Gustavsvärn ja sumusireeninhoitajan talo

Majakkaseura on vuokrannut Gustavsvärnin linnoitus- ja majakkasaarella sijaitsevan sumusireeninhoitajan talon Metsähallitukselta 1.4.2005 alkaen. Seura kunnostaa ja entisöi viimeistä saaren rikkaaseen majakkahistoriaan liittyvää asuinrakennusta mahdollisimman alkuperäiseen asuun. 

Gustavsvärnin, Gustun, pieni kalliosaari on alkuperäiseltä nimeltään Eldskär. Se sijaitsee noin kolme kilometriä Hangon kaupungista lounaaseen. Lähellä Gustua sijaitsee myös Russarön majakkasaari.

Etelä-kaakkoon Gustavsvärnistä avautuu avomeri. Gustavsvärnissä ei kasva luonnonvaraisesti puita muutamia pihlajia lukuun ottamatta. Saari on hyvin kallioinen ja maakerros on ohut. Kasvillisuus viihtyy lähinnä rakennettujen muurien suojassa.

Gustavsvärn nousee merestä kuin vuorenhuippu. Sen rannat laskeutuvat suurimmalta osalta hyvin jyrkästi mereen ja ovat siksi vaarallisia. Sukeltajille saarta ympäröivät syvänteet ovat suosittuja kohteita.

Saaren rannat ovat veneilijöille vaikeita. Kiinnittyminen on pienveneille lähes mahdotonta saarelle rakennettua yhteyslaituria lukuun ottamatta. Sen sijaan entisaikojen purjelaivoille saaren jyrkät rannat olivat sopivia kiinnittymispaikkoja. Tästä on edelleen merkkinä suuria kiinnittymisrenkaita saaren kallioissa.

Majakkaseura julkaisi Gustavsvärnin valon 150-vuotispäivänä 10.11.2018 upean Gustavsvärn – Hangon linnoitus- ja majakkasaari -teoksen. Se kertoo koko Gustavsvärnin 230-vuotisen historian linnoitussaaresta majkkakauteen ja Majakkaseuran aikaan. Kirjaa voi ostaa Majakkaseuran tapahtumista (kysy postitusmahdollisuutta osoitteesta julkaisut(at)majakkaseura.fi).

Tule mukaan talkoisiin

Gustun kauden 2018 suunnittelutyöt ovat jo hyvässä vauhdissa. Tarvitsemme tänäkin vuonna työtä pelkäämättömiä talkoolaisia Gustavsvärniin eli Gustuun. Talkookausi alkaa touko- kesäkuussa ja päättyy loka-marraskuussa.

Talkookaudella jatketaan sumusireeninhoitajan talon kunnostustöitä korjausohjelman mukaan. Myös uusi laituri kaipaa viimeistelytöitä. Talkoisiin osallistuminen edellyttää Majakkaseuran jäsenyyttä.

 

Ystävällisin terveisin,

Päivi Ruohoniemi (paivi.ruohoniemi@majakkaseura.fi), talkoovastaava

Ilpo Hynynen, rakennusvastaava

 

,

Talkootyö on pääpiirteittäin:

 • Remonttia talon sisätiloissa, esim. keittiössä ja kamarissa
 • Talon ja saaren rakennuksien muita ylläpitotöitä
 • Kokkaamista
 • Turistiryhmien opastamista
 • Tuotemyyntiä
 • Talkoopäiväkirjan kirjoittamista jne.

Talkoolaiseksi valintaan vaikuttavat hakijan taidot ja aiemmin saatu kokemus talkoista. Eniten ratkaisee kuitenkin reipas asenne ja valmius tarttua kaikkiin tarvittaviin töihin.

 • Ensikertalaiset ovat enemmän kuin tervetulleita – Gustussa tutustuu samalla Majakkaseuran toimintaan ja muihin jäseniin.
 • Ensiaputaidot ovat plussaa. Uimataito on ehdoton vaatimus.
 • Opastehtävissä ruotsin- ja englanninkielentaito suomen kielen lisäksi on etu. Oppaan apuna on mm. Majakkaseuran toimittama Gustavsvärn-historiikki.
 • Sinun täytyy olla valmis sopeutumaan muuttuviin olosuhteisiin ja viivytyksiin, joita sää saattaa aiheuttaa. Huomaa, että kotieläimiä ei saa tuoda Gustuun.
 • Saat ilmoittautumisesi jälkeen kattavan infopaketin talkoista saarella
 • Alaikäraja talkoissa on 15-vuotta. Alle täysi-ikäisen talkoolaisen tulee osallistua talkoisiin täysi-ikäisen vastuuhenkilön kanssa.
 • HUOM! Ensikertalaisen tulee osallistua yhteen talkooinfoon ennen talkoisiin osallistumistaan

Voit tehdä talkootyötä viikon tai kahden jaksoissa tai pelkästään viikonloppuna (pe–su). Vaihtopäivät ovat sunnuntai ja perjantai.

Talkoisiin osallistuminen edellyttää sekä seuran jäsenyyttä, että kauden talkoomaksun maksamista. Huomaathan, että jäsenmaksu- ja talkootilit ovat kaksi eri tiliä.

 • Talkoomaksu on kesän ajalta 30 € 
 • Talkoomaksu maksetaan tilille FI73 4055 1020 2838 46
 • Merkitse maksun saajaksi Suomen Majakkaseura ry. Kirjoita viitekenttään ”Gustun talkoomaksu 2018” ja oma nimesi.
 • Talkoomaksuun sisältyvät majoitus, ruokailut ja venematka Hangon Itäsatamasta Gustuun ja takaisin.
 • Vuoden 2018 viitteellä varustettu jäsenmaksulasku 20 € on lähetetty sähköpostiisi maaliskuun lopulla tai jäseneksi liittymisesi jälkeen. 
 • Jos jäsenmaksussa on epäselvyyksiä, voit ottaa yhteyttä Majakkasihteeriin. majakkasihteeri@majakkaseura.fi
 • HUOM! UUSI JÄSEN: sinun tulee täyttää jäsenhakemus, ennen kuin jäsenyytesi astuu voimaan ja saat viitteellisen jäsenmaksulaskusi.

Kaikkien ensimmäistä kertaa Majakkaseuran talkoisiin tulevien tulee osallistua infotilaisuuteen. 
Seuraavat infotilaisuudet löytyvät Majakkaseuran Uutiset ja tapahtumat -sivulta.

 

Gustavsvärnin päiväkirja

Kansainvälistä majakkapäivää juhlittiin taas menestyksekkäästi Gustavsvärnillä 19.8.2018

Kansainvälistä majakkapäivää juhlittiin taas menestyksekkäästi Gustavsvärnillä 19.8.2018

Kansainvälinen majakkapäivä Gustavsvärnillä 19.8. – tulijoita lähes enemmän kuin saarelle mahtui Koko sunnuntaita vastaisen yön Gustavssvärnin pientä

Lue lisää
29.7.-3.8.2018 Anne, Maija ja Pirjo

29.7.-3.8.2018 Anne, Maija ja Pirjo

29.7.-3.8. Anne, Maija ja Pirjo Maanantai Maanantai oli tuulinen päivä emmekä saaneet vierailijoita ollenkaan. Kuvassa näkyvä

Lue lisää
8-15.6.2018 Niina & Sini

8-15.6.2018 Niina & Sini

Perjantai Saavuttiin perjantai-iltana kauniissa aurinkoisessa säässä ensimmäistä kertaa talkooviikolle Gustuun! Ensimmäinen ilta meni tavaroita roudatessa laiturilta

Lue lisää
Gustun vanhat päiväkirjat ilmestyvät nettisivuille pikkuhiljaa

Gustun vanhat päiväkirjat ilmestyvät nettisivuille pikkuhiljaa

Suomen Majakkaseuran nettisivut uusittiin toukokuussa 2017. Vanhojen päiväkirjojen tuominen uusille nettisivuille vie aikaa – ja tekstejä

Lue lisää
Gustu 29.7.-1.8.2016

Gustu 29.7.-1.8.2016

Perjantaina 29.7. saavuimme Gustuun iltapäivällä viiden aikaan. Samalla kyydillä pois lähtivät Markku ja Elina. Majoituimme vinttiin,

Lue lisää

 

Valokuvia Gustun talkoista