lauantai 27.6. Märket odotti ylväänä paikallaan uutta talkooväkeä sekä seurueeseen kuuluneita vantaalaisia päivävierailijoita saapuvaksi. M/S Sefyr rantautui klo 09.20 kyydissään majakkakonkari Arto, majakanvartijan elämään jo aiemmin Gustulla tutustunut Outi ja ensikertalaiset Marica ja Osku. Perillä odottivat kuluneen viikon kolmen naisen talkoopoppoo kahvin ja sämpylöiden kera joita terrassilla nautittiin topakoiden tiirojen tarkassa seurannassa, maisemiin tutustuen ja vahdinvaihtoa suorittaessa.

“Kiitos hienosta vierailusta, upea paikka” – kiittivät päivän vierailijat Eija, Robert ja Ilari vieraskirjassa ennen paluutaan mantereelle. Ensimmäiseen majakalla vietettyyn päivään sisältyi toisiimme ja Märketin miljööseen sekä talkootöihin tutustumisen lisäksi ruoanlaittoa, tiskaamista sekä illan kruunuksi saunan tarjoamat lempeät löylyt.

Upeiden valokuvien toivossa majakalle mukana matkanneet kaukoputki ja järkkäri tarjosivat päivän aikana runsaasti mietittävää, huomasimme että opiskeltavaa riittää vielä hyvin tulevillekin päivile. Raikas meri-ilma ja herkullinen ruoka pitivät yhdessä saunan kanssa huolen siitä että uni illalla maistui ja tuli tapahtumarikkaan päivän päätteeksi tarpeeseen.

“Minulla on varpaan nipukoita myöten hyvä olo”- Mymmeli kirjasta Muumilaakson marraskuu (1970).

sunnuntai 28.6. Hyvin nukutun yön jälkeen Outin valmisteleman aamukahvin ja puuron voimin suunnittelimme yhdessä päivän kulkua. Tuuli oli yltynyt yön aikana joten Fredrikin päivävieraat jäivät paitsi päiväretkestään johon olisi kuulunut Märketin viikon elämysoppaamme Oskun huolella valmisteltu majakkakierros Tieto päivän ensimmäisten vieraiden poisjäämisestä; lieneekö  ilme Oskun kasvoilla helpotus vaiko pettymys, tämä jääköön arvoitukseksi : )

Päivään tuli muitakin yllättäviä käänteitä ja suunnitelmat muuttuivat, vierailjoita olisi ollut muitakin tulossa omalla veneellään mutta rantautminen sekä poijulta noutaminen ei ollut mahdollista joten päivä jatkui erilaisten talkoo- sekä huoltotöiden parissa. Suurta kiitollisuutta keittiövastaavamme Outin taholta sai osakseen Osku joka otti tehtäväkseen teroittaa jokaisen pienemmän sekä vähän isommankin veitsen jonka keittiöstä löysi. Kompostorikin kehrää (käy) tyytyväisen kissan lailla tyhjennyksen sekä huolellisen möyhimisen jälkeen Näin olisikin nyt laadukasta sekä ravinnerikasta kasvualustaa tarjolla, vaikkapa majakkamiljööseen hyvin istuvalle pelargonialle jonka perään Outi täällä ahkeraan onkin haikaillut 🙂

  

“Märketin majakan siisteys ja kodikkuus kiinnittivät jo alkuvuosina monen vierailijan huomion.Henkilökunta teki majakasta mahdollisimman viihtyisän asuinpaikan itselleen.”
(lainaus kirjasta Märket; majakkasaari kahden maan rajalla – Jan Andersson)

Iltapäivään mahtui myös yllättävää jännitystä; omalla purjeveneellään poijulle saapuneet vieraat tekivät kovasti työtä jotta pääsivät aallokossa siirtymään omaan kumiveneeseensä joka matkalla rannalle sai tuulen ja aallon alleen ja kiepahti ympäri. Päättäväisesti ja urheasti kaksikko jatkoi matkan tekoa ja pääsivät lopulta rantautumaan. Asenteesta annamme täällä kaikki arvosanaksi kymppi ++ sekä lähetäme erittäin lämpimät terveiset teille Jaakko ja Alisa. Muistoksi seikkailusta jäi kaupasta ostettu Märket t-paita ja toki täällä olemme kaikki kiitollisia että pienillä kolhuilla selvisivät. Oppaamme Osku olisi jälleen ollut valmiina palvelukseen mutta tällä kertaa elämystä oli ollut jo vierailijoille yhdelle päivälle riittävästi ja hetken kiertelivät itsekseen ja palautuivat kokemastaan.

   

Päivään mahtui myös merivesipumpun korjausta,kumiveneen vesillelaskua ja perämoottorin testausta .Märketin oma innovaatio- ja kehitystiimi antoivat myös tänään parastaan: mahdollisen tiiravaaran lähestyessä voi huoletta tepastella turvallisesti ympäriinsä suojavarusteisiin kuuluvalla erityiskypärällä varustautuneena- tästä kiitos ja päivän kunniamaininta : )

maanantai 29.6. Aamu alkoi rakennustelineiden pystyttämisellä makasiinin pohjoispuolelle sateesta huolimatta. Vanhaa rappausta pitää poistaa koska sinne on jo vuosien varrella päässyt kosteutta väliin joka sitä on hapertanut.

  

Tuulta oli päivällä sen verran vähän, että pystyimme koeajamaan kumiveneen varamoottorin ja treenata veneen laskua ja nostoa koko porukan voimin. Päivään mahtui korjaustöitä sekä myös “majakkamestarimme” Arton luotsaama kävelykierros saaren pohjoispuolelle, jolloin jälleen erityiskypärille oli käyttöä eikä tiira-armada päässyt meitä yllättämään.

tiistai 30.6.  Aamu alkoi Märketillä hiukan erikoisemmissa merkeissä. Aamukahvin aikana ikkunasta tarjoutui yllättävä näky. Soutuvene lähestyi rantaa ja väsynyt soutajamies joutui aaltojen yllättämäksi ja vene kiepautti hänet veneestä mereen. Rantaan päästyään matkailijalle apu oli tarpeen ja aamupalallekin oli selvästi tilausta. Haastateltuamme hetken väsynyttä miestä selvisi että matka oli alkanut 02.30 Grisslehamnista ja matkan pituus sekä rankkuus oli päässyt yllättämän. Magnus kertoi meille, että tarkoitus oli ollut päästä Märketille ja sieltä halua olisi ollut jatkaa edelleen matkaa eteenpäin aina Ahvenanmaalle asti. Konsultoimme merivartiostoa ja yritimme selvittää miten toimia yllättävässä tilanteessa, selvää oli että voimia oli nyt syytä kerätä ja matkasuunnitelmia edellen hioa sekä rajanylityskäytäntöjä selvittää. Mukana olleen teltan pystytys ja yöpyminen olisi ok, keliä seurattiin puoliin ja toisin pitkin päivää ja olimme kuulolla josko olisi tarvetta kutsua apua kotimatkaa ajtellen.

   

 

Se kaikkein iloisin uutinen tässä oli luonnollisesti se, että Magnus halusi ehdottomasti osallistua Märketin opastetulle kierrokselle joten vihdoin oli koittanut hetki jolloin oppaamme Osku “päästettiin irti” – hienosti meni ja kauppakin kävi, tyytyväisen miehen mukaan lähtivät vielä kangaskassi sekä t-paita. Päivään mahtui myös kuivakäymälän molempien puolten tyhjennys.

keskiviikko 1.7. päiväämme mahtui erilaisia pienempiä sekä isompia korjaustöitä, aina rappauksesta pienempiin huoltotöihin. Toimimaton käsisirkkeli todettiin Oskun tarkan syynin jälkeen lopullisesti toimimattomaksi ja iltapäivästä huoltotyötä suoritettiin myös majakan komeimmassa kolkassa asti.

Tiistaina seuraksemme saapunut retkeilijämme oli päättänyt jatkaa matkaansa riittävän levon jälkeen suuntanaan nyt Grisslehamn. Jotta Magnukselle matkaan lähteminen olisi rannasta mahdollisimman helppoa olimme valmiita tarjoamaan apuamme. Jälleen yksi tyytyväinen vieras jätti taakseen Märketin majakan ja klo.16.30 pystyimme seuramaan soutajamme matkantekoa kohti Understeniä. Lähtiessään mies totesi vielä että visiitti majakalla oli ollut “five-star”.

 

torstai 2.7. Aamu Märketillä alkoi liikunnallisissa merkeissä; talkooväki osallistui aamuiseen syvänyttelytuokioon jonka Method Putkisto-ohjaajaksi kouluttautuva Marica ohjasi reippaassa tuulessa majakan edustalla. Kokeilimme myös tasapaino- sekä koordinaatioharjoituksia jotka vuorostaan Osku meille ohjasi jonka jälkeen oli ansaitun aamukahvin vuoro. Päivä oli sään puolesta vaihteleva. Taivaalla näkyi vuorotellen harmaan eri sävyt ja sadetta ja ukkosrintamaa tuli useasta suunnasta. Tuuli oli kovaa ja jäimme jo varovaisesti pohtimaan miten lauantain kotimatka mahtaisi järjestyä sään näin jatkuessa.

Rappaustyöt jatkuivat ja päivän aikana näimme myös ensimmäisen kerran odotetun “miikkulaisen”  – hylkeen jonka rauhallista päivän viettoa kiikareiden avulla pystyimme seuraamaan. Kavereita ei miikkulaiselle lähistöllä päivän aikana näkynyt.

Perjantai 3.7. Myrskyn jälkeen on poutasää, perjantaina keli oli aamusta lämmin. Ystävämme Miikkulainen oli myös kadonnut luodolta. Makasiinin pohjoisen puoleinen seinä saatiin rapattua valmiiksi. Urakan päätteeksi oli hyvä hetki käydä pulahtamassa ja ajatukset olivat jo pikku hiljaa hiukan haikein mielin siirtymässä lauantain kotiinlähtöön. Tuuli yltyi ja näytti jo siltä että kotiinlähdön ajankohta saattaisi hyvinkin vielä muuttua. Siistittiin paikkoja seuraavia tulijoita varten ja valmistauduimme “nopeaankin” lähtöön. Yhteiseen talkooviikkoon oli mahtunut paljon uutta ja vaikka vierailijoita olisimme mielellämme nähneet enemmänkin oli korjaustyöt edistyneet hyvin. Vaihteleva sää oli tarjonnut upeita hetkiä ja näyttänyt luonnon kauneutta ja voimaa. Suuri ja Lämmin Kiitos kuuluu Artolle sekä Outille; Arto on viikon aikana huolehtinut meistä talkoolaisista sekä töiden organisoinnista ja Outi on vuorostaan pitänyt huolen siitä että hyvien aterioiden ansiosta elämä majakalla on ollut hyvinkin maistuvaa. Ensikertalaiset Osku ja Marica kiittävät tästä mahdollisuudesta päästä kokemaan Märketin upea miljöö ja majakanvartijana toimimisen elämys. Kokemus oli unohtumaton : )

   

Talkovecka 27 på Märket med Outi, Arto, Marica och Osku

 

27.6 . lördag

 

Vår talkovecka på Märket startade i ett soligt och varmt Käringsund. Talkoveteranen Arto fick med sig Outi som redan tidigare agerat fyrvakt på Gustavsvärn och så gulnäbbarna Marica och Osku. Ombord M/S Sefyr steg även dagsgästerna från Vanda; Eija, Robert och Ilari. Framme på Märket väntade föregående veckas talkogäng med nykokt kaffe och semlor vilka vi avnjöt ute på terassen med bestämda tärnor som höll givakt. I gästboken  har vi som minne ett varmt tack efter ett av våra dagsgäster högt uppskattat besök på Märket.

 

I hopp om vackra foton hade vi tagit med oss ett teleskop och kamera vilka visade sig kräva lite mer träning inför kommande dagar.

 

Under dagen stiftade vi närmare bekantskap med varandra och ön samt veckans talkoarbete och vad som komma skulle. Efter en god middag och sköna bad i Finlands längst till väster belägna bastu somnade ett nöjt och belåtet talkogäng vid Märkets fyr.

 

28.6 söndag

 

Outi hade tilrett oss en god frukost vilken vi avnjöt efter den första natten på Märket. Vädret tillät inte våra väntade dagsgäster att anlända så vi planerade in andra sysslor för dagen. Var det besvikelse eller lättnad vår guide Osku kände då dagens gäster uteblev; lär förbli en gåta : )

Outi uppskattade högt att matlagningen på ön nu löper smidigt och behändigt med hjälp av vässta köksknivar i olika storlekar då Osku åtog sej arbetet. Även kompostens nedre del tömdes och vi skulle nu ha ett näringsrikt växtunderlag för t.ex pelargoner vilka Outi gärna skulle se växande här, precis som förr.

 

”Redan under fyrens tidigare år fäste sig mången besökare vid hur snyggt och hemtrevligt fyrpersonalen ordnat det för sig på sin nya arbetsplats.”

citat ur boken: Märket, havsfyr och gränsland

Jan Andersson

 

En segelbåt lade till vid bojen och efter ett tappert försök att klara sej torra iland måste våra 2 kommande gäster i sin gummibåt  ge efter för vågorna. Farkosten kantrade men lyckligtvis var skadorna små och båda två kom ”hela” i land. Det blev Ingen guidetur nu heller för vår ivrige guide, men lyckligtvis lockade butiken och efter att ha återhämtat sej efter äventyret var gästerna redo att fortsätta färden. För tapperhet ger vi alla här 10 ++ och skickar varma hälsningar till Jarkko och Alisa.

 

Teamet vilket ansvarar för utveckling och innovation under veckan (läs Arto och Osku) bidrog med exeptionell säkerhetsutrustning  i form av skyddshjälm; speciellt utevcklad för att skydda sej mot tärnorna vilka gör oss sällskap på ön. Hederserkännande tilldelades härmed bägge två : )

 

måndag 29.6

Under dagen var det dags för fasadputsning vid magasinet då väggen fått fuktskador under åren och nu skall få ny rappning. Vi gjorde en vandring runt ön och talkoansvarige Arto berättade om talkon han under tidgare år deltagit i. Även här kom hjälmarna väl till pass. Den svaga vinden var precis lämplig för övning; sjösättning samt provkörning av gummibåten. Även Märket från en nu ny vinkel var en imponerande syn.

 

tisdag 30.6

Morgonen började på ett sätt som överraskade oss alla; under frukosten möttes vi av en syn av en roddbåt (modell VagaBond 4,7) och en trött roddare ifärd med att ta iland på Märket. Färden hade varit lång och sträckan hade överraskat Magnus som berättade att han startat från Grisslehamn 02.30 med avsikt att besöka Märket för att därefter fortsätta vidare mot Åland. Efter en god frukost, en guidad tur på ön och ett besök i butiken fick vår gäst vila och ta igen sig. Vi ordnade med möjlighet för övernattning och redde även ut gränsformaliteterna. Vi hann även med tömning av torrtoaletten.

 

onsdag 1.7

Vi utförde mindre och större servicearbeten under dagen; bl.a genomgång av verktyg och även servicearbete högst upp i den ståtliga fyren. Under dagen hade vi följt med den växlande väderleken, vår gäst hade nu bestämt sig för att fortsätta tillbaka mot Grisslehamn och vi hjälpte till för att starten på färden skulle gå bra. Ytterligare en nöjd gäst hade lämnat Märket kl.16.30 och vi kunde följa med hur roddaren styrde kurs mot Understen.

 

torsdag 2.7

Morgonen började i hurtiga tecken ute på klipporna uatanför fyren. Vi tänjde samt tränade på koordination och balans. Marica och Osku ledde övningarna och efteråt smakade morgonkaffet extra gott. Vädret var ostadigt och vi möttes av regn, hård blåst och åskmoln under dagen. Arbetet vid magasinet framskridde väl. Rappningen löpte bra enligt planen.Vi fick se en väntad gäst vid kobbarna; en säl hade bestämt sig för att spendera dagen i ett lugn tempo.Nu med hjälp av kikare och teleskop  kunde vi följa med hur sälens efetrmiddag förlöpte

 

3.7 fredag

En varm morgon fick vi vakna till på Märket. Arbetet vid magasinets vägg blev klart och här passade det bra med ett dopp.Tankarna gick i sakta tempo mot hemfärden vilken egentligen skulle gå av stapeln på lördag som planerat. Hård vind kom att ändra på planerna och vi har städat och packat för att vara redo för hemfärd, när det är dags. Ett varmt tack till Arto som ledde talkoarbetet samt Outi som skötte om att vi ätit gott längs med veckan. Marica och Osku är tacksamma för den händelserika veckan på Märket, en unik upplevelse man inte glömmer.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content