Sijainti: Hammarlandin kunta, Ahvenanmaa. 60° 18,2′ N 19° 08,2′ E.

Rakennusvuosi 1885

Märket kartalla

 

Rakennusvuosi 1885, korkeus 14,3 m. Märketin majakka rakennettiin monien vaiheiden jälkeen merkitsemään matalikkojen ja karien reunustamaa Eteläkurkun väylää Ruotsin ja Suomen välissä. Ruotsin puolella vastaavassa tehtävässä on Understenin majakka, jonka valo näkyy Märketille väylän toiselta puolelta.

Suomen eksoottisin majakka sijaitsee Ahvenanmerellä pienellä puuttomalla luodolla. Luodolla mutkittelee Suomen ja Ruotsin valtakunnanraja. Paikka on ehkä Suomen yksinäisin – lähin naapuri on noin 15 kilometrin päässä. Kovalla myrskylla aallot pyyhkivät matalien kallioiden ylitse.

Suomen Majakkaseura on kunnostanut joka kesä vuodesta 2007 Märketin majakkaa, joka rappeutui asumattomana kosteuden ja tuulien armoilla 30 vuotta. Sisä- ja ulkotilat alkavat olla valmiit, mutta työ jatkuu vaativana ylläpitona. Kunnostamistyön vaiheita ja nykyajan majakanvartijan aherrusta voi seurata Majakkaseuran Märket päiväkirjasta näiltä nettisivuilta.

 

Tiesitkö tätä?

  • Märketin kallio keskellä Ahvenenmerta on pinta-alaltaan vain 100mX300 m
  • Majakkasuunnitelmissa oli aluksi aikeina rakentaa Märketin saarelle rautamajakka
  • Rautaiseen torniin olisi ollut kuitenkin vaikea saada majoitettua majakanvartijat mahdollisine perheineen

 

Miten Märketille pääsee?

Lähde tutustumaan Suomen huikeimpaan asuinpaikkaan! Märketille pääsee omalla veneellä tai kanootilla, ja Eckeröstä on kesäaikaan usein risteilyjä. Majakkaseuran jäsen voi tulla saarelle 1–3 viikoksi talkootyöhön, ja myös päivävierailut ovat mahdollisia.

Avoinna: Joka päivä touko-lokakuussa. Opastusmaksu majakassa ja luodolla 10 €/henkilö käytetään majakan kunnostamiseen. Opastukseen sisältyy kahvit majakassa. Tunnelmallisessa museohuoneessa myydään Suomen Majakkaseuran tuotteita, joita ostamalla voit myös tukea seuran kunnostustyötä majakoilla ja pookeilla. Kerro mielellään majakalle etukäteen tulostasi. Märketin puhelinnumero on 040 849 9333.

Kuljetukset: Märketillä on vierasvenesatamamahdollisuus, joten omalla veneellä tai kanootilla on mahdollista pistäytyä luodolla. Sää saattaa estää rantautumisen.

 

Lisätiedot Märketin veneretkistä allaolevista linkeistä

Käringsundin vierassatama

Tervetuloa Käringsundiin

Majakka kahden maan rajalla

Suomen runsaasta kahdestakymmenestä kansainvälisesti merkittävästä majakasta oli vuonna 2007 yksi välittömästi uhanalainen: Suomen ja Ruotsin rajan halkoma Märket Pohjanlahden suulla Ahvenanmerellä.

Märket on Bengtskärin ja Utön ohella Suomen merkittävimpiä säilyneitä majakoita. Sen tuhoutuminen olisi ollut kansallinen häpeä.

Märketillä asuttiin jatkuvasti sen rakentamisestaan alkaen, kunnes majakka automatisoitiin vuonna 1977. Siitä lähtien se oli kylmillään 30 vuotta. Vuonna 1885 huolella rakennettu majakka taisteli aikaa vastaan viime vuosiin asti.  Lopulta näytti, että kosteus, vaihtelevat lämpötilat ja tuuli veisivät sen lopullisesti korjaamattomaan kuntoon.

Vuonna 2007 Suomen Majakkaseura vuokrasi Märketin valtiolta majakan kunnostustyötä vastaan. Siitä lähtien on tehty korjaus- ja uudistustyötä majakan pelastamiseksi. Pahin uhka on nyt ohitettu.  Sadat seuran jäsenet ovat palanneet yhä uudestaan upeisiin ja vaativiin oloihin majakkaluodolla.

Ankarissa olosuhteissa majakkaa on jatkuvasti ylläpidettävä mm. rappauksin ja maalauksin. Suomen Majakkaseura toivoo, että sekä Suomen valtion että Ahvenanmaan maakunnan kantaisivat oman vastuunsa tästä arvokkaasta rakennuksesta.

Märketin tulevaisuus

Matkailijat ovat jo löytäneet Märketin – omalla veneellään tai Ahvenanmaan matkailupalveluja käyttäen. Tulevaisuudessa Märketin majakka voisi olla monenlaisten toimintojen tukikohta. Arvokkaimmillaan se voisi olla Itämeren, ilmastonmuutoksen, hylkeiden ym. tutkimuspaikka, mutta samalla myös majakkaharrastajien, radioamatöörien, myrskybongereiden ym. vierailukohde ja yöpymispaikka.

Tutustu nykyajan majakanvartijoiden elämään näiltä sivuilta Majakkapäiväkirjojamme  lukemalla.

 

Märketin talkoopäiväkirja – tutustu majakanvartijoiden elämään

Majakkaseuran talkoolaiset pitävät talkookaudella päiväkirjaa, jonka avulla pääsee tutustumaan saaren elämään, työtehtäviin, rutiineihin, luontoon ja ihmisiin talkootöiden takana.

Suomen Majakkaseuran nettisivut uusittiin toukokuussa 2017. Kaikkien retkipäiväkirjojen siirtäminen uusille sivuille on iso urakka – ja etenee pienin askelin. Kiitos kärsivällisyydestäsi. Jos olet kiinnostunut auttamaan tarinoiden siirrossa uusille sivuille ota yhteyttä Majakkasihteeriin osoitteessa majakkasihteeri@majakkaseura.fi

Uusimmat talkoopäiväkirjat

Sivupalkista löydät kaikki sivuilla olevat päiväkirjat järjestyksessä ja hieman alempaa voit selata päiväkirja-arkistoa vuoden perusteella.

Talkooviikko 30: Eevakaisa, Sari, Jukka, Tuula, Ulla, Katariina ja Kristiina

Talkooviikko 30: Eevakaisa, Sari, Jukka, Tuula, Ulla, Katariina ja Kristiina

Lauantai / Lördag 24.7.2021 Todella mukava, kiireinen ensimmäinen talkoopäivä Märketillä. Vieraita on käynyt tasaisena virtana ja

Lue lisää >>
Viikolla 28 Märketillä Pappatunturit!

Viikolla 28 Märketillä Pappatunturit!

Viikko 28 sai Märketille hauskoja vieraita Sefyrin kyydillä; Pappatunturimiehet! Viimeksi Märketillä on tainnut moottoriajoneuvolla ajella viimeinen

Lue lisää >>
Talkooviikko 29: Jake, Nina, Miia, Celinn, Saana, Iida ja Carin

Talkooviikko 29: Jake, Nina, Miia, Celinn, Saana, Iida ja Carin

Pääset lukemaan viikon 29 talkoopäiväkirjan pääosin ruotsin kielellä TÄÄLLÄ

Lue lisää >>
Talkooviikko 28: Antti, Ansku, Johan, Nina, Mia, Paula ja Tiina

Talkooviikko 28: Antti, Ansku, Johan, Nina, Mia, Paula ja Tiina

  Perjantai 9.7. Perjantain laivamatkalla Turusta Maarianhaminaan saimme yllättäen tiedon, että lähtömme Märketille aikaistuu lauantain sijaan

Lue lisää >>

Talkoopäiväkirja-arkisto

Tästä pääset selailemaan eri vuosien talkoopäiväkirjoja. Kaikkia päiväkirjoja ei ole siirretty vanhoilta nettisivuilta, mutta niitä siirretään pikkuhiljaa.
Klikkaa vuotta niin pääset kyseisen talkookauden päiväkirjoihin.

2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 (osa päiväkirjoista puuttuu toistaiseksi.) 

Märketin rakennuspiirustuksia Kansallisarkiston kokoelmista

Talkoolaisia kuljettaa: