräsi.


Torstai oli kovin tuulinen päivä, voimakkaimmillaan tuuli puhalsi puuskissa 17 metriä sekunnissa. Tuuli tunkeutui sisälle majakkaankin, paljastui että ikkunat eivät ole aivan tiiviit ja esimerkiksi ruokauhuoneessa kävi illalla melkoinen viima.


Koska viikkomme lähestyy loppuaan, olemme alkaneet valmisteluja lauantain vaihtoa silmälläpitäen. Kati teki Märket Shopissa inventaarion ja siisti kaupan myyntikuntoon.


Minna lähes linnoittautui keittiöön ja valmisti jos jonkinmoisia herkkuja "laarin pohjista". Vaihtomiehistölle on perinteisesti tarjolla jotain spesiaalia tervetuliaiskahvilla ja nyt ovat tulevan lauantain herkut valmiina.

Saimme mekin jo maistiaiset iltapäiväkahvilla. Tarkoitus oli pitää päiväkahvipicnic kallioilla, mutta kova tuuli piti meidät visusti sisällä.

Keittiö ei ole ainut paikka jossa on jo aloitettu valmistautuminen vaihtoon; siivoaminen aloitettiin majakan rappusten harjauksella ja pesulla - mikä olisikaan varmempi merkki puhtaudesta kuin mäntysuovan tuoksu joka leijaili portaikossa Katin jynssäyksen jälkeen.

Perjantai 31.5.


Kylmän ja tuulisen torstain tilalle saatiin lämmin ja tyyni perjantai. Otimme ilmasta kaiken irti: heti aamusta Riikka hoiti loppuun alkuviikolla kesken jääneet puutyöt samalla kun Kati tiskasi pois päivän ensimmäiset tiskit.Valmistauduimme tulevaan vaihtoon siivoamalla, polttamalla roskia ja hoitamalla kuntoon koko viikon meitä hiukan vaivanneen kompostikäymäläongelman, seuraavan viikon miehistö on nyt toivottavasti vapaa näistä huolista. Lisäksi käytimme generaattoria aamupäivän niin, että saimme akut varmasti täyteen.
Ja ovat akut täynnä meilläkin: ehdimme hyvin nauttia leppeästä tuulesta ja lämpimästä auringosta; tänään oli ehdottomasti viikon kaunein päivä.

Talkooviikkomme viimeisen illan kruunasi saunominen siellä kuuluisassa Suomen läntisimmässä saunassa. Talkooviikko 22 kiittää - ja palaa asiaan viimeistään ensi vuonna.

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content