15.6.lauantai

Perjantai-iltana saapunut uusi majakanvartijaryhmä Raija, Sanna, Anneli ja Marita aloittivat lauantain sumuisessa säässä. Ryhmän miespuolinen jäsen Erkki saapuisi sunnuntai-iltapäivällä.Nelihenkisen tiimin ensimmäinen työtehtävä oli talon etupihan sekä polkujen siistintä turhasta tavarasta, roskista sekä valkoposkihanhien jätöksistä.

Alusta alkaen ryhmän kanssa saarella eläneet hanhet kasvattivat tällä hetkellä poikasiaan. Kuten kuvasta näkyy, hanhet eivät näköjään noudata linnoitussaaren muurillekiipeämiskieltoa.16.6. sunnuntai

Sunnuntaina ilma oli kaunis mutta melko tuulinen. Anneli ja Marita lähtivät nyt viikonlopun jälkeen saarelta m/s Pandalla, jolla Erkki puolestaan saapui Gustavsvärnille kello14. Ensi töikseen Erkki kävi sukeltaen tarkistamassa saaren venepoijujen, poijuköysien ja -painojen kunnon. Kaikki oli ok. Muutakin talkootyötä tällä hetkellä kolmihenkinen ryhmä tietysti teki. Esimerkiksi kurtturuusukasvustojen kartoitus tämän porukan osalta alkoi. Ko. vieraslajin määrää yritetään vähentää Suomen luonnossa, niin ettei se vie tilaa maan omilta lajeilta.

17.6. maanantai

Maanantaikin oli tuulinen päivä. Lippu liehui salossa komeasti.Erkki kävi sukeltamassa saaren pohjoispuolen jyrkillä kalliolla hankolaisen konkarisukeltaja ja meriarkeologiaharrastaja Pentti Nyrösen kanssa. Kuvassa Pentti 15-18 metrin syvyydessä.Talkoohommiakin tehtiin, siis kurtturuusun kitkeminen alkukartoituksen jälkeen käynnistyi Raijan ja Sannan voimin. Illalla kuitenkin ihailtiin täyttäkuuta avomeren yllä.18.6. tiistai

Tiistain tärkein projekti oli vanhan kaivon tyhjennys, jotta voitaisiin selvittää, auttaako tyhjennys parantamaan kaivoveden laatua. Ruskeahkoa ja hieman haisevaa vettä on ollut kaivon pohjalla noin 25 cm. Alla Sanna, Raija sekä Erkki valmistautuvat tyhjennykseen. Sanna ja Raija avustivat pinnalla, kun Erkki puolestaan laskeutui kaivoon.

Kaivo saatiin tyhjennetyksi 300 litrasta vettä. Myös muutama lahoava puunkappale poistettiin kaivon pohjalta. Samoin sieltä poistettiin pohjalle päätynyttä mössöä, joka oli levää tai mätänevää heinää. Ei ihme, että likaa kaivoon pääsee sillä kansi ei ole tiivis. Alla kaivon pohja tyhjennyksen jälkeen.Iltapäivän lopulla kurtturuusuprojekti jatkui.

19.6. keskiviikko

Kaunista ilmaa oli luvattu myös keskiviikoksi. Luvatut helteet tosin ovat antaneet odottaa itseään. Talkootöitä kuitenkin helpotti, kun ilma ei ollut liian kuuma.Kurtturuusuprojektia riitti keskiviikollekin. Aamupäivällä tätä hommaa jatkanut kitkemisporukka ilmoitti tavoitteekseen 98 prosenttia saaren kurtturuusuista.

Vaikka kuivakäymälän täyttöaste oli selvästi alle tuon maagisen 98 prosentin, täyttöastetta ryhdyttiin tänään laskemaan valmiin kompostin siirrolla pois käymälästä.

Mitä tulee lintuhavaintoihin, niitäkin jatkettiin.

Erkki kuvasi tukkakoskeloita. Niitä oli kolme muurin päällä. Koskelot olivat kuitenkin säikkyjä. Tuloksena oli lentokuva yhdestä yksilöstä.

Raija ja Sanna puolestaan näkivät nuoren merikotkan lentävän ulapan yllä. Tämän jälkeen Raija demonstroi merikotkan lentoa. Tästä opimme muutkin, kuinka tunnistaa merikotka taivaalla.Didaktiivisen esityksen toisessa vaiheessa Raija näytti, kuinka maakotka lentää. Huomaa ero.20.6. torstai

Raijan, Sannan ja Erkin vahtivuoron päätöspäivä ja vuoronvaihto. Ei ole helppoa jättää taakseen rauhallista saarta ja kirkasta merta, jossa rakkolevätkin jälleen viihtyvät, jopa aivan Hangon edustalla. Ihan kaikki ei Itämeressä sentään ole huonosti. 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content