Majakka kahden maan rajalla

Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti.  Lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu.  Sadat seuran jäsenet ovat palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Ankarissa olosuhteissa majakkaa on jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

Märketin tulevaisuus

Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin – omalla veneellään tai Ahvenanmaan matkailupalveluja käyttäen. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.

Tutustu nykyajan majakanvartijoiden elämään näiltä sivuilta Majakkapäiväkirjojamme  lukemalla.

 

Märketin talkoopäiväkirja – tutustu majakanvartijoiden elämään

Majakkaseuran talkoolaiset pitävät talkookaudella päiväkirjaa, jonka avulla pääsee tutustumaan saaren elämään, työtehtäviin, rutiineihin, luontoon ja ihmisiin talkootöiden takana.

Suomen Majakkaseuran nettisivut uusittiin toukokuussa 2017. Kaikkien retkipäiväkirjojen siirtäminen uusille sivuille on iso urakka – ja etenee pienin askelin. Kiitos kärsivällisyydestäsi. Jos olet kiinnostunut auttamaan tarinoiden siirrossa uusille sivuille ota yhteyttä Majakkasihteeriin osoitteessa majakkasihteeri@majakkaseura.fi

Uusimmat talkoopäiväkirjat

Sivupalkista löydät kaikki sivuilla olevat päiväkirjat järjestyksessä ja hieman alempaa voit selata päiväkirja-arkistoa vuoden perusteella.

Märket päiväkirjat 2022
Talkoviikko 33: Elina, Henri, Riikka, Helka, Kake ja Sipe

Talkoviikko 33: Elina, Henri, Riikka, Helka, Kake ja Sipe

Lauantai 13.8.2022 Lauantaiaamuna pikainen vaihto pohjoissatamassa aamu kahdeksan aikoihin. Merellä keli oli melko tyyni ja lämmin,

Lue lisää >>
Talkooviikko 32: Anne, Eija, Päivi, Alexandra, Jukka, Johanna ja Kari

Talkooviikko 32: Anne, Eija, Päivi, Alexandra, Jukka, Johanna ja Kari

Lauantai 6. elokuuta 2022 Lähtö tapahtui varhain aamulla klo 5.00. Matkanteko avoveneellä oli paikoin kuin vuoristoradassa

Lue lisää >>
Talkooviikko 31: Kaija-Riitta, Raija, Johan ja Mia

Talkooviikko 31: Kaija-Riitta, Raija, Johan ja Mia

Lauantai 30.7.2022 Tänään vaihtui majakkavahtien vuoro. Aamukuudelta Käringsundissa oli kaunis, tyyni, mutta kylmä aamu. Märketillä vanhat

Lue lisää >>
Talkooviikko 30: Julia, Helena, Tuija, Lenina ja Riikka

Talkooviikko 30: Julia, Helena, Tuija, Lenina ja Riikka

23.7.22 lauantai Kelitiedot: Tuuli 10,5 m/s, puuskissa 13,5 m/s. Lämpötila 14,8 astetta Jännitimme Eckerössä perjantaina Märketille

Lue lisää >>

Talkoopäiväkirja-arkisto

Tästä pääset selailemaan eri vuosien talkoopäiväkirjoja. Kaikkia päiväkirjoja ei ole siirretty vanhoilta nettisivuilta, mutta niitä siirretään pikkuhiljaa.
Klikkaa vuotta niin pääset kyseisen talkookauden päiväkirjoihin.
2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 (osa päiväkirjoista puuttuu toistaiseksi.) 

Märketin rakennuspiirustuksia Kansallisarkiston kokoelmista

Talkoolaisia kuljettaa: