Tule mukaan Majakkaseuran talkoisiin!

Huom! Koronaviruksen leviämisen ehkäisemisen vuoksi kokoontumista ja matkustusta on hallituksen ohjeiden ja rajoitusten mukaan vältettävä. Tämä vaikuttaa myös talkookauden alkuun. Märketin ja Gustavsvärnin talkookaudet voidaan aloittaa vasta, kun rajoitukset ja suositukset sen sallivat. Talkoisiin hakeneille tiedotetaan kauden alusta, kun tilanne selviää. Toivomme kärsivällisyyttä ja ymmärrystä sekä hyvää kevättä haastavista ajoista huolimatta.

Talkootyö on kivaa ja hyödyllistä! Kaikille löytyy sopivia työtehtäviä.

Hae Märketin ja/tai Gustavsvärnin talkoisiin täyttämällä talkoohakulomake. Talkoovastaavat ovat yhteydessä, kun lomake on vastaanotettu ja talkoolaiset on valittu talkooviikoille. Märketin ja Gustun 2020 talkoohaku on auki. Kannattaa hakea talkoisiin ajoissa, mutta vapaita hajapaikkoja voi olla myös pitkin kautta. Talkoisiin osallistuaksesi sinun täytyy olla myös Majakkaseuran jäsen. Jos et vielä ole jäsen, täytä jäsenhakemuksesi täällä. Talkoohakulomakkeet löytyvät täältä: https://majakkaseuratalkoot.nettilomake.fi/

Märketin talkoot  2021, hae mukaan!

Tarvitsemme tulevanakin kautena työtä pelkäämättömiä talkoolaisia, kuten rakentajia, kokkailijoita, keittiöapulaisia, oppaita, päiväkirjan kirjoittajia ja kaikenlaisten sekalaisten tehtävien tekijöitä viikon tai kahden mittaisiin talkoojaksoihin. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä. Jos et jo ole jäsen, lue lisää ja liity jäseneksi täältä. Hae talkoisiin täyttämällä tästä linkistä löytyvä lomake.

Kauden 2021 talkoohaku on alkanut.

Märket-terveisin,

Talkoovastaavat Teppo Sainio ja Tipe Pylvänäinen

Lisätietoja talkoista: market.talkoot(at)majakkaseura.fi

Talkootyö on kivaa! Kaikille löytyy sopivia työtehtäviä. Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja eri majoittautumistiloissa 
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Tervetuloa kauden talkoisiin

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot, henkilöstä aiemmin saatu kokemus Märket-talkoissa ja ennen kaikkea asenne. Talkoolaiset sitoutuvat tarvittaessa tekemään kaikkia töitä vieraalla kielellä tapahtuvaa opastusta lukuun ottamatta.

 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa. Vaihtopäivä on säävarauksella lauantai.
 • HUOM! Ensi kertaa talkoisiin lähtijän on myös osallistuttava johonkin kevään aikana järjestettävään briiffitilaisuuteen.
 • Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä ja talkoomaksun suorittamista.

Edellytämme talkoolaisilta hyvää terveydentilaa ja kykyä sopeutua muuttuviin olosuhteisiin sekä viivytyksiin. Huomioi tämä erityisesti, jos käytät säännöllisesti jotain lääkettä. Ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi katsotaan eduksi. Sesongin aikana saattaa olla hiljaisempia jaksoja, joten toimettomuuttakin täytyy sietää. 

Ensiapu- sekä veneenkäsittelytaidot ovat plussaa ja uimataito Märketillä on ehdoton vaatimus.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. 

 • Vuoden 2021 jäsenmaksu 20 € ja talkoomaksu 100 € tulee olla maksettuna ennen laivalippujen tilausta.
  • Jäsenmaksu 2021 lähetettiin maaliskuun lopulla sähköpostitse.
  • Talkoomaksusta lähetetään viitteellinen maksulomake, jolla talkoomaksu hoidetaan.
 • Talkoomaksuun sisältyy kansipaikka ja mahdollinen autopaikka Viking Linella ja edestakainen venekyyti välillä Eckerö–Märket, majoitus ja vakuutus työtehtävissä saarella sekä ruokailu
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää myös jäsenhakemus talkoohakemuksen lisäksi, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Infotilaisuuksista ilmoitetaan Majakkaseuran jäsentiedotteissa ja Uutiset ja tapahtumat -sivulla.

HALOO WORLD  –  Market radio kutsuu

Märket on ainoa radioamatöörimaa johon voi pitää radioyhteyden vaikka ”maa” onkin kokonaan veden peittämä. On sellaisenaakin omassa luokassaan.

Kun Märket Radion ääni kuuluu radioaalloilla on kyseessä aina juhlahetki.  Maailman 2 miljoonainen radioamatööriyhteisö kääntää antenninsa kohti tätä eksoottista luotoa Ahvenanmerellä.  Radioaalloilla on sunnaton signaalien sekamelska kun tuhannet ja taas tuhannet tavoittelevat radioyhteyttä Märketille.   Miksi ihmeessä koko radiomaailman huomio kohdistuu Märket-luotoon?

Märketillä on sama maastatus kun Vatikaanilla ja molemmat ovat tärkeitä keräilykohteita. Märketilläkin ”radiopaavit” puhuvat radiossa kansanjoukolle, kuten paavi Pyhän Pietarin aukiolla. Monella kielellä ja monella lähetysmuodolla  — yhteyden saatuaan joukot sulkevat radionsa hymy huulillaan. Yhteys radiomaailman pyhättöön on syntynyt.

Majakan katolla on pysyvästi Force-12 XR6 antenni kattaen kuusi radioaluetta. Alabandien langoille on myös hyvät sijoituspaikat. Mastossa ihmemies Henri, OH3JR.

Vuonna 1969 radioamatöörien kattojärjestö  USA:ssa, (ARRL), huomioi Märketin ainutlaatuisuuden  ja antoi sille oman maastatuksen —  Suomen Viestintävirasto seurasi päätöstä antaen sille oman maakoodin. OJ0-maa ja sen status oli syntynyt. Märketin hallinnointi Suomesta käsin ja sen sijainti Ahvenanmaan itsehallintoalueen takana muodostivat sille erikois-statuksen.  Silloiset kuntarajan epäselvyydet tukivat asiaa.

Märket on edelleen radioamatöörien mekka ja Suomen Majakkaseura pyrkii tukemaan radioamatöörejä oman toimintansa ja kapasiteettinsa puitteissa.  Yhteistyöllä on vankat perinteet. Pian (2019) Märket-radiovaltiokin viettää 50-vuotisjuhlaansa.

Märket radiohistoriaa

OJ0MR (MR=Market Reef) oli ensimmäinen radioaktiviteetti Märketiltä (1969). OJ0MR kortti on jo nyt kerailyharvinaisuus.

Itse perinteinen yhteys ulkomaailmaan saatiin aikaan VHF meriradiolla läheiseen Enskärin merivartioasemaan. Radioamatöörien maastatuksen (1969- OJ0MR) myötä yhteydet laajenivat sekä Suomen että Ruotsin suuntaan (VHF) kun taas HF radioaalloilla saavutettiin maailmanlaajuinen yhteysverkko. Kymmenet  radioamatööriretkikunnat saapuivat Märketiile kaikkialta maailmasta;  Japanista, USA:sta, Etelä-Amerikasta  ja tietysti Euroopasta.

Historiallinen tapahtuma oli kun majakanvartija Karl-Erik Eriksson (Kee) suoritti radioamatööritutkinnon ja hänen vakituinen Märket- asema, OJ0MA, oli tavoitettavissa  radioaalloilla säännöllisesti.

Vaikka radioyhteyksiä on Märketiltä pidetty yli miljoonaan radioamatööriin on Märket  edelleen kaikkien tavoittelema yhteyskohde ja  tietysti  monien matkahaaveiden täyttymys.  Mahdollisuus pitää henkilökohtaisesti radioyhteyksiä Märketiltä on verrattavissa  tähtirooliin Broadwayllä.

Majakanvartija Kee Erikkson, OJ0MA räjäytti pankin kun Märket Radio kuului etterissa päivittäin kakkialla maailmassa.
Monet kansainväliset ryhmät saapuvat Märketille vuosittain. Tässä belgialaistyhmä (OJ0V), joka on tehnyt Märketille jo useita retkiä.

Märket-majakka on miehitetty vuosittain toukokuusta lokakuuhun. Suomen Majakkaseura avaa edelleen  majakan ovet radioamatööreille läheltä ja kaukaa.  Voit käydä majakalla päiväkäynnillä viikottain (lauantai).

 

Toiviomatka Märketille – Sinäkö?

Vakavamieliset DX-retket (DX-peditionit) on syytä sopia erillisinä projekteina huomioiden muut majakalla tapahtuvat aktiviteetit.  Lyhyet, muutamien henkilöiden vierailut pystytään järjestämään radioamatöörien operointitilojen ja kiinteiden antennien tukemana. Olemassa olevat tilat huomioiden, on radioamatöörien optimi retkikunnan koko 3-4 henkilöä. Voit kertoa matkatoiveistasi Suomen Majakkaseuran radioamatöörien yhteyshenkilölle; Pasi Bergman (pasi.bergman(at)majakkaseura.fi), OH3WS/OJ0W tai tiedustella teknisistä yksityiskohdista;   Henri Olander, OH3JR/OJ0JR, Martti Laine, OH2BH/OJ0BH ja Teemu Korhonen, SM0W/OJ0R

Märketin radiohuone on tilava ja kaksikin asemaa pystyy operoimaan samanaikaisesti. Operaattoreille on neljä maukkupaikkaa. Kuvassa radistit Martti, OH2BH ja Juha, OH9MM.

Gustun talkoot 2021, hae mukaan!

Gustun seuraava talkookausi alkaa keväällä 2021 ja jatkuu loka-marraskuulle. Tarvitsemme jatkossakin työtä pelkäämättömiä talkoolaisia Gustavsvärniin eli Gustuun. 

Talkookaudella jatketaan sumusireeninhoitajan talon kunnostustöitä korjausohjelman mukaan sekä pidetään majakkaa avoimena ja vedetään opastuksia vierailijoille. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä. Jos et jo ole jäsen, lue lisää ja liity jäseneksi täältäHae talkoisiin täyttämällä tästä linkistä löytyvä lomake.

Ystävällisin terveisin,

Talkoovastaava Anne-Mari Pylkkänen ja rakennusvastaava K-P Lehti

 Lisätietoja talkoista: gustu.talkoot(at)majakkaseura.fi

Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja kamarissa
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot ja aiemmin saatu kokemus talkoista. Eniten ratkaisee kuitenkin reipas asenne ja valmius tarttua kaikkiin tarvittaviin töihin.

 • Ensikertalaiset ovat enemmän kuin tervetulleita – Gustussa tutustuu samalla Majakkaseuran toimintaan ja muihin jäseniin.
 • Ensiaputaidot ovat plussaa. Uimataito on ehdoton vaatimus.
 • Opastehtävissä ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi on etu. Oppaan apuna on mm. Majakkaseuran toimittama Gustavsvärn-historiikki.
 • Sinun täytyy olla valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja viivytyksiin, joita sää saattaa aiheuttaa. Huomaa, että kotieläimiä ei saa tuoda Gustuun.
 • Saat ilmoittautumisesi jälkeen kattavan infopaketin talkoista saarella
 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • HUOM! Ensikertalaisen tulee osallistua yhteen talkooinfoon ennen talkoisiin osallistumistaan

Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa tai pelkästään viikonloppuna (pe–su). Vaihtopäivät ovat sunnuntai ja perjantai.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. 

 • Jäsenmaksun 20€ ja kausikohtaisen talkoomaksun 45€ on oltava maksettu hyvissä ajoin ennen talkoovuoron alkua.
  • Vuoden 2021 viitteellä varustettu jäsenmaksulasku lähetettiin sähköpostitse maaliskuun lopulla (tai uusilla jäsenillä jäseneksi hyväksymisen jälkeen). 
  • Talkoomaksusta lähetetään aiemmista vuosista poiketen sähköpostilla viitteellinen maksulomake, jolla maksu hoidetaan.
 • Talkoomaksuun sisältyvät majoitus, ruokailut ja venematka Hangon Itäsatamasta Gustuun ja takaisin.
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää jäsenhakemus, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan ja saat viitteellisen jäsenmaksulaskusi.

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Infotilaisuuksista ilmoitetaan jäsentiedotteissa ja Majakkaseuran Uutiset ja tapahtumat -sivulta.

Yttergrundin talkoot 2021, hae mukaan!

Yttergrundia kunnostetaan kesällä 2021. Projektin kohteena ovat Yttergrundin rakennukset sekä ympäristö. 

Talkooilmoittautuminen on nyt auki! 

Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä. Jos et jo ole jäsen, lue lisää ja liity jäseneksi täältä.

Ystävällisin terveisin,

Talkoovastaava Johan Ångerman

 Lisätietoja talkoista: talkoot.yttergrund@majakkaseura.fi