Gustavsvärn ja sumusireeninhoitajan talo

Majakkaseura on vuokrannut Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaarella sijaitsevan sumusireeninhoitajan talon Metsähallitukselta 1.4.2005 alkaen. Seura kunnostaa ja entisöi viimeistä saaren rikkaaseen majakkahistoriaan liittyvää asuinrakennusta mahdollisimman alkuperäiseen asuun. 

Gustavsvärnin, Gustun, pieni kalliosaari on alkuperäiseltä nimeltään Eldskär. Se sijaitsee noin kolme kilometriä Hangon kaupungista lounaaseen. Lähellä Gustua sijaitsee myös Russarön majakkasaari.

Etelä-kaakkoon Gustavsvärnistä avautuu avomeri. Gustavsvärnissä ei kasva luonnonvaraisesti puita muutamia pihlajia lukuun ottamatta. Saari on hyvin kallioinen ja maakerros on ohut. Kasvillisuus viihtyy lähinnä rakennettujen muurien suojassa.

Gustavsvärn nousee merestä kuin vuorenhuippu. Sen rannat laskeutuvat suurimmalta osalta hyvin jyrkästi mereen ja ovat siksi vaarallisia. Sukeltajille saarta ympäröivät syvänteet ovat suosittuja kohteita.

Saaren rannat ovat veneilijöille vaikeita. Kiinnittyminen on pienveneille lähes mahdotonta saarelle rakennettua yhteyslaituria lukuun ottamatta. Sen sijaan entisaikojen purjelaivoille saaren jyrkät rannat olivat sopivia kiinnittymispaikkoja. Tästä on edelleen merkkinä suuria kiinnittymisrenkaita saaren kallioissa.

Majakkaseura julkaisi Gustavsvärnin valon 150-vuotispäivänä 10.11.2018 upean Gustavsvärn – Hangon linnoitus- ja majakkasaari -teoksen. Se kertoo koko Gustavsvärnin 230-vuotisen historian linnoitussaaresta majkkakauteen ja Majakkaseuran aikaan. Kirjaa voi ostaa Majakkaseuran tapahtumista (kysy postitusmahdollisuutta osoitteesta julkaisut(at)majakkaseura.fi).

Tule mukaan talkoisiin

Gustun kauden 2019 suunnittelutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Tarvitsemme tänäkin vuonna työtä pelkäämättömiä talkoolaisia Gustavsvärniin eli Gustuun. 

KAUDEN 2019 TALKOOILMOITTAUTUMINEN ON ALKANUT. Talkookausi alkaa toukokuussa ja päättyy loka-marraskuussa. Hae talkoisiin allaolevasta linkistä.

Talkookaudella jatketaan sumusireeninhoitajan talon kunnostustöitä korjausohjelman mukaan. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä. Jos et jo ole jäsen, lue lisää ja liity jäseneksi täältä.

Ystävällisin terveisin,

Talkoovastaavat Jake ja Veera Lahti-Olsen

 Lisätietoja talkoista: gustu.talkoot(at)majakkaseura.fi

Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja kamarissa
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot ja aiemmin saatu kokemus talkoista. Eniten ratkaisee kuitenkin reipas asenne ja valmius tarttua kaikkiin tarvittaviin töihin.

 • Ensikertalaiset ovat enemmän kuin tervetulleita – Gustussa tutustuu samalla Majakkaseuran toimintaan ja muihin jäseniin.
 • Ensiaputaidot ovat plussaa. Uimataito on ehdoton vaatimus.
 • Opastehtävissä ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi on etu. Oppaan apuna on mm. Majakkaseuran toimittama Gustavsvärn-historiikki.
 • Sinun täytyy olla valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja viivytyksiin, joita sää saattaa aiheuttaa. Huomaa, että kotieläimiä ei saa tuoda Gustuun.
 • Saat ilmoittautumisesi jälkeen kattavan infopaketin talkoista saarella
 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • HUOM! Ensikertalaisen tulee osallistua yhteen talkooinfoon ennen talkoisiin osallistumistaan

Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa tai pelkästään viikonloppuna (pe–su). Vaihtopäivät ovat sunnuntai ja perjantai.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. 

 • Jäsenmaksun 20€ ja kausikohtaisen talkoomaksun 30€ on oltava maksettu hyvissä ajoin ennen talkoovuoron alkua.
  • Vuoden 2019 viitteellä varustettu jäsenmaksulasku lähetettiin sähköpostitse helmikuun lopulla (tai uusilla jäsenillä jäseneksi hyväksymisen jälkeen). 
  • Talkoomaksusta lähetetään aiemmista vuosista poiketen sähköpostilla viitteellinen maksulomake, jolla maksu hoidetaan.
 • Talkoomaksuun sisältyvät majoitus, ruokailut ja venematka Hangon Itäsatamasta Gustuun ja takaisin.
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää jäsenhakemus, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan ja saat viitteellisen jäsenmaksulaskusi.

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Infotilaisuuksista ilmoitetaan Majakkaseuran Uutiset ja tapahtumat -sivulta.

 

Gustavsvärnin päiväkirja

24.-26.5. 2019 Uusien talkoolaisten retki Gustuun

24.-26.5. 2019 Uusien talkoolaisten retki Gustuun

24.5. Perjantai Tänä viikonloppuna uudet Majakkaseuralaiset ja Gustun talkoolaiset saavat on-site perehdytyksen sumusireeninhoitajan talon ja historiallisen

Lue lisää
17-20.5.2019 Helena, Esko, Maarit ja Seppo

17-20.5.2019 Helena, Esko, Maarit ja Seppo

Perjantai 17.5. Me kaksi tuoretta Majakkaseuran jäsentä Maarit ja Seppo tulimme perjantai-iltana  vanhojen majakkakonkarien Helenan ja

Lue lisää
3.5.-10.5.2019: Jake, Veera, Sari, K-P, Juhani, Paula, Laura, Jenni

3.5.-10.5.2019: Jake, Veera, Sari, K-P, Juhani, Paula, Laura, Jenni

3.5.2019 perjantai Talkookauden avausviikonloppua alkoi varsin hyisessä kelissä. Lunta ei Gustussa sentään satanut, toisin kuin jossakin

Lue lisää
Joulu 2018 Gustulla

Joulu 2018 Gustulla

Joulu Gustulla Majakkaseuran jäsenet Mika ja Pauliina saivat mahdollisuuden kokeilla, miten Gustavsvärniä voisi hyödyntää talkookausien ulkopuolelle.

Lue lisää
Kansainvälistä majakkapäivää juhlittiin taas menestyksekkäästi Gustavsvärnillä 19.8.2018

Kansainvälistä majakkapäivää juhlittiin taas menestyksekkäästi Gustavsvärnillä 19.8.2018

Kansainvälinen majakkapäivä Gustavsvärnillä 19.8. – tulijoita lähes enemmän kuin saarelle mahtui Koko sunnuntaita vastaisen yön Gustavssvärnin pientä

Lue lisää
10.8.-12.8.2018 Ari, Elisa, Henkka, Johanna, Sanna, Susanna ja Ulla

10.8.-12.8.2018 Ari, Elisa, Henkka, Johanna, Sanna, Susanna ja Ulla

Viikonloppu alkoi tuulisesti. Tehtävälistan tärkeimpänä asiana olivat kamarin ja eteisen pinkopahvit, joten myrskyisä sää ei urakkaa

Lue lisää

 

Valokuvia Gustun talkoista