18.6. Lauantai

Talkooporukka 25 saapui Märketille avoveneellä Fredrikin tottuneisiin veneilytaitoihin luottaen. Tuulen nopeus oli  8.9 m/s ja saimme piristävästi veneen keikutusta osaksemme. Ilman lämpötila oli 13 ja vettä satoi. Olimme pukeutuneet sään mukaan ja matka taittui alle tunnissa. Suolaiset pärskeet huuhtoivat viimeisetkin unenrippeet silmistämme.

Thomas saapui Vaasasta autollaan, Eija nousi yöjunaan Kajaanissa, Milla puolestaan aamujunaan Helsingissä ja talkoovastaava Tiina autoili Turkuun Lohjalta. Tapasimme toisemme Viking Glory -laivan ravintolassa. Vain Milla ja Tiina tunsivat toisensa entuudestaan. Näin aloitimme yhteisen taipaleemme kohti Märketiä. Olimme suunnitelleet omat ruoanvalmistusvuoromme ruoka-aineita ja määriä myöten ennakkoon, mutta toisin kävi – suunnitelmiin tuli muutoksia ja yllätyksiä. Ruokatilaukset eivät olleet menneet perille Hugon kauppaan ja näin ollen Tiina ja Milla joutuivat tekemään pikaostoksia Maarianhaminassa vielä iltamyöhällä. Yövyimme Maarianhaminassa ja seuraavana päivänä lähdimme matkaan jo kukonlaulun aikaan. Mukanamme kaikkea muuta kuin vihanneksia ja juureksia. Niistä piti tehdä vielä lisätilaukset ja odotamme niiden saapuvan Fredrikin ja vieraiden mukana viimeistään tiistaina.

Kuva: Milla Mikander

Ensimmäinen päivä Märketillä jatkui sateessa, mutta päivän mittaan taivas välillä selkeni ja pilvistyi monta kertaa. Teimme ensimmäisen opastuskierroksen Tiinan johdolla ympäri saarta ja kävimme läpi kaikki tärkeät asiat, opastusesitteen ja -kansion tuella. Tiirat pitivät huolen siitä, ettei meillä ollut asiaa heidän reviireilleen. Tyydyimme siihen ja kunnioitimme myös keittiön ikkunaseinän puolella pesivää ja hautovaa haahkaa. Haahka näytti jähmettyneeltä esihistorialiselta linnulta. Se lepäsi liikumattomana ja levollisena muniensa päällä kuten huolellisen ja tarkan emon kuuluu tehdäkin: koko harmaan linnun keho liimautuneena tiiviisti pitkin kalliota – mahdollisimman matalana lähes kallioon kadoten. Tosiasiassa harjoitusopastustehtävää hoitava Tiina oli vähällä kävellä sen päälle, mutta viimeisellä askelellaan ennen linnun murskaamista, onneksi näki sen.

Kuva: Thomas Berglund

Tänään keittiövuorolainen ja ruokavastaava Milla loihti lounaaksi tomaattista kikhernekeittoa ja pannulla paistettuja leipiä. Päivällisellä nautimme pastaa jauhelihakastikkeella. Leipomaan innostunut Tiina varautui tuleviin vieraisiin toteuttamalla raparperipiiraan. Thomas ja Eija lämmittivät merivettä tiskaamista ja peseytymistä varten ja tiskasivat astiat. Siihen puuhaan hurahtikin pari – kolme tuntia! Merituulen puhallellessa, aaltojen loiskuessa kallioille, lintujen kirkuessa ja auringon pilkahdellessa pilvien lomasta, tiskaaminen on ennen kaikkea nautinto.

Tällaisina päivinä, tällaisessa paikassa, jossa on Suomen läntisin sauna, voi kokea todella elävänsä. Älkää ymmärtäkö minua väärin; sauna lämpiää ensi kerran vasta maanantaina.

Första dagen på Märket var ganska regning och började med en ordentligt häftig båttur från Käringsund. Vädret blev klarare under dagen med växlande molnighet och rejäl vind. Vi gjorde vår första rundtur med Tiina runt ön och gick igenom alla viktiga saker, med stöd av guide mappen. Tärnorna såg till att vi inte hade något med deras revir att göra och vi nöjde oss med det. En ejderhona låg orörlig vid klipporna och vilade på sina ägg som en omsorgsfull och noggrann mamma ska göra: hela kroppen på en grå fågel limmad hårt längs en sten – så lågt som möjligt. Tiina var nära att stiga på fågeln men såg henne i sista stund.

En sånhär dag på en sådan fin plats med Finlands västligaste bastu gör att man verkligen känner sig levande, fast första bastubadet blir först på måndag. Här växer inga träd så vi måste vara sparsamma med veden…

Kuva: Tiina Ahola

 

Sunnuntai 19.6 

Sunnuntai avautui Märketille aurinkoisena ja tuulisena. Isot mainingit löivät rantaan tyrskyen rantakallioita vasten. Tiirat olivat vielä hiljaa seitsemän aikoihin ja lepäsivät yön jäljiltä. Yksikään ei noussut lentoon, kun Thomas meni uimaan Modersmageniin. Tuuli puhalsi 8.5 m/s ja lämpötila oli kivunnut 11.9:ään. Oli luvassa lämmin päivä.

Tiina valmisti aamupalalle puuroa hillosilmillä ja Thomas keitti kahvit. Nautiskelimme omenoita jälkiruoaksi. Pidimme aamupalaverin siinä samalla ja saatoimme todeta, ettei meillä edelleenkään ollut ohjelmoituja talkoolaistöitä, joten kukin aikoi puuhailla omien inspisten mukaan. Eija lämmitti tiskivedet, tiskaili aamupalan jälkeen ja hinkkasi mustia kattiloiden pintoja. Toiset naiset kävivät aamupesuilla pitkän kaavan mukaan. Päivä lähti verkkaisesti käyntiin.

Tiina valmisti meille lounaan: porkkanakeittoa ja keitettyjä kananmunia. Lisämausteena keitossa oli ripaus maapähkinävoita. Päälle keitimme kahvit ja nautimme viimeviikkoista taatelikakkua.

Kuva: Thomas Berglund

Thomas on pilkkonut puita ja tehnyt saunavesiletkulle telineen saunan kuistille. Huomattava parannus, koska nyt vesiletku ei loju kuistin lattialla.

Kuva: Eija Heikkinen

Aurinko paistoi ja aallot pauhasivat koko päivän. Liikuskelimme sunnuntain lepopäivän merkeissä kallioilla ja nautiskelimme auringosta, merestä ja tuulesta. Ja toki toistemme seurasta. 🙂 Havaitsimme meren aalloilla jotakin: se olikin meren vaahtoa ja Eija luuli niitä siemenlautoiksi. Kyllä nauru kelpasi!

Huomasimme, että erään laguunin pohjalla oli leijailemassa talouspaperiarkkeja. Thomas kävi hakemassa ne pois teemalla: “Pidä saaristo siistinä”.

Kuva: Tiina Ahola

Milla huomasi aukon muurissa, joka rakennettiin suojaamaan majakkaa ja siitä alla oleva kuva. Muuri oli tarpeen, koska jäät olivat rikkoneet ikkunat toiseen kerrokseen asti keväällä v.1886. Muuri valmistui v.1887.

Kuva: Milla Mikander

Iltapäivällä oleskellessamme kallioilla Milla ja Tiina innostuivat tutkimaan erästä laguunia majakan etualalla. Tiina otti vedenalaisia kuvia levämassasta. Tässä näette kauniin kuvan siitä. Levä on täynnä ihastuttavia kuplia.

Kuva: Tiina Ahola

Suunnittelimme saunan oveen varattu/vapaa kylttiä, joka toimisi kätevällä mekanismilla. Sopivin ratkaisu on työn alla ja harkinnassa. Kaikki ehdotukset ovat tervetulleita.

Päivälliseksi Milla ja Eija valmistivat yhteistyössä kaalipataa hellalla. Ruoka maistui ja jäimme odottamaan iltapalaa. PS. tiesimme menevämme nukkumaan rapaperipiirakat masuissamme. Mutta sitä odotellessa Milla ja Tiina ryhtyivät kokoamaan Märket -palapeliä. Uskoivat saavansa koottua 500 palan plapelin tunnissa, mutta kuinkas sitten kävikään! Päivän päätteeksi Milla ja Thomas tuumasivat, että tämä päivä on ollut tutustumista Märketiin.

Maanantai 20.6.

Aamulla kahdeksan aikoihin ilma näytti kauttaaltaan harmaalta ja lämpötila oli 12.4°C, tuulen nopeus oli 5,9 m/s. Tiesimme kuitenkin saavamme aurinkoisen päivän Märketin luodolle. Thomas kävi jälleen aamu-uinnilla laguunissa ja sillä aikaa Eija valmisti aamupalaa koko porukalle. Suunnittelimme aamupuurolautasten edessä talkoohommia ja päivästä muodostuikin varsin touhukas ja tapahtumarikas.

Kuva: Milla Mikander

Ensitöikseen Tiina meni polttamaan roskia tynnyrissä, josta tiirat eivät lainkaan tykänneet ja syöksähtelivät häntä kohti. Onneksi Tiinalla oli lippukypärä ja sadetakki suojanaan. Pahimmillaan Tiinan ympärillä oli 30 tiiraa, kenties enemmänkin. Myöhemmin Thomas ja Tiina inventoivat pelastusliivejä ja Milla teroitti veitsiä sekä pesi kaikki leikkuulaudat. Eija puolestaan imuroi radioamatöörien -, museo- ja kauppahuoneet sekä pyyhki pölyjä sieltä, mistä vaan pystyi. Milla valmisti meille lounaaksi linssikeittoa jugurtilla, kookosmaidolla sekä korianterilla. Ruoka oli todella hyvää ja sitä oli sopivasti.

Kuva: Eija Heikkinen

Lisäksi Thomas tyhjensi kaikki tuhka-astiat, pilkkoi puita ja vaihtoi veneen vinssiliinan, koska entinen oli kulunut. Eija ja Thomas tiskasivat vuorotellen, koska kumpikin kokee sen terapeuttiseksi tehtäväksi: katsella merta, kuunnella lintujen ääniä ja aaltojen pauhinaa. Täällä Märketillä voi antaa aaltojen ajatella, meren mylviä ja unohtaa samalla oman arkisen elämänsä.

Kuva: Thomas Berglund

Iltapäivällä teimme pienet kumiveneharjoitukset tuulten ollessa suotuisat: 5.8 m/s. Thomas, Milla ja Tiina lähtivät rannasta ulapalle tiirojen säksättäessä ja syöksähdellessä. Milla ei ollut koskaan aiemmin ohjannut venettä perämoottorilla. Ja onnistui heti hyvin. Thomaksella on kokemusta ja niinpä hän toimi kapteenina. Tiinakin on jo vanha konkari kumiveneen käyttäjänä. Eija otti kuvia tästäkin tapahtumasta.

Kuva: Eija Heikkinen

Päivällisen valmistimme yhdessä: makkarakastiketta, perunamuusia ja porkkana-ananassalaattia. Kaikki ruoat tulivat syödyiksi viimeistä murusta myöten.

Mitä lintuja olemme tänään nähneet? Tiirojen jälkeen huomiota herättää tuo yksinäinen joutsen. Se on jotenkin niin surullinen. Joutsen uiskentelee välillä kauas ulapalle ja näyttää kyllä ylväältä, mutta niin onnettomalta. Se palaa aina rantaan noukkimaan ruokaa lahdelmasta. Lauantaina näimme kolme muutakin joutsenta, mutta ne pysyttelivät yhdessä eikä yksinäinen joutsen liittynyt niiden seuraan. Sen sijaan haahkoja lentelee parvena Märketin ympärillä samoin kuin pääskysilläkin on pesiä ruokasalin alapuolella olevassa varastossa. Tiina sanoi bonganneensa riskilän, meriharakan ja tylliäidin poikasensa kanssa. Västäräkitkin keikuttelevat pyrstöjään kivien päällä. Olemme odotelleet merikotkaa ja tottahan toki hylkeitä. Tässä on vielä koko viikko aikaa odotella, josko joku hylje innostuisi uiskentelemaan juhannusuinnille luoksemme.

Kuva: Thomas Berglund

Det har varit en lång dag i strålande väder, vi har fått mycket gjort och kvällen avslutades i Finlands västligaste bastu. Helt fantastiskt!!!

Tiistai 21.6

Eilinen toivomus hylkeiden näkemisestä toteutui lähes samantien jo eilen auringon painuessa Ruotsin suuntaan. Thomas näki ruokasalin ikkunasta hylkeen pään pilkistävän kumivenevalkamasta. Kivien ja merilevän suojissa uiskenteli ihka elävä ja kaipaamamme hylje! Se pyöri verkkaisesti vedessä ja painoi ajoittain päänsä veden alle, koska tiirat syöksähtelivät sitä kohti. Mokomat tiirat eivät taaskaan saaneet meiltä lämpimiä ajatuksia osakseen. Hylje päätti uhmata tiirojen hyökkäyksiä ja ryhtyi kapuamaan kalliolle, jonka päällä punainen pelastusvene on kumollaan. Aivan kuin viime voimillaan hyljeparka raahautui korkeammalle kalliolla ja asettui kuoppaan, joka oli kallioitten halkeamassa. Sen koko keho värisi saaden sen näyttämään ikään kuin se olisi synnyttämässä. Harmaa pullero jäi viettämään yötä pienen punaisen veneen lähettyville katsellen meitä silmät pyöreänä ja me sitä. Se rapsutteli ja kyhnytteli itseään lähes lakkaamatta. Ehkäpä levät ja suolainen vesi sai sen nahkan kutisemaan tai se sulattelikin kalapäivällistään.

Kuva: Thomas Berglund

Tänään tiesimme odottaa vieraita ja saimmekin kolmet. Jo yöllä rantautuneet yllätysvieraat – kaksi saksalaista nuorukaista olivat meloneet kajakeilla länsirantaan ja nukkuneet yön teltoissaan. Toiset vieraat – Väyläviraston miehet kävivät tarkistuskäynnillä ja Peterin mukana saapui eri puolilta Suomea oleva turistiryhmä. Turistiryhmää yhdistävä tekijä oli ensimmäinen majakkamestari Johan Viktor Eriksson, jonka lapsenlapsenlapsia kolme heistä oli. Eriksson työskenteli majakkamestarina 27 vuotta kuolemaansa saakka.

Kuva: Thomas Berglund

Yöllä ja vielä aamulla meri oli lähes tyyni. Pitkälle iltapäivään asti tuulen nopeus oli 3.3 m/s. Sää on ollut koko päivän aurinkoinen ja kaikki vieraamme saivat nauttia loistavasti onnistuneesta veneilystä Märketillä. Etukäteen tiedossa ollut turistiryhmä sai opastukset.  Tarjosimme majakanvartijoitten jälkipolville kahvit ja raparperipiirakkaa Thomaksen ruotsinkielisen opastuksen päälle. Milla touhusi keittiöllä vieraita varten. Vieraat nauttivat myös omia eväitään.

Kuva: Thomas Berglund

Saimme vieraiden mukana myös täydennystä ruokatarpeisiimme. Näillä eväillä vietämme täällä hyvin juhannusta. Vettäkin saapui kymmenkunta kanisteria. Eija hiilasi niitä kottikärryillä veneen luota varastoon.

Today we finally got some visitors… During the night two gentlemen from Germany, Jonas & Florian, had arrived by kayak from Grisslehamn on their journey from Stockholm to Turku. After breakfast we got the pleasure to show them around the place a bit, but they could not stay for long as the winds would increase during the afternoon they had to continue their journey towards Åland.

Idag har vi äntligen fått besök både från väster och öster… Under natten hade två tyska herrar, Jonas & Florian, anlänt med kajak från Grisslehamn. Dom har startat från Stockholm och är påväg till Åbo och passade på att paddla på natten då vädret var gynnsamt. Dom övernattade i tält bredvid muren och efter några timmars sömn fick vi äran att visa dom runt lite. Tidigt på morgonen anlände även två herrar från Trafikledsverket och gjorde en kort inspektion av stället. Därefter anlände ett gäng på sju personer med vår båtkusk Peter, det besöket visste vi om på förhand så guiderna hade förberett sig lite. Dessa gäster var lite speciellt Märket intressanta för tre syskon ur sällskapet var barnbarnsbarn till Märkets första fyrmästare Johan Victor Eriksson.

Kuva: Thomas Berglund

Päivään on mahtunut myös arkista aherrusta kuten tiskivesien lämmitystä ja tiskaamista, koska astiota oli käytössä hieman tavallista enemmän. Thomas valmisti meille kermaista kanakastiketta, riisiä ja tomaattimozzarellasalaattia. Eija leipoi banaani- ja piimäkakut, jos vaikka vieraita sattuisi lähipäivinä tulemaan. Molemmat kakut paranevat vanhetessaan – kuten me naisetkin!

Olemme saaneet katsella kahta hyljettä koilliskulman puoleisella luodolla. Sieltä ne vilkuttelivat ja lauloivat. Tänään on ollut hylkeillekin ihastuttava aurinkoinen päivä eivätkä aallot ole niiden kellimisiä häirinneet. Lämpötila ei ole kohonnut kuin 17 asteeseen, mutta tyyni sää sai olon tuntumaan jopa kuumalta.

On ollut mahtava päivä Märketillä emmekä tule unohtamaan tätä koskaan. Tänä iltana köllähdämme nukkumaan kukin omaan punkkaansa tyytyväisenä siitä, että onneksi tuli lähdettyä Märketille. Auringonlaskua ei tänään juuri näy, koska tummat pilvet peittävät taivaan rannan. Huomenna ehkä sataa.

Keskiviikko 22.6.

Sateinen aamu. Lähes tyyni meri puhalteli vain 1.7m/s. Thomas valmisti meille aamupalan. Työtehtäväksi suunniteltiin majakan lyhdyn urien kondensaatioveden kuivaamista ja puhdistusta, majakan lämmittämistä ja keittiön inventaariota. Milla ja Tiina ennättivät lämmittää majakkaa, kunnes Tiina meni majakan kännykän kanssa toiseen kerrokseen ja saattoi todeta, että puhelimeen oli tullut viestejä ja soittoyritys. Kännykkäverkko oli tänään tosi heikko ja kuuluvuutta oli vain portaikossa toisen kerroksen ikkunan ääressä. Vieraita oli tänään tulossa klo 12-13 paikkeilla kahdella purjeveneellä. He saapuivat poijulle n. klo 13.30.

Thomas lähti vieraita vastaan kumiveneellä. Moottori temppuili hieman noudon hetkellä, mutta toimi moitteetta iltapäivällä kun palautumme vieraat purjeveneilleen. Totesimme siis, että perämoottori toimii parhaiten auringonpaisteella. Neljä nuorta saapui ensin posket innosta hehkuen. Valistimme heitä kallioiden liukkaudesta ja rauhallisen liikkumisen tärkeydestä. He tiesivät ennalta, että luoto on jaettu Ruotsin ja Suomen kesken. Katselimme hetken majakan seinässä olevaa karttaa ja lähdimme kallioille etsimään tuntumaa, mikä ero on olla Ruotsin tai Suomen puolella.

Kuva: Milla Mikander

Vieraat olivat kotoisin Tampereelta ja heitä oli neljä aikuista ja kuusi lasta sekä pieni Muru-koira. He halusivat opastuksen ja näin ollen Milla ja Tiina ottivat tehtävän vastaan. Opastus sujui jouhevasti keskustellen ja ihailimme Modersmagenin pehmyttä pohjaa.

Ihailtuaan tornissa maisemia, vieraat laskeutuivat ostosten kanssa ruokasaliin nauttimaan Eijan tekemää piimäkakkua ja juomaan kahvia sekä mehua. Vieraat viipyivät kolmisen tuntia ja kiittelivät kokemuksestaan Märketillä. He olivat suunnitelleet tätä retkeä jo monta vuotta ja tyytyväisyys loisti heidän kasvoiltaan.

Kuva: Milla Mikander

Meidän talkoopäivämme oli erilainen kuin olimme suunnitelleet. Päiväkin muuttui kauniiksi ja aurinko paistoi. Vieraiden lähdettyä ennätimme touhuta arkisia aherruksiamme. Milla inventoi keittiön ja tarjosi meille lounaaksi paistettua riisiä ja päivälliseksi uusia perunoita, savustettua lohta ja salaattia sekä hänen pyöräyttämiään, ah niin ihania sämpylöitä! Jälkiruoaksi Tiina oli keittänyt mansikkakiisseliä. Kyllä meidän kelpaa!

Eija imuroi illan aikana vielä prinsessakammarin patterin välejä, jotka ovat varsin haasteelliset puhdistaa. Tiskiveden lämmittämiseen ja tiskaamiseen kuluu Thomaksen ja Eijan aika myös mukavasti. Tiirat pitivät seuraa ja lentelivät yllä ajaen toisiaan takaa. Kun yhdellä tiiralla roikkui joku pikku-kala nokassaan, toinen syöksyi sen perään. Tätä kisaa ne jaksavat käydä loputtomiin. Lintujen kuningasta, kotkaa, emme ole vielä nähneet.

Kuva: Eija Heikkinen

Torstai 23.6 

Ännu en dag i paradiset! Halvmulet och 15 grader från morgon, 8 m/s sydlig vind så idag gick det fint igen med morgondopp i havet på norrsidan. Efter morgongröten har vi pysslat på lite här och där med diverse uppgifter. Inga gäster har tagit iland idag, vi har bara sett en segelbåt som snabbt seglade förbi mot Sverige. Ute i stora farleden är trafiken livlig från morgon till kväll med stora fraktskepp påväg norr och söderut. Eckerö Linjen ser vi nu som då i horisonten påväg till eller från Grisslehamn. Nån säl kan vi se ibland och förstås en massa olika fåglar, men havsörnen hoppas några av oss att ska dyka upp ännu under veckan. Den som väntar får se…

Kuva: Milla Mikander

Majakan lyhty pitää käydä putsaamassa viikoittain, joten Milla ja Tiina kiipesivät katsomaan, onko sinne kertynyt kondenssivettä, mutta päätyivät vain pyyhkimään hämähäkinseittejä. Thomas touhusi pitkin päivää erilaisissa askareissa; mm. tyhjensi tuhkia uuneista, tiskasi sekä poltti roskia punainen kypärä päässään tiirojen varalta, mutta siitäpä tiirat vain innostuivat entistä enemmän syöksyilemään kohti vihollista. Ne ovat ehdollistuneet kypärään merkkinä: Hyökkäykseen! Thomas onkin ollut meistä tänään virkein. Tämä meri-ilmasto on uuvuttanut ainakin Eijan, joka nukkui ensimmästä kertaa päiväunet prinsessahuoneessa. Milla on istuskellut pohjoiskallioilla joogaamassa ja Tiina on kiikaroinut bongaten uuden linnun: merilokin.

Kuva: Milla Mikander
Kuva: Tiina Ahola

Olemme tänäänkin syöneet hyvin. Bataattikeittoa sämpylöitten kera lounaaksi ja päivälliseksi chili con carne`ta sekä tuoresalaattia. Jälkiruoaksi saimme mansikkakiiseliä ja kermavaahtoa. Eija leipoi omenapiirakan mahdollisia vieraita varten.

Lämpötila nousi illalla yli 18 asteeseen, mutta napakka etelätuuli piti huolen siitä, ettei helteestä tarvinnut kärsiä.

Kuva: Tiina Ahola

 

Perjantai 24.6.

Midsommar bastu, fantastiskt! Märkets bastu är verkligen topp klass, ljuvlig utsikt och grymt bad. Hård sydlig vind 10m/s men går fint att simma i havet på norr sidan. Vinden har varit hård hela dagen så gästerna har hållit sig borta. Fyra segelbåtar har vi sett men dom har snabbt seglat förbi. Idag har vi igen ätit gott, lite för mycket men mätta och belåtna väntar vi nu på en fin solnedgång igen.

Kuva: Thomas Berglund

Tänään on tuuli yltynyt jopa 10.5 m/s ja lämpötila kohosi 18,5:een. Juhannusaattona ei liikoja hötkyilty, sen sijaan keskityimme syömään hyvin.

Kuva: Tiina Ahola

Vieraita ei ole ollut odotettavissa koko päivänä. Neljä venettä purjehti ohi, mutta jatkoivat matkaa pysähtymättä. Illan edetessä tuuli voimistui sen verran, että rantautuminen olisi ollutkin vaikeaa. Ennen tuulen yltymistä nautimme auringosta ja liikuskelimme kukin omiamme touhuten kallioilla. Illalla laitoimme grilliin tulen ja herkuttelimme sen antimilla. Pohdimme pitkään syömmekö ulkona vai sisällä, mutta pelko makkaran vauhdikkaasta lennosta tuulen matkaan ajoi meidän tuvan pöydän ääreen. Päivällisen jälkeen vuorossa oli löylyt maailman parhaassa juhannussaunassa.

Kuva: Milla Mikander

Näimme pienen sammakon majakan kivijalan juuressa eteläisellä seinustalla. Kuvaa ei tästä loikkijasta valitettavasti saatu muistoksi. Täällä on lähes huomaamattomia eliöitä, jotka tahtovat jäädä tiirojen ja pääskysten varjoon.

Lauantai 25.6.

Aamulla Thomas huomasi, että majakan takana hautonut yksinäinen haahka oli noussut pesästään ruokailemaan ja pesulle. Pesässä näytti olevan neljä munaa ja yhden munan haahka oli joko tarkoituksella tai vahingossa pyöräyttänyt pesästä pois. Aikansa suittuaan itseään lähilampareessa, emo palasi vakiopaikalleen. Toivoa vielä siis on, että sieltä on pikkuhaahkoja kuoriutumassa, vaikka haudonta onkin myöhässä tavanomaisesta aikataulusta. Olemme jo ehtineet epäillä, ettei pesässä olekaan munia, vaan haahkalla olisi jäänyt muninnan epäonnistuttua tai munien tuhouduttua hautominen päälle.

Kuva: Thomas Berglund

Tänään on meidän porukan viimeinen päivä majakalla, joten aamupalan jälkeen jaettiin tehtävät suursiivousta varten. Imuri, rätit ja luuttu ovat viuhuneet majakassa tornista keittiöön ja myös sauna sai kaksinkertaisen juuriharjakäsittelyn. Mukaan lähteviä jätteitä on pakattu ja loppuja poltettu sekä kompostin ja huussien tilanne tarkastettu. Haluammehan jättää majakan siistissä kunnossa seuraavalle ryhmälle.

Kuva: Tiina Ahola

Yhtäkkiä kesken tiskauksen Eija antoi hälytyksen: “kotka, kotka, kotka!” Saman hälytyksen olivat antaneet tiirat toisilleen, koska jokaikinen luodon tiiroista oli yhtäkkiä ilmassa. Nuori merikotka teki ohilennon ensin luodon eteläkärkeen, jossa se teki u-käännöksen kohti länttä ja Ruotsia tiirat perässään. Pari sinnikästä tiiraa saatteli kotkan pitkälle merelle ilmoittaen huudoin ja nokkaisuin, että takaisin ei ole tulemista.

Kuva: Thomas BerglundLördag, midsommardagen och vår sista dag på Märket för denna gång… Idag har vi haft storstädning, fixat och pysslat överallt så nästa veckas talkogäng välkomnas till en fyr i bra skick. Mitt i allt arbete fick Eija syn på en havsörn som cirklade på över ön så nu fick vi se en sådan då också, passligt såhär sista dan. Talkoveckan tar slut nu för vår del men det har verkligen varit en givande vecka i gott sällskap i en verkligt speciell miljö. Vissa av oss, om inte alla, lär återkomma flera gånger till denna fantastiska plats! Tack för allt Märket!

Och samma på finska!

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content