3.7.2022 Su

Me kolme iloista ja innokasta ensikertalaista saavuimme Gustavsvärnin saarelle auringon saattelemana. Ilma oli lämmin ja tuulinen. Vene jätti meidät ja kamppeet laiturille ja lähti takaisin Hangon satamaan. Tutkimme uteliaina saarta ja sumusireeninhoitajan taloa. Tuntui jännittävältä tulla saarelle josta kukaan meistä ei tiennyt ennestään mitään eikä ollut ketään näyttämässä paikkoja. Kaikki kuitenkin hoitui rivakasti. Availimme talon ikkunaluukut ja ovet.  Tutustuimme saareen ja sen historiaan ja söimme. Sitten olikin lipunnoston aika! Ihana viikko tulossa ja toivottavasti palojn retkeilijöitä!

4.7.2022 Ma

Aamu valkeni aurinkoisena.  Leivoimme vieraille omenapiirakkaa ja järjestelimme majakkakaupan valmiiksi. Tosin illalla myöhään kävi jo ensimmäinen vierailijaryhmä saarella. Tämän aamun ensimmäinen ryhmä tuli yllätysvierailuna, oppaana toimi Majakkaseuran perustajajäsen ja Gustavsvärn-kirjan kuvittaja Tommi Heinonen. Tämän jälkeen vierailijoita riitti iltapäivään saakka. Kahvia kului pannu jos toinenkin ja saimme mukavasti kahvi- ja myyntituloja majakkaseuralle tuleviin talkoisiin.

Tommi Heinonen

Hangosta Mr. Timo Kojo, Lotta Kojo, Marika ja Jörgen Henriksson poikkesivat kahvilla ja piirakalla.
Mr. Timo Kojo ja Lotta Kojo sekä Marika ja Jörgen Henriksson poikkesivat hienolla puuveneellä kahville ja piirakalle.

Marjo opashommissa

Marjo saarioppaana

Carin harrastaa avovesiuintia ja ui saaren kahteen kertaan ympäri!
Carin harrastaa avovesiuintia ja treenasi kiertämällä saaren kahteen kertaan.

5.7.2022 Ti

Tänään tuulinen päivä Gustavsvärnillä. Sääennuste lupasi pientä vesisadetta, isoin pilvi onneksi ohitti kauempaa saaren. Arvelimme vierailijoiden määrän olevan tänään vähäinen ja niin kävikin, vain yksi ennalta sovittu vierailuryhmä saapui saarelle. Tuulen nopeudeksi ennustettiin parhaimmillaan 13m/s. Tässä päivän otoksia iloksenne:

Celinn tekee mutakakkua vieraille ja Carin purjo-perunakeittoa lounaaksi.
Paahdettuja perunalastuja keittoon
Celinin mutakakku

Vierailijaryhmä

6.7.2022 Ke

Jälleen tuulinen päivä Gustavsvärnillä! Valitettavasti ei yhtään vierailijaa! Aamulla kuitenkin varoiksi leivottiin korvapuusteja, purjeveneitä oli kyllä useita näkyvissä.  Sitten päätimme pitää siivouspäivän. Pesimme talon ikkunat. Lisäksi uuninpesua, kompostin huoltoa ym. puuhastelua.

Eilen oli tuulesta huolimatta kaunis ilta ja yö, siitä alempana kuvasatoa 😊

7.7.2022 To

Tänä aamu valkeni aurinkoisena ja lempeän tuulisena. Keskipäivää kohti tuuli yltyi jopa 12 m/s ja satoi vähän. Yksi isompi vierailijaryhmä poikkesi saarella. Tänään on viimeinen ilta meillä täällä Gustavsvärnillä. Huomenna tapahtuu vahdinvaihto. Saarelta onkin tulijoille mukavat näkyvät Hangon regattaan joka purjehditaan tulevana viikonloppuna.

Gustavsvärnin (entinen Eldskär) saaren historiaan kuuluu kolme erilaista vaihetta.

Ensimmäinen vaihe oli toimia linnoitussaarena useankin sodan aikana. Linnoituksen suunnitelmat aloitettiin 1792 ja se toimi linnoituksena vuoteen 1854, jolloin linnoitukset räjäytettiin maan tasalle. Kuvat kertovat mitä tästä ajasta on mm. jäänyt jäljelle.

Majakkasaarena Gustavsvärn oli noin 1868 eteenpäin, saarella asui jopa 5 perhettä v. 1939 saakka. Tämän jälkeen saarella oli vain majakka ja sumusireeni.

Kolmas vaihe on alkanut v. 2005 kun Majakkaseura vuokrasi sumusireeninhoitajan talon ja alkoi kunnostamaan sitä. Majakkaseura kestitsee kesäisin vieraita ja järjestää opastuksia saarella. Saari on muinaismuistoaluetta.

Saarella talkoilivat ja kuvia ottivat Celinn, Carin ja Marjo (päiväkirjan kokoaja). Vanhat kuvat arkistosta.