Sunnuntai 21.6.2020
Majakkaviikkomme alkoi juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina kesäisenä ja aurinkoisena. Matkaan oli lähdössä kolme naista, yksi konkari ja kaksi ensikertalaista. Lastasimme veneeseen ruuat, vedet ja muut kimpsumme ja suuntasimme kohti Märketiä.

Vahdinvaihto sujui reippaasti, edellinen porukka lähti hymyilevänä kotimatkalle ja oma ryhmämme aloitti asettautuminen purkamalla tavaroita ja tutustumalla paikkoihin. Ruokatavaroiden vinssattiin ylös keittiöön kottikärryjen kanssa.
Päivä meni nopeasti tutustumalla käytänteisiin ja tuleviin työtehtäviin. Koska viikolla on vain kolme talkoolaista eikä esim ruokavastaavaa ollut erikseen nimetty, pyöritimme päivän arkirutiineja yhdessä. Tiina harjoitteli vetämällä meille kattavan opastuskierroksen, jota ei vielä sunnuntaina päästy käyttämään tositilanteessa.
Tiiroilla on poikasia, joita ne ärhäkästi suojelevat eli liikkuminen saarella oli haastavaa. Kypärät ja haravat siis mukaan jatkossa kun pihapiiristä lähdetään vähänkin etäämmäs.
Illalla lämmitimme vielä saunan. Täytyy myöntää, että ikkunasta avautuva maisema oli varmasti yksi kesän kauneimmista. Muutoinkin ikkunoista sisään tuleva ja päivän mittaan alati muuttuva valo sai myös majakan sisätilat näyttämään todella idyllisiltä.
Maanantai 22.6.202
Unet tekivät terää edellisen vuorokauden pitkän matkustuspäivän jälkeen ja porukka heräsi levänneenä kauniiseen aamuun. Päivä alkoi leppoisasti aamukahveilla auringossa päivän töitä ja aikatauluja organisoidessa. Päiväohjelmaan kuului mm. siivousta ja paikkojen kunnostusta tulevia vierailijoita varten.Vedenhakuun sonnustauduttiin edelleen tiiravaaravarustuksella eli haravan ja kypärän kanssa.Iltapäivällä ehdimme myös uimaan. Pohjoispuolen ranta oli lähes tyyni ja merivesikin oli lämmennyt miellyttäväksi uida.
Kuulimme, että saisimme seuraavaksi päiväksi suurehkon kajakeilla saapuvan vierailijaryhmän, jotka tilasivat myös opastuksen koko ryhmälle. Aloimme valmistautumaan tulevaan päivää miettimällä leipomisia ja järjestelemällä vessoja, käsidesejä yms vierailun tarpeisiin sopiviksi. Tiina kävi siistimässä tornin portailta suurimmat irtoroskat.
Illemmalla saimme myös ensimmäiset vierailijamme eli veneilijämiehet Ahvenanmaan Hammarlandista. Opastukset hoidettiin sujuvasti englannin ja ruotsin yhdistelmällä.
Majakan historian ja nykyisyyden lisäksi puhuttiin paljon hylkeistä ja niiden kuvaamisesta. Tiina pääsi veneilijöiden kyydissä katsastamaan luotoa, jossa näköhavainnoksi saatiin valtava määrä luodolla kellitteleviä hylkeitä. Näitä toivomme näkevämme viikon aikana myös lähempää. Ilta oli kaunis ja Alli siirtyi nukkumaan ulos terassille.
Tiistai 23.6.2020

Aamu valkeni yhtä aurinkoisena kuin edellisetkin. Miten tämä luonto meitä helliikään tällä viikolla! Odotimme päivän vierailijaryhmää puolilta päivin saapuvaksi. Ennen vieraiden tuloa oli ohjelmassa korvapuustien leipomista ja muiden tarjoilujen valmistelua sekä tiskausta, siivousta ja nurkkien raivausta.Oli hienoa seurata, kun kuusitoista tamperelaista melojaa saapui Märketille lähes tyynessä kelissä. Tampereen Vihurin meriretkeläiset rantautuivat eri puolille saarta ja purkivat varusteensa tiirojen tarkastellessa tilannetta kauempaa. Pari melojaa oli onnistunut näkemään rantaa lähestyessään hylkeen ihan saaren tuntumassa.Opastuskierroksella kävi ilmi, että muutaman melojista kuului jo ennalta Majakkaseuraan ja yksi heistä oli ollut talkoolaisenakin Märketillä aiemmin. Kiinnostusta majakan elämään riitti ja useampi meloja löysi myös kotiin viemisiä kaupan puolelta. Melojat jatkoivat matkaa kolmen tunnin pysähdyksensä jälkeen kohti seuraavaa etappiaan. Tuuli oli voimistunut aamusta, mutta edelleen olosuhteet merellä liikkumiseen olivat loistavat. Illansuussa saimme vielä vieraaksi ahvenanmaalaisen veneilijän, joka kierrätettiin ja kahvitettiin aamulla paistettujen korvapuustien kanssa.Vieraiden kanssa päivä kului nopeasti ja hyvällä tuulella olevat vierailijat tekivät paikan esittelystä ja jutustelusta varsin miellyttävää. Päivän ensimmäistä lämmintä ruokaa ehdittiin valmistamaan vasta illalla, mutta sen nauttiminen ulkona terassilla ilta-auringossa tuntui sitäkin palkitsevammalta. Yöllä onnistuimme vihdoin myös näkemään majakan valon, joka vaaleassa kesäyössä loistaa vain lyhyen hetken ajan.
Keskiviikko 24.6.2020
Korkeapaine pysyy paikallaan ja aurinkoiset ja vähätuuliset päivät jatkuvat. Aamutoimiin kuului jo tutuiksi tulleita kuvioita eli aamupala terassilla ja tiskaukset alakerran näköalatiskipöydän äärellä. Päivän tiedossa olevaa vierailua valmisteltiin tarkistamalla pulla- ja kahvivarannot ja kiinnittämällä pohjoisrannan kallioon fendereinä toimivia autonrenkaita.Sefyr kuljetti aamupäivällä ahvenanmaalaisen vierailijaryhmän tutustumaan Märketiin. Kuusi aikuista ja kaksi lasta pääsivät ihmettelemään opastuksen aikana majakan historiaa ja nykyisyyttä ja kuuntelemaan majakkaan liittyviä tarinoita. Lapset ehtivät myös testaamaan uimista mukavan lämpöiseksi muuttuneessa Modersmage -laguunissa.Vaikka korona tuntuu täällä saaressa jo todella kaukaiselta, on käsihygieniaan satsattu mahdollistamalla käsien desifiointi useassa eri paikoissa. Kuvassa näkymä terassilta kesän hittituoteen eli käsidesin kanssa.Vieraiden lähdettyä päivän ohjelmaan kuului mm. kaupan inventointia ja lisätilausten tekemistä sekä ruokatavaroiden läpikäyntiä seuraavan viikon talkootilauksia varten.
Illemmalla päästiin vielä ihailemaan täydellistä auringonlaskua Ruotsin suunnalla.

Torstai 25.6.2020

Aamun ensimmäiset vieraat saapuivat jo kahdeksalta. Onneksi olimme saaneet viestin vierailta jo edellisenä iltana, jotta aamupalapöytä oli ehditty siivota ja yöasut vaihtaa päivävaatetukseen. Neljä suomalaista purjehtijaa ja Piki-koira otettiin kumiveneeltä vastaan ja kierrätettiin ja kahvitettiin leppoisissa tunnelmissa.Heti heidän lähdettyä saimme neljän hengen ahvenanmaalaisen seurueen vieraaksemme. Seurueen miehet tutkivat kiinnostuneina konehuoneen laitteita ja kertoivat meille laitteiden toiminnasta. Diesel-generaattori oli koko aamun käynnissä ja tahkosi lisäenergiaa tyhjentyneisiin akkuihin. Ennen seuraavia vieraita ehdimme tehdä ruuat ja käväistä uimassa. Aurinko paistoi, kalliot olivat lämpimiä ja näkyä olisi voinut kuvata vaikka sanoilla ihanat naiset rannalla.Kauaa ei taukoa ehditty pitää ennen seuraavien vieraiden saapumista. Muutaman erilaisen rantautumisyrityksen jälkeen suomalaisperheen purjevene saatiin turvallisesti kiinni pohjoisrannan kallioihin. Rutiinilla hoidettiin jo opastus, kauppa ja kahvittelut – jokaiselle meistä kolmesta oli löytynyt hyvin se oma rooli ja tehtävä vierailujen aikana.Illan ohjelmassa oli vielä merivesipumpun siemenvesien houkuttelu letkuun, alakerran vessan tyhjennys ja sen päälle ansaittu sauna ja iltaterassi.

Perjantai 26.6.2020

Päivän vierailijoiden piti tulla Sefyrin kyydillä kymmeneksi saareen, mutta reissu peruttiin liian navakan tuulen vuoksi. Tuuli puhalteli koko päivän noin 8-9 m/s, mutta auringon lämmittäessä se tuntui lähinnä miellyttävältä. Huhut kertoivat, että muualla Suomessa kärsittiin helteestä, mutta täällä ilma oli koko viikon ollut todella lempeä.

Muitakaan vierailijoita ei ilmeisesti reippaan tuulen takia näkynyt eli saimme keskittyä loppusiivouksiin ja paikkojen raivaamiseen seuraavia tulijoita varten. Päivän ohjelmaan kuului mm. saunan jynssäystä, tuhkaluukkujen tyhjennystä, keittiön siivousta, vessojen huoltoa, vesien ja puiden kantamista, kauppa-asioiden hoitamista Hugon kaupan suuntaan, pakkausta, myyntiraporttien tekemistä jne. Ihan puuhakas päivä siis tämäkin.Haikealta tuntuu, että huomenna on jo edessä kotiinlähtö ja porukan hajaantuminen eri ilmansuuntiin. Viikko on mennyt todella nopeasti ja paljon on opittu ja koettu yhdessä. Tästä ajasta tulee jäämään monia hyviä muistoja ja aurinkoisia kuvia vielä pitkäksi aikaa nautittavaksi.
Lauantai 27.6.2020

Vuoronvaihto ja kotimatka. Toivottavasti tavataan vielä, Märket ja loistava talkootiimi! 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content