Pe ja La, 5-6 Kesäkuuta

Talkooviikko pyörähti käyntiin päivää aikaisemmin kuin oli alkuperäinen suunnitelma. Viikonlopulle oli luvassa navakkaa tuulta, joten talkooväen vaihtoa aikaistettiin perjantaille.
Perjantai oli maissa aurinkoinen ja kaunis päivä ja talkooväki oli odotuksesta täpinöissään. Mukana kolme ensikertalaista; Katja, Riku ja allekirjoittanut Milana.
Porukkaa luotsaamassa konkari Henri.
Puhelu Märketille kuitenkin sai meidät kiirehtimään lähtöä, sillä merellä kuului nousevan kova sumu, ja tuuli yltyi.

Lähtökeli oli mitä aurinkoisin.

Mitä kauemmas jäi ranta, sen selvemmäksi kävi, että merisumu ja yltyvä tuuli tekisivät vuoronvaihdon haasteelliseksi. Märket oli kuin aavemajakka joka ilmestyi eteemme sumun keskeltä vasta aivan lähelle päästyämme.Vain kumiveneellä rantautuminen oli mahdollinen, eikä Märketin oman isomman kumiveneen hakeminen ollut mahdollista. Piti rantautua itäsatamaan veneessä olleella pienellä kumiveneellä

Sumuinen Märket otti meidät vastaan.

Tiirat eivät iloinneet tulostamme, mutta saimme tavarat kannettua majakkaan. Haasteellisesta maihinnoususta ja märistä vaatteista  huolimatta into oli käsinkosketeltavaa. Taisi jokunen tiirakin onnistua nokkaisemaan joidenkin päälakea, mutta kun tavarat oli kannettu huoneisiin, niin alkoi tutustuminen paikkoihin, turvallisuuskierros ja keittiössä touhu ja tohina. Saimme nauttia valmiista herkullisesta punajuuririsotosta, jonka edellinen ryhmä oli meille jättänyt! Kiitos siitä!

Vettä nostettaessa merestä, olimme varustautuneet tiirojen hyökkäkseen. Kuvat kertovat, kuinka Katja otti turvalisuusvastaavan (linnunpelätin) hommat hanskaan,ja pojat saiva vesivarastot täyteen ilman tiirojen osumia.

Ilta otettiin rauhallisesti, vedimme keuhkot täyteen meri-ilmaa, joka oli hämmentävän lämmin tuulisesta säästä huolimatta!
Asetumme majakaksi, ja pidämme teidät ajan tasalla!

Sunnuntai 7.6

Tuulinen yö, ja tuulinen päivä. Majakan koleus pysyi poissa, kun Riku lämmitteli tulipesiä.
Katja ja Milana hääräsivät keittiössä, tuulisellä säällä malttoi leipoakin.

Miehet hääräsivät vesipumpun kimpussa, joka ei toiminut, koska liitos vuosi. Rikun ja Henrin käsissä uusittiin liitos, ja pumppu lähti toimimaan. Pientä puuhaa riitii, ja saunakin laitettiin tulille.

 

 

 

Tiskit hoituivat tuulesta huolimatta, ja huomennakin on puhdasta astiaa laittaa pöytään.
Odotamme tuulien hellitävän huomiseksi. Vaikka aurinko on tänään paistanut, niin eipä se juuri lämmitä kun tuuli puhaltaa hatun päästä 🙂 Mutta sitähän tämä on hienoimmillaan; luonnon voimien ihmettelyä ja upeaa irtiottoa kaupungin vilskeestä!

Maanantai 8.6

Eilisilta oli upea! Aurinko painui mailleen kauniisti ja värjäsi taivaan, ja tuuli alkoi hiljalleen hellittää!

Aurinko paistoi aamupäivän, ja sitä oli tullut ihailemaan luodolle myös muutama hylje.

Märketin luodon lököttelijä

Katsottavaa täällä olikin, sillä majakan Ladyt opetettiin ajamaan kumivenettä! Oman jännityksensä ilmoille toivat jälleen tiirat, jotka olivat sitä mieltä että kumiveneen laskupaikka oli heidän reviiriään. Pääsimme kuitenkin kiertämään luodon ja ihailemaan majakkaa mereltä käsin.

Kauniita, mutta melkoisen koppavia 🙂

Merivartioston vene kävi kääntymässä rannassa, eivät kuitenkaan rantautuneet. Vain hetkeä myöhemmin saimme vieraita. Hämeenlinnan sukeltajat saapuivat kymmenen hengen porukalla sukelluksien jälkeen katselemaan majakkaa. Kahviteltiin ja vaihdettin kuulumiset.

Vieraita majakalla

Vieraiden jälkeen illan kruunasi majakan sauna.Sauna on todella kelpo löylypaikka, näköalat ovat huikeat, ja löylyt erinomaiset; kosteat ja kuumat! Illalla grillataan. Makkaraa ja vihanneksia tulille. Täällä majakalla arkinen maanantaikin on juhlaa; päivä täynnänsä helmihetkiä ja uskomatonta luontoa!

Tiistai 9.6

Luodolla leppoisa tiistai. Tuulet oli leudot ja aurinko helli. Keittiössä normaali kokkaus-ja tiskaus pöhinä, lisäksi tehtiin inventaariota ja tilausta valmisteltiin seuraavaa ryhmää varten. Myös pumppua korjattu toistamiseen. Taas toimii, kun talven suolat on putsattu pois.

Riku tekee sytykkeitä, ja Miltsu kertoo varmaan taas kalajuttuja.

Lämpimät kalliot houkutteli taas hylkeitä. Eräs laiskanpulskea kaveri makoili meistä välittämättä kalliolla. Sinne hän sai jäädäkin, ovathan ne olleet näiden luotojen valtiaita kauan ennen meitä.
Saunassa lämpiää taas pesuvedet, ja iltapalan valmistus alkaa kun hernerokat on sulateltu.

Vieraita ei ole näkynyt, vaikka merellä monta laivaa ja venettä on näkynytkin. Merivartiosto päivystänyt isolla paatilla koko päivän.

Riskilöillä pellehyppykisat.Raati katseli muttei taputtanut.

 

 

 

 

Tänään eivät edes hylkeet ole laulaneet, kaikki ottavat rauhallisesti. Paitsi riskilät, joilla oli kove meno päällä. Luulen, että kyseessä on pellehyppukisat.

Onko tämä se “lentosuukko” ?

 

Keskiviikko 10.6

 

Aurinkoinen päivä Märketilla Tuulta vain hieman, n. 6-8 m/s.Tänään oli isoimpana projektina ”puusavottaa.”  Siirsimme isohkon määrän polttopuita venevajasta yläkertaan makasiiniin. Monta kärryllistä klapia matkasi korttikärryillä vinssin avulla yläkertaan, jossa ne ladottiin pinoihin. Sen verran hikistä hommaa, että sauna on ansaittu.

Talkoohommia

Keittiön puolella porisi Katjan herkullinen kalakeitto, ja Milanan iltapäiväpuhteena sämpylät ja omenapullat.
Riku otti kopin iltaruuasta:  uunikasviksia ja grillimakkaraa.

Katja ja kauhea kauha.

Tiirat tuntuvat hieman rauhoittuneen. Lienevätkö tottuneet meihin, vai me heihin.

Korona unohtuu täällä kokonaan. Niin eristyksissä täällä ollaan ja omassa pienessä porukassa. Mutta siltikin, en voinut välttyä ajatukselta, että Riskilät pitävät näköjään tunnollisesti turvavälin!


Hyvää yötä Märketilta.

Torstai 11.6

Tuulinen päivä Märketilla. Tiskaus on mukavaa puuhaa näissä maisemissa, ja tuuli kuivaa astiat kädenkäänteessä.
Roskien poltto kuului myös päivän hommiin. Siinä olikin omat taivaalla valkeina kaartelevat haasteensa.
Mutta luodon supersankarit sonnustautuivat asianmukaisiin suojatamineisiin, ja kävivät pelotta kohti Tiirojen valtaamaa luodon nurkkaa. Valitettavaa, että kuvat eivät välitä sitä meteliä, jonka tiirat saivat kirkunallaan ja naksutuksellaan aikaan. Osumia ei kuitenkaan tullut ja homma hoidettin tyylillä loppuun.

Maisemien ihailua.
Keitiössä ovat hääränneet täällä kaikki, ja toimiva hieno keittiö majakassa onkin!

Majakassa on paljon nähtävää myös seinien sisäpuolella. Paljon yksityiskohtia ja tavaroita jotka kertovat historiaa. Täällä kun kulkee, miettii väkisinkin ketkä ovat ajan saatossa vanhoilla tuoleilla istuneet, ja kuinka monet kasvot ovat vanhaan peiliin kurkistaneet.

Ajan havinaa, ja tarinoita vuosien takaa.

 

Perjantai 12.6

Viimeinen kokonainen päivämme alkoi majakalla. Aika ei ole käynyt  pitkäksi. Majakan lämmittäminen, vesien nouto/vieminen ja lämmitys, astioiden pesu, ruoanlaitto… Mikään ei käy nappia painamalla. Mutta tämä innostunut porukka on hoitanut askareet yhdessä.
Mukana 40-vuotisella Märket-kokemuksellaan patriarkka Henri, joka luotsaa porukkaa isällisen jämptillä mutta lempeällä otteella. Meitä on ollut täällä hommissa vain neljä henkilöä, mutta viikon edetessä olemme keksineet hahmoja majakalle, jotka ovat kulkeneet mukanamme jutuissa koko viikon. Kyseessä ei ole majakkahulluus, vaan tämän porukan huumoria.  Tupaan on mahtunut naurua viikon aikana niin paljon että savupiipusta pössähdelleet hekotukset ovat  jättäneet luodon naurulokit täysin virattomiksi.

  Majakan kummitukseksi on keksitty Puujalka.Sjöberg, joka kolkuttelee usein ruokapöydässä istuessamme. (Kolinoita riittää tietysti tuulisella majakalla ja kaikki kolinat laitetaan Sjöbergin piikkiin.)
Puujalka-kummitus kasvattaisi taatusti itselleen uuden jalan, jos sillä tavoin ehtisi ruokapöytään ajoissa nauttimaan Katjan keitoksista.
Mutta salaa hän käy köökissä päivän mittaan napostelemassa, sillä muutaman kerran on tuoretta pullaa tai sämpylää kadonnut salaperäisesti! Olemme yksimielisiä siitä että puujalkainen majakan Sjöberg on syyllinen! 😉

Siivousurakat.

Tänään on majakka siivottu niin putsplank, että majakassa kimaltaa nyt muutkin kuin lyhty.
Imuri on laulanut kilpaa Milanan ja Katjan kanssa.  Tuhannet sulkasääsket, jotka ikkunalaudoille olivat hämähäkin verkkoihin jääneet, saivat viimeisen leposijansa majakan imurin pohjattomasta vatsasta. Pojat ovat siivonneet saunan ja jotain putsaushommia tekivät majakan huipullakin.

Täällä pakkaillaan jo huomista kotiinlähtöä varten. Mutta tämä viikko teki meihin mahtavan vaikutuksen, ja hattua nostaen kiitämme majakkaseuraa sen arvokkaasta työstä!
Huima määrä työtunteja, tietoa, taitoa ja varoja on käytetty, että tämä historiallisesti arvokas majakka on säilynyt! Olemme kiitollisia mahdollisuudesta toimia majakan hyväksi, ja mielellämme teemme sen vielä uudelleen!
Lämpimät kiitoksemme majakkaseura, ja Henri! Oli hienoa tutustua majakkaan sinun luotsaamana!
Milana, Riku, Katja.

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content