lauantai 27.6 Märket odotti ylväänä paikallaan uutta talkooväkeä sekä seurueeseen kuuluneita vantaalaisia päivävierailijoita saapuvaksi. M/S Sefyr rantautui klo 09.20 kyydissään majakkakonkari Arto, majakanvartijan elämään jo aiemmin Gustulla tutustunut Outi ja ensikertalaiset Marica ja Osku. Perillä odottivat kuluneen viikon kolmen naisen talkoopoppoo kahvin ja sämpylöiden kera joita terrassilla nautittiin topakoiden tiirojen tarkassa seurannassa, maisemiin tutustuen ja vahdinvaihtoa suorittaessa."Kiitos hienosta vierailusta, upea paikka" - kiittivät päivän vierailijat Eija, Robert ja Ilari vieraskirjassa ennen paluutaan mantereelle. Ensimmäiseen majakalla vietettyyn päivään sisältyi toisiimme ja Märketin miljööseen sekä talkootöihin tutustumisen lisäksi ruoanlaittoa, tiskaamista sekä illan kruunuksi saunan tarjoamat lempeät löylyt.

Upeiden valokuvien toivossa majakalle mukana matkanneet kaukoputki ja järkkäri tarjosivat päivän aikana runsaasti mietittävää, huomasimme että opiskeltavaa riittää vielä hyvin tulevillekin päivile. Raikas meri-ilma ja herkullinen ruoka pitivät yhdessä saunan kanssa huolen siitä että uni illalla maistui ja tuli tapahtumarikkaan päivän päätteeksi tarpeeseen.

"Minulla on varpaan nipukoita myöten hyvä olo"- Mymmeli kirjasta Muumilaakson marraskuu (1970).

sunnuntai 28.6 Hyvin nukutun yön jälkeen Outin valmisteleman aamukahvin ja puuron voimin suunnittelimme yhdessä päivän kulkua. Tuuli oli yltynyt yön aikana joten Fredrikin päivävieraat jäivät paitsi päiväretkestään johon olisi kuulunut Märketin viikon elämysoppaamme Oskun huolella valmisteltu majakkakierros Tieto päivän ensimmäisten vieraiden poisjäämisestä; lieneekö  ilme Oskun kasvoilla helpotus vaiko pettymys, tämä jääköön arvoitukseksi : )

Päivään tuli muitakin yllättäviä käänteitä ja suunnitelmat muuttuivat, vierailjoita olisi ollut muitakin tulossa omalla veneellään mutta rantautminen sekä poijulta noutaminen ei ollut mahdollista joten päivä jatkui erilaisten talkoo- sekä huoltotöiden parissa. Suurta kiitollisuutta keittiövastaavamme Outin taholta sai osakseen Osku joka otti tehtäväkseen teroittaa jokaisen pienemmän sekä vähän isommankin veitsen jonka keittiöstä löysi. Kompostorikin kehrää (käy) tyytyväisen kissan lailla tyhjennyksen sekä huolellisen möyhimisen jälkeen Näin olisikin nyt laadukasta sekä ravinnerikasta kasvualustaa tarjolla, vaikkapa majakkamiljööseen hyvin istuvalle pelargonialle jonka perään Outi täällä ahkeraan onkin haikaillut :)

  

"Märketin majakan siisteys ja kodikkuus kiinnittivät jo alkuvuosina monen vierailijan huomion.Henkilökunta teki majakasta mahdollisimman viihtyisän asuinpaikan itselleen."
(lainaus kirjasta Märket; majakkasaari kahden maan rajalla

Iltapäivään mahtui myös yllättävää jännitystä; omalla purjeveneellään poijulle saapuneet vieraat tekivät kovasti työtä jotta pääsivät aallokossa siirtymään omaan kumiveneeseensä joka matkalla rannalle sai tuulen ja aallon alleen ja kiepahti ympäri. Päättäväisesti ja urheasti kaksikko jatkoi matkan tekoa ja pääsivät lopulta rantautumaan. Asenteesta annamme täällä kaikki arvosanaksi kymppi ++ sekä lähetäme erittäin lämpimät terveiset teille Jaakko ja Alisa. Muistoksi seikkailusta jäi kaupasta ostettu Märket t-paita ja toki täällä olemme kaikki kiitollisia että pienillä kolhuilla selvisivät. Oppaamme Osku olisi jälleen ollut valmiina palvelukseen mutta tällä kertaa elämystä oli ollut jo vierailijoille yhdelle päivälle riittävästi ja hetken kiertelivät itsekseen ja palautuivat kokemastaan.Päivään mahtui myös merivesipumpun korjausta,kumiveneen vesillelaskua ja perämoottorin testausta .Märketin oma innovaatio- ja kehitystiimi antoivat myös tänään parastaan: mahdollisen tiiravaaran lähestyessä voi huoletta tepastella turvallisesti ympäriinsä suojavarusteisiin kuuluvalla erityiskypärällä varustautuneena- tästä kiitos ja päivän kunniamaininta : )

maanantai 29.6 Aamu alkoi rakennustelineiden pystyttämisellä makasiinin pohjoispuolelle sateesta huolimatta. Vanhaa rappausta pitää poistaa koska sinne on jo vuosien varrella päässyt kosteutta väliin joka sitä on hapertanut.Tuulta oli päivällä sen verran vähän, että pystyimme koeajamaan kumiveneen varamoottorin ja treenata veneen laskua ja nostoa koko porukan voimin. Päivään mahtui korjaustöitä sekä myös "majakkamestarimme" Arton luotsaama kävelykierros saaren pohjoispuolelle, jolloin jälleen erityiskypärille oli käyttöä eikä tiira-armada päässyt meitä yllättämään.

tiistai 30.6  Aamu alkoi Märketillä hiukan erikoisemmissa merkeissä. Aamukahvin aikana ikkunasta tarjoutui yllättävä näky. Soutuvene lähestyi rantaa ja väsynyt soutajamies joutui aaltojen yllättämäksi ja vene kiepahti  ympäri. Rantaan päästyään matkailijalle apu oli tarpeen ja aamupalallekin oli selvästi tilausta. Haastateltuamme hetken väsynyttä miestä selvisi että matka oli alkanut 02.30 Grisslehamnista ja matkan pituus sekä rankkuus oli päässyt yllättämän. Magnus kertoi meille, että tarkoitus oli ollut päästä Märketille ja sieltä halua olisi ollut jatkaa edelleen matkaa eteenpäin aina Ahvenanmaalle asti. Konsultoimme merivartiostoa ja yritimme selvittää miten toimia yllättävässä tilanteessa, selvää oli että voimia oli nyt syytä kerätä ja matkasuunnitelmia edellen hioa sekä rajanylityskäytäntöjä selvittää. Mukana olleen teltan pystytys ja yöpyminen olisi ok, keliä seurattiin puoliin ja toisin pitkin päivää ja olimme kuulolla josko olisi tarvetta kutsua apua kotimatkaa ajtellen.

   

 

Se kaikkein iloisin uutinen tässä oli luonnollisesti se, että Magnus halusi ehdottomasti osallistua Märketin opastetulle kierrokselle joten vihdoin oli koittanut hetki jolloin oppaamme Osku "päästettiin irti" - hienosti meni ja kauppakin kävi, tyytyväisen miehen mukaan lähtivät vielä kangaskassi sekä t-paita. Päivään mahtui myös kuivakäymälän molempien puolten tyhjennys.keskiviikko 1.7 päiväämme mahtui erilaisia pienempiä sekä isompia korjaustöitä, aina rappauksesta pienempiin huoltotöihin. Toimimaton käsisirkkeli todettiin Oskun tarkan syynin jälkeen lopullisesti toimimattomaksi ja iltapäivästä huoltotyötä suoritettiin myös majakan komeimmassa kolkassa asti.Tiistaina seuraksemme saapunut retkeilijämme oli päättänyt jatkaa matkaansa riittävän levon jälkeen suuntanaan nyt Grisslehamn. Jotta Magnukselle matkaan lähteminen olisi rannasta mahdollisimman helppoa olimme valmiita tarjoamaan apuamme. Jälleen yksi tyytyväinen vieras jätti taakseen Märketin majakan ja klo.16.30 pystyimme seuramaan soutajamme matkantekoa kohti Understeniä. Lähtiessään mies totesi vielä että visiitti majakalla oli ollut "five-star".

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content