14-17.8.2020, Kansainvälinen Majakkapäivä 16.8.2020

Talkoissa 20 majakkaseuralaista
Kansainvälinen Majakkapäivä houkutteli Gustavsvärniin lähes 250 vierasta. Sää oli helteinen, meressä ei näkynyt  sinilevää ja tuulikin sopivasti.  Täydelliset puitteet päivälle, jonka järjestelyihin koronavirus-epidemia loi aivan uudenlaiset haasteet.

Perjantaina aloitettiin turvatoimien toteutus ja työ jatkui läpi tapahtuman. Kymmeniä yksityiskohtia oli mietitty etukäteen ja eteen tulevat kysymykset ratkaistiin saman tien. Kaikilla järjestelyihin osallistuvilla oli yhteinen päämäärä. Viruksen aiheuttamista rajoituksista huolimatta tehdään vieraille turvallinen ja unohtumaton Kansainvälinen Majakkapäivä.

Laiturilta lähtien  muistutettiin lukuisilla kylteillä turvaväleistä ja käsihygieniasta. Pihalla oli käsienpesupiste, jota kuulin kommentoitavan: onpa kekseliäs ratkaisu! Kuljetusveneiden laiturille rakennettiin tulevien ja saapuvien vieraiden reitit ja laiturivahti opastettiin päästämään alueille vain 20 henkeä kerralla.

Talkooporukka käytti kasvomaskia tai visiiriä ja kertakäyttökäsineitä.  Maskin ja visiirin käyttö vaati totuttelua. Silmälasit huurtuvat ja hengitys on vähän raskasta.  Viikonlopun kokemuksen jälkeen arvostaa vielä enemmän kaikkia niitä, joiden työssä maskit ja hengityssuojat ovat arkipäivää.

Keittiössä uurasti uskomattoman iloinen ja taitava porukka.  Marjapiirakat, omenapiirakat ja pullaa pelti toisensa jälkeen syntyi iloisen naurun ja hyvä musiikin säestämänä. Myös paikan päällä saaristolaisleivästä tehdyt lohivoileivät keräsivät kiitoksia.

Kaupan vetonaulana olivat juuri ilmestyneet Majakkakalenteri 2020 ja Luotsien ja majakoiden Porkkala -kirja. Porkkala -kirjan upea ulkoasu ja runsas kuvamateriaali herättivät kovasti ihastusta, mutta jopa hankolaisille kirjan aihealue tuntui etäiseltä. Toisaalta harvoin kirjaa ostetaan ensinäkemältä, kiinnostus jäi varmasti kytemään. Tässä tapahtumassa paidat tekivät hyvin kauppansa.

Kansainvälinen Majakkapäivä onnistui hyvin. Ainutlaatuinen majakkasaari ja sujuvat järjestelyt saivat runsaasti kiitosta kävijöiltä. Turvallinen päivä Gustulla tarjosi kävijälle ikimuistoisen hengähdyshetken ja  Majakkaseura sai paljon uusia ystäviä ja tukijoita.