24.5. Perjantai
Tänä viikonloppuna uudet Majakkaseuralaiset ja Gustun talkoolaiset saavat on-site perehdytyksen sumusireeninhoitajan talon ja historiallisen linnoitussaaren ylläpitoon.

Tehotiimi Mirka, Jake ja Veera suuntasivat sumuisesta ja sateisesta säästä huolimatta tarmoa täynnä Gustuun jo perjantaina suunnittelemaan viikonloppua. Ensimmäinen rasti oli jo Itäsatamassa: noin kolmisenkymmentä vesikanisteria, jotka odottivat siirtoa saareen. Panda suuntasi sumun keskellä kohti tuulista Gustua ja kanisterit nostettiin laiturille. Osa napattiin mukaan talolle ja loput jäivät odottamaan lauantain retkiläisiä; ensimmäinen tärkeä tehtävä on tuoda saareen juomavettä.

Kun tavarat oli kannettu laiturilta sisään, alkoi tiluksien tarkastus ja keittiön  inventaario. Myös tupa piti saada lämpimäksi, jotta sisällä olisi mukava olla. Jake laittoi grillin tulille ja Mirka sekä Veera valmistelivat illallista samalla seuraavan päivän retkiläisten saapumista suunnitellen. Ohjelmassa olisi ainakin yhdessä ruoanlaittoa ja kaupan myyntitavaroiden järjestelyä. Jake lupasi hoitaa opastuksen. Illallinen saatiin pöytään ja grillauskin onnistui tuulesta huolimatta. Illallinen koostui itse tuoduista grillattavista.

Mirka meni ajoissa nukkumaan, joten Jake ja Veera lämmittivät illan päätteeksi saunan. Uni maittoi makoisasti Gustun vintillä eikä ulvova tuulikaan haitannut nukkumista. Talvimakuupussi oli silti tarpeen, sillä sää ei tällä kertaa suosinut retken ajankohtaa alkuviikon lupaavista lukemista huolimatta.

25.5. Lauantai
Aamu valkeni tuulisena ja Veera bongasi vintin ikkunasta muurilla istuvan uljaan merikotkan. Harmiksemme merikotka ei kuitenkaan tallentunut kameraan, sillä vintin ikkunasta ei kännykällä kuvia saanut. 9.30 soi puhelin ja kipparimme Jocke ilmoitti Pandan olevan lähtövalmiina Itäsatamassa innokkaiden retkeläisten kera. Panda kurvasi laituriin ja Mirka, Jake ja Veera toivottivat uudet Majakkaseuralaiset tervetulleiksi Gustuun.

Ensitöikseen ryhmä pääsikin kantamaan laiturille jätetyt 25 vesikanisteria ylös talolle. Kun tavarat ja kanisterit oli saatu pihalle, oli aika esitellä majakkasaaren historiaa ja perehdyttää tulevat talkoolaiset talkookäytänteisiin. Mirka nappasi heti muutaman innokkaan kanssaan keittiöön ja Jake vei Denniksen rakentamaan vanhaan kaivoon uutta kantta. Uusi kansi suojaisi kaivoa uteliailta pikkuvierailta ja ehkäisisi hukkumisia vanhaa paremmin. Veera esitteli myös Gustun pikku putiikin toimintaa ja perehdytti uteliaita majakkafaneja syvemmälle saaren historiaan.

Mukava reipas ja innostunut tunnelma vallitsi saarella koko päivän. Askareita tehtiin yhdessä, toisiin tutustuen. 17.00 maissa Panda kurvasi hakemaan päiväretkeläiset kotiin ja yöpyjät jäivät nauttimaan Gustun hengestä vielä seuraavaan päivään.

26.5.Sunnuntai
Aamu valkeni sateisena ja talkoolaiset heräsivät aamupuuhiin yhtä touhukkaina kuin edellispäivänä. Tänään pitäisi vielä laittaa paikat siistiksi ja tyhjentää huussi. Jocke kurvaisi hakemaan viikonlopun rekeläiset kello 11.00, joten tiskaus ja siivous aloitettiin heti aamusta. Kuten edellisenä aamuna, niin tänäkin aamuna talon katolta kuului tepastelua; paikalliset asukit ilmeisimmin toivoivat meidän jo luovuttavan saaren heille. Haahkat olivat jo poikasensa kasvattaneet ja hanhet eivät vielä olleet uskaltaneet tulla saareen tekemään pesuettaan. Edellispäivänä bongasimme myös pääskysiä, jotka toivottavasti eivät tänä vuonna tee pesäänsä talon tuulikaappiin.

Kiitos valloittava Gustu, olemme tehneet parhaamme saadaksemme  uudet Majakkaseuralaiset hurahtamaan ihanaan charmiisi. Me varmasti tapaamme jälleen tänä kesänä.