20.6. torstai
Aurinkoinen sää helli talkoolaisia, vaikka Gustussa hieman tuulikin. Kaupan kautta juhannuken talkoolaiset suunnistivat Pandalla kohti Gustua. Edellisviikon talkoolaiset olivat tehneet savottaa kurtturuusun ja vanhan kaivon parissa ja juhannuksen miehitys oli päättänyt jatkaa samaa hommaa. Ensitöikseen Jake ja Eero kävivät uuden sadevesitynnyrin kimppuun, joka oli saatu lahjoituksena Gustuun veden keräystä varten. Laila ja Veera ryhtyivät valmistamaan illallista, joka päätettiin tehdä Muurikalla, jonka Laila ja Eero lahjoittivat Gustun talkoolaisten käyttöön. Lettukesteiltä ei siis voida välttyä!

Saaren kukkaloisto oli täydessä kukassaan; ruohosipuli oli vallannut kukillaan alaa kivikoista ja hanhet olivat tulleet saareen perheineen. Poikasia ei vain kovasti ollut, liekö minkki verottanut poikasmäärää. Illan päätteeksi Jake ja Veera testailivat myös uutta wlan-yhteyttä Marcuksen antamilla ohjeilla. Wlan-routerin paikka määräytyisi vahvimman signaalin mukaan.

Wlan-testausta

21.6. perjantai
Juhannusaamu valkeni utuisena, mutta lämpimänä. Talkoolaiset aloittivat askareet tiskaamalla ja wlan-testauksilla. Tällä kertaa piti vaihtaa sim-korttia. Telia tuntuikin antavan vahvemman signaalin.

Aamulla myös ystävämme haahkat tepastelivat katolla jutellen ja hanhet hipsivät kaakattaen pihassa. Poikasia ei edelleenkään kovin montaa ollut. Iloksemme myös kivitasku oli jälleen saaressa pesimässä.  Jake ja Eero mallasivat ja mittasivat ilmanvaihtoräppänöihin lipan jatkeita, jotta sade pysyisi ulkona paremmin räppänöiden ollessa auki. Portaat oli tuettu seinään ja Jake toimi tukimiehenä Eeron kiivetessä ylös. Tämän jälkeen Eero haravoi hanhiystäviemme yölliset jätökset poluilta ja sen jälkeen hän vilahti Jaken kanssa jatkamaan sadevesitynnyrin pesua.

Laila päätti perata ostamansa mansikat iltaa varten ja Veera tietenkin kulki kameran kanssa askarten parissa olevien perässä. Ilta jatkui askareilla ja tietenkin juhannussaunalla, jota varten oli kotikonnuilta kerätty (savolaisittain ilmaistuina) saunavasta.

Aurinkoista ja ihanaa keskikesän juhlaa Gustusta!

22.6. lauantai
Yöllä noussut tuuli roiskaisi myös kaatosateen aamuyöllä. Sade hakkasi kattoa, kun ensimmäisen kerran Veera ja Jake raottivat silmiään. Uni kuitenkin maittoi ja kaikki jatkoivat vielä unta.

Aamun aikana tuuli yltyi hyvin kovaksi; puuskissa jopa 18 m/s (video tässä). Reippaat talkoolaiset kuitenkin lähtivät ulos uhmaamaan tuulta. Eero veisti kiilat ikkunaluukuille, jotta ne eivät kolisisi tuulessa.

Muurikka siirrettiin ainoaan suojaisaan paikkaan; talon taakse.

Ei siis kummallisten viritelmien tarvetta enää.

Jake päätti kaivaa huussin alta maata pois, jotta suotonestekanisteri saataisiin helposti oikeaan asentoon niin, että nesteet huussista valuvat suoraan kanisteriin ilman vahinkoja. Tuulen ulvoessa nurkissa, talkoolaiset siirtyivät sisälle puhdetöihin hyvinkin mielenkiintoisen tiskaussession jälkeen. Edes kattilat tai paistinpannu pysyneet märällä tiskipöydällä kovassa tuulessa. Merikotka aiheutti aamupäivällä sydämentykytyksiä ainokaisiaan vartioiville hanhille. Kotkasta kuitenkin oli hankalaa saada kuvaa ilman kunnollista kameraa.

23.6. sunnuntai

Aamu valkeni tyynenä, edellispäivän tuuli oli laantunut, vaikka iltapäiväksi oli luvattu noin 6 m/s tuulta. Västäräkit kilvoittelivat muureilla, kun talkoolaiset aloittivat päivän askareet; sadevsitynnyrien kansien tekemistä, uuden merivesitynnyrin pesemistä saunalla ja sadevesitynnyrien letkun naamiointi maastoon. Eero ryhtyi rakentamaan tynnyreihin kansia ja Jake ja Veera kaivamaan letkua piiloon ja naamioimaan sitä kivillä.

Kaikki sadevesi kerättäisiin talon katolta talteen, jotta makeaa vettä olisi mm. saunalle ja rakennustarpeisiin saatavilla ilman vesikanistereiden roudaamista.
Maankaivuu ja rakennustyöt olivat yllättävän raskasta hommaa, sillä talkoolaisten oli keskeytettävä työt välillä horisontissa siintävien veneiden vuoksi; ilma oli sen verran tyyni ja aurinkoinen, että vieraita saattaisi pistäytyä tutustumassa Majakkaseuran ja talkoolaisten toimintaan. Vieraita ei kuitenkaan kuulunut ja tuulen yltyessä iltaa kohden sauna ja uunissa hautuva merimiespihvi saivat talkoolaiset vetäytymään sisätiloihin. Aamulla pitäisi vielä siivota ja laittaa paikat valmiiksi seuraavia talkoolaisia varten. Hyvää yötä Gustusta!