30.8. Perjantai

Panda odotti Itämeren portilla, kun reippaat talkoolaiset saapuivat Itäsatamaan. Pandan vieressä odotti päivän punttisalitreeni: 1500 kiloa polttopuuksi menevää rankaa. Osa rangoista oli tietenkin tuoretta, joten painoa niille kertyi enemmän kuin tarpeeksi. Mikko ja Mirva olivat ensi kertaa lähdössä Gustulle ja heti luvassa oli kunnon talkoojumppaa. Ei auttanut kun vetästä hanskat käteen ja alkaa kantamaan. Ensiksi toki piti pressuttaa Pandan lattiaa ettei Jockelle jäisi niin iso siivo veneeseen puukuorman kuljetuksen jälkeen.

Rangat siirtyivät 45 minuutin huhkimisen jälkeen veneeseen ja oli aika suunnata kohti Gustua. Vene ui suhteellisen syvllä, joten laituriin saavuimme hieman hitaammalla vauhdilla kuin normaalisti. Laiturissa jumppa alkoi tietenkin uudestaan, kun rangat piti saada maihin.

Puujumpan jälkeen ryhmä päätti katsastaa tilukset ja laittaa heti grillin tulille ja saunan päälle. Oli mukavaa tulla saareen, kun paikat oli jätetty niin siisteiksi!

Grilliruoan ja saunan jälkeen oli aika keskittyä oleiluun. Seuraavana päivänä saattoi tuntua lihaksissa ja luvassa oli 32 vieraan opastus.

31.8. Lauantai

Aamu alkoi tukevalla aamiaisella, sillä vieraiden oli määrä saapua kello 12. Vieraat olivat Säkylän seurakunnan retkellä Hangossa, Hauensuolessa, Fiskarsissa ja tietenkin Gustussa. Kun paikat oli saatu edustuskuntoon saapuikin Panda ensimmäisen ryhmän kanssa laituriin kello 12.03.

Veera ja Jake hoitivat opastusta, kun Mikko ja Mirva vastasivat kahvinkeitosta ja kaupan myynneistä.

Majakkaelämästä kiinnostuneiden säkyläläisten lähdettyä oli aika tehdä päivällistä. Päivällisen aikana tietenkin laituriin saapui vene ja vieraita. Veera ja Jake ryntäsivät opastamaan. Vieraat olivat sukeltajia ja uimareita, jotka järjestivät Hangossa majakkauinnin joka kesä. Yksi heistä oli myös Majakkaseuran jäsen ja sukeltaja, joka oli käynyt sukeltamassa Belliverin hylkyä Märketillä. Kun tyytyväinen ryhmä oli saanut kuulla Gustun historian ja seuran toiminnasta, ilmestyi laituriin toinenkin vene: Itämeren portin risteilijän kippari lapsineen.

Kun vieraat oli saatu tytyväisinä kotimatkalle, oli aika jatkaa järjestely- ja ylläpitotöitä. Varasto oli jälleen uhkaavasti menossa sekaiseksi, joten se piti järjestää uudestaan.

Jake ja Mirva bongasivat myös kylmettyneen lepakon, jonka Jake sai virkoamaan taskulampun valon lämmöllä. Pikku lepakko kiipesi ylös talon seinää turvaan ja keräämään voimia yölliselle saalistusretkelle.

Ilta jatkui puhdetöiden merkeissä ja maisemia ihaillessa. Gustun maisemiin ei kyllästy koskaan.

1.9. Sunnuntai

Huomenta syyskuu! Aamu valkeni aurinkoisena ja tuuli oli hieman yltynyt. Panda saapuisi noutamaan talkoilijat yhden aikaan, joten siivoilu aloitettiin heti aamiaisen jälkeen. Veera ja Jake bongasivat myös toisenlaisen ystävän huussin nurkilta: pääkallokuviolla varustetun hämähäkin. Hämähäkkejä Gustussakin oli enemmän kuin tarpeeksi, mutta kyseistä lajinsa edustajaa eivät talkoolaiset olleet aiemmin nähneet.

Panda kurvasi laituriin hieman ennen yhtä ja oli aika lähteä jälleen mantereelle.