Lauantai 1.8.2020

Siitä se sitten käynnistyi oikein toden teolla tuleva Märketin talkooviikkomme: retkiolosuhteissa (auto- ja toisilla telttamajoitus) vietetyn yön jäljiltä siirryimme Hugon kaupan kautta Käringsundin vierasvenesatamaan. Autot olivat täynnä tavaraa ja iloista odotuksen tunnetta niin kuin asiaan kuuluukin. Wau-tunne oli voimissaan heti, kun vene starttasi.

Vahdinvaihdon yhteydessä nopea tilannekatsaus ja retkueemme siirtyi poijulta kumiveneellä majakalle. Jo ensimmäisten tuntien aikana tuli mieleen, että aika montaa asiaa olisi pitänyt ymmärtää kysyä vahdinvaihdossa, mutta kaikista tilanteista ollaan selvitty. Onneksi meillä on mukana konkarikävijä Johanna sekä myös aikaisemmin majakalla ollut Heikki. Ensikertalaisina ovat Anne-Leena, Kristiina, Sari ja minä eli Oili.

Turhia ei keritty kyllä miettimään yhtään, päivän vierassaldo oli 15 vierasta. Ensin saapuivat vesijetteilijät Ahvenanmaalta yhdeksän hengen seurueessa. He tulivat viettämään retkipäivää luodolle. Seuraavaksi saapui pariskunta Paraisilta. He rantautuivat omalla veneellään purjeveneeltään käsin ja tutustuivat luotoon itsekseen. Samaan rytinään olisi vielä selvästikin halunnut tulla myös yksi venekunta, mutta meillä oli jo täyttä. Vähän myöhemmin vielä saapui perhe Uppsalasta Ruotsin puolelta. Kysyivät kohteliaasti, saavatko rantautua ja tutustua majakkaan. Meillä ei ollut mitään sitä vastaan.

Ruotsalaisten vieraidemme vene.
Jouni ja Jarna Paraisilta.
Ensimmäisten vierailijoidemme menopelit.

Emme siis päässeet vielä opastamaan vaikka siihenkin oli totta kai valmistauduttu. Vieraspaljouden yhteydessä yritimme päästä nauttimaan edellisen vuoron meille paistamista pullista ja kahveista. Kyllähän nekin sitten juotiin jossain välissä… kuten myös saatiin tavarat huoneisiin, ruokaa Anne-Leenan ja Johannan toimesta, tutustuttiin paikkoihin ja ihmeteltiin aina uusia asioita, että mitenkähän se tämä hoituisi… Uimapaikatkin testattiin moneen otteeseen ennen ja jälkeen saunan. Ja se sauna!!  Vannoutuneen saunaihmisen paratiisi, ehdottomasti!

Täytyy myöntää, että ainakin minut valtasi jonkun sortin vauhtisokeus, ikään kuin ei olisi koko viikko aikaa imeä tämän paikan maagista tunnelmaa itseensä. Illalla uni oli tervetullutta meille jokaiselle.

Sunnuntai 2.8.2020

Aamupuurot ja -kahvit nautittuamme aloimme valmistautua ennalta sovittujen vierailijoiden vastaanottoon. Fredrik soitti saapuvansa 11:n vieraan kanssa kymmenen maissa pohjoisrantaan, joten autonrenkaat käytiin kiinnittämässä paikoilleen. Opastettiin, kahviteltiin ja päästiin myös käyttämään maksupäätettä, mikä on aina tervetullutta. Osa vieraista kehui uineensa juuri Ruotsista Suomeen ja toinen lähti Suomesta itään päin Ruotsin puolelle. Mukana seurueessa oli myös tuoreita majakkaseuralaisia, jotka odottivat innolla ensi kesän talkootöitä. Muita vieraita ei tälle päivälle sitten sattunutkaan.

Syötyämme taas erittäin hyvin, kiitos keittiöhenkilökunnan, oli meillä energiaa mitä käyttää myös hylkeiden bongaukseen. Minun käsitykseni on, että hylkeillä oli hauskaa keskenään, kun uunottivat meitä kirmailemaan edestakaisin pitkin kallioita näyttämällä sieraimiaan muutaman sentin veden yläpuolella aina siellä täällä.

Sieltä se meitä katselee.

Suoritimme myös tuiki tärkeän turvallisuuskierroksen ja toivoimme kaikki, että emme joutuisi käyttämään sen paremmin paloportaita kuin mitään muutakaan asiaan liittyvää kalustoa.
Tässä vaiheessa iltaa, kun kello lähentelee kahdeksaa, tuulilukemat näyttävät kiihtyvän tasaista tahtia: tässä läppärin ääressä istuessani ovat lukemat nousseet 8,7 m/s:ta 9,8 m/s:iin.

Maanantai 3.8.2020

Tänään meillä onkin ollut varsin puuhakas päivä: Heikki tyhjensi kompostin heti aamusta ja heti perään alkoi tukkeutuneen harmaavesisäiliön tyhjennys ja puhdistaminen. Ei sieltä miellyttävimmästä päästä hommia kauhoa ämpäritolkulla jätevettä!! Työ vei useamman tunnin ja sen jälkeen olisi pitänyt trimmata nenäkarvatkin, sillä haju tarttui erittäin sitkeästi nenäkarvoihin ja iholle. Sekin homma tuli nyt tehtyä ja voimme taas pestä hampaita ja tiskata hyvillä mielin. Sauna tulee tänään enemmän kuin tarpeeseen!! Sieltäkin tuli pestyä ikkunat, jotta näkee paremmin ihailla näitä uskomattomia maisemia.

Kompostin tyhjennystä.
Harmaavesisuodatin oli mennyt tukkoon, joten ei auttanut muu kuin alkaa tyhjentää.
Viimeiset liejut piti kaapia pienellä kupilla.

Vieraiksemme saimme kolme konkarimelojaa Oliverin, Kallen ja Elsen Tanskasta. Heidän melontamatkansa oli kestänyt jo 57 päivää. Heidät yllätti täysin, että Märket oli miehitetty, sillä heille oli kerrottu, että täällä ei olisi ketään. Oli hienoa kuulla kuinka he arvostavat Majakkaseuran tekemää työtä. Yksi kolmikosta olikin itse Tanskan majakkaseuran jäsen. Opastuksen ja kahvituksen jälkeen he jatkoivat matkaansa kohti Ahvenanmaan rannikkoa. Tanskalaisten matkaa voi seurata Instagramin puolella osoitteessa tidtiltur (Time for trip).

Oliver, Kalle ja Else Tanskasta.

Meitä ilahdutti myös hylje läsnäolollaan. Jopa niin kauan, että ehdimme oikein kunnolla seurata sitä. Kameraa ei tietty ollut saatavilla juuri siihen kohtaan.

Tänään erityisesti, kun hommia on ollut riittämiin, minua on huvittanut mantereella olevien kanssaihmisten kommentit ja ihmettelyt, että mitä kummaa siellä luodolla voi tehdä!

Tiistai 4.8.2020

Meillä hieman yhteysongelmia, joten päivitellään kunhan vaan pystytään…

Pakko vielä palata eiliseen sen verran, että kun naisporukka oli uimassa laguunissa ja pohti, että mitähän sitä tulisi tehtyä, jos seuraamme ilmestyisi hylje (kyllä se varmaan puree…) huomasimme siinä samassa uivamme kahden uteliaan hylkeen kanssa. Ja mitäkö sitten teimme? Hah, suurin piirtein toistemme kintereitä polkien kipusimme rannalle tiiviisti seuraten kahta sierainparia, että mitä ne tekevät!! Olipa huikea kokemus. Sen jälkeen oli hienoa jäädä tuijottamaan täysikuuta ja tähtiä kallioille.

Tänään on ollut suotuisammat tuulet, joten saimme kahdella veneellä ruotsalaisia vieraita. Opastettu kierros, kauppa ja kahvit, paljon juttua ja iloisia ilmeitä. Oikein mukava ja hyödyllinen vierailu, saimme varmaa tietoa esille tulleeseen kielikysymykseemmekin.

Opastuskierros aluillaan.

Kumiveneen käyttöharjoittelu on tämän kesän virallinen talkoolaisten tehtävä ja siihen tartuimme tuulten ollessa meille tänään suotuisia. Kyllä huomasi, kuka on hommaa tehnyt aiemminkin ja kenelle on vaikeaa ajatella kahta asiaa samaan aikaan eli kääntää suuntaa ja kaasua. Mutta sitä vartenhan harjoitukset ovatkin.

Harjoittelu käynnissä.

Keskiviikko 5.8.2020

Tänään olemme ratkoneet internetyhteysongelmia ja siivonneet paikkoja vähän perusteellisemmin, parhaillaan Anne tuossa luuttuaa lattioita. Tarkistimme ruokavarastoja ja lähetimme Hugon kauppaan seuraavan viikon kauppalistan. Näyttäisi tulevan herkullinen viikko heillekin.

Porukassamme on innokkaita lintu- ja muita eläinbongareita: kun esim. Sari antaa äänimerkin kyseessä on joko joku eläin tai sitten (ihmis)vierailijoita. Eläinkantahan täällä Märketillä on runsas. Varmoja bongauksia lintupuolella on ainakin merikotka, tuulihaukka, vihervarpunen, käpytikka, haarapääsky, punajalkaviklo, suosirri, rantasipi, harmaahaikara, västäräkki, riskilä, haahka ja tukkakoskelo. Muita lajeja on tiellemme osunut harmaahylje, katkarapu, kolmipiikki, ristihämähäkki, rupisammakko, runsaasti erilaisia perhosia ja sulkasääski.

Ei ollut asiaa kovin lähelle.
Mikä taideteos!
Tapasimmepas tämänkin kaverin!

Fredrik toi tänään sovitusti radioamatööriperheen loppuviikoksi ottamaan yhteyksiä maailmalle ja samalla reissulla kolme turistia, jotka lähtivät Sarin johtamalle kierrokselle. Majakka täyttyi hetkessä puheensorinasta hiljaisemman aamupäivän jälkeen.

Fredrikin kyytiläiset (ja toimivampi internet-yhteys!!) saapuvat.

Illalla päätimme lähteä reissuun: uimme Suomesta Ruotsiin (toiset pariinkin otteeseen) ja virallisena uimavalvojana toimi hyljeystävämme. Lämmiteltyämme välillä löylyissä siirryimme laguunin puolelle ja kuinka ollakaan, sinne siirtyi myös tarkkailijamme. Tänään mekin olimme jo huomattavasti rohkeampia ja rauhallisempia ja tuijotimme vain ilahtuneina takaisin.

Rajatilassa!

 

Uskomatonta, mutta totta: hyljeuinti!

Torstai 6.8.2020

Aamupäivällä katseemme osuivat horisonttiin juuri sopivasti ihmettelemään vähän isomman aluksen saapumista Märketille. Meritaidon miehet saapuivat vuosittaiselle tarkastuskäynnilleen katsomaan, että majakalla on kaikki kunnossa. Tekivät samalla vähän sähköhuoltotöitä, ja nyt on taas rappusissa parempi valaistus.

Onko majakalla kaikki kunnossa?

Iltapäivällä puolestaan meillä vieraili häidensä valmistelupurjehdusmatkalla olleet majakkaseuran jäsenet, itsekin Märketillä talkoilleet Alexandra ja Erik. Häät vietetään lauantaina Utön majakalla. Kylläpä oli ihanan romanttista!

Alexandra ja Erik.

Tänään olemmekin jo moneen kertaan kerinneet ihmetellä, että onko huomenna oikeasti jo perjantai?! Aika kulkee täällä selvästikin nopeammin kuin mantereella.

Perjantai 7.8.2020

Alkupalaksi eilinen auringonlasku.

Uumoilimme säätietojen perusteella, että tänään voisi tulla vilkas vierailijapäivä, mutta olimme silti yllättyneitä, kun aamumme sai entistä rivakamman käänteen, kun heti kahdeksan jälkeen pohjoisrantaan ilmestyi vierailijavene. Ruotsalainen kaksikko oli lähtenyt aamuajelulle tarkoituksenaan tulla opastetulle kierrokselle, mutta päätyivätkin tulemaan huomenna uudestaan koko perheen voimin. Tietää siis opastuskierrosta huomenna saapuvalle uudelle talkooporukalle!

Yhdentoista jälkeen saapui pari veneilijää Ahvenanmaalta. Märket oli heille tuttu paikka, joten tekivät kierrosta omin päin.

Fogdöstä, Ruotsin puolelta saapui puolestaan kolmen hengen seurue ja vierailijamäärä kasvoi vielä iltapäivän puolella tukholmalaisella venekunnalla. He kertoivat snorklanneensa hylkeiden kanssa ja että ne ovat vain uteliaita, joten voimme rauhallisin mielin uida, jos saamme niitä seuraksemme.

Tiiravaara ei ole kadonnut vielä minnekään, joten kypärä on tärkeä varuste tietyissä kohdissa luotoa.

Sari ja Kristiina ja lähdössä tiirojen valtakuntaan.

Talkooviikkomme alkaa lähestyä loppuaan. Säät ovat olleet meille todella suotuisat ja mikäli säätietoihin on uskominen, aurinko paistaa huomenna saapuville talkoolaisillekin. Sauna on lämpiämässä, joten päätämme tämän päivän ja samalla koko talkooviikkomme upeisiin löylyihin. Paljon enemmänkin olisi kerrottavaa, mutta toivottavasti olette saaneet pienen maistiaisen majakkaelämästä. Ja kun seuraavan kerran saavumme Märketille ei meistä kukaan enää ole ensikertalainen!

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content