Aurinkoinen regatta ja runon ja suven päivä Gustavsvärnillä

Hangon regatta täytti sataman sadoista purjeveneistä, kun me viikonlopun talkoolaiset Annu, Jyrki, Matti, Tua, Sofia ja Jony hyppäsimme perjantai-iltana Pandan kyytiin ja seilasimme kohti Gustua peräti viiden ensikertalaisen innolla.

Perillä saimme heti kokea jännittäviä hetkiä kadonneen avaimen jäljityksen merkeissä. Dramaattista tunnelmaa vahvisti tummana taivaalla roikkuva pilviverho, joka enteili viikonlopun synkkiä sääennustuksia.

Gustavsvärnin majakka ja tummuva taivas

Jännitysnäytelmä päättyi majakkasihteerin puhelinkonsultaation ansiosta onnekkaasti. Jo parissa tunnissa pääsimme nauttimaan rantasaunan löylyistä ja kattamaan tupaan tunnelmallisen illallisen. Regatan jytä kantautui saarelle saakka.

Tervetuliaisateriana oli tunnelmallinen makaronilaatikkoillallinen kynttilänvalossa.

Viimeistään lauantain valjetessa pelko myrskysäästä oli tiessään ja saimme viettää runon ja suven päivää upeassa auringonpaisteessa (ensikertalaisen huomio: tuulitakki on hyvä olla mukana myös paisteella).

Gustu lipunnosto
Lauantaiaamuna nostettiin lippu salkoon Eino Leinon päivän eli runon ja suven päivän kunniaksi.

Aamupäivän jännitimme vieraiden saapumista. Yhdeksän hengen risteilyseurueelle maistui hyvin leipomamme pullat ja raparperipiirakat, ja saaren historian esittelystäkin selvisimme ihan kunnialla.

Yllättäen saimme seuraksemme myös parikymmenhenkisen synttäriseurueen, mutta onneksi porukalla oli omat eväät mukana. Vielä kun Hangon regatan kilpailijat purjehtivat lähistöllä, hetken aikaa saarella tuntui olevan suorastaan vilkasta.

Tarjoiltavat vieraille
Vieraille oli tarjolla pullia ja raparperitorttua.

Vierailijaryhmä 6.7.2019
Panda toi vierailijaryhmän tutustumaan Gustuun.

Yllätysvierailijaryhmä Gustun majakan edessä
Saarelle saapui myös kolmekymppisjuhlia viettävä iloinen brunssiseurue.

Hangon regatta Gustulta
Gustulta pääsee seuraamaan perinteikästä purjehdustapahtumaa aitiopaikalta.

Leipomisen ja vieraiden kestitsemisen lisäksi ehdimme tehdä myös hieman kunnostushommia. Taitavat timpurimme Jyrki ja Matti korjasivat saunan kuistin keikkuvan penkin ja pyöräyttivät vielä saunan seinälle hyllyt tavaroiden säilytystä varten sekä säilytyskorin polttopuille. Tua opetteli tyhjentämään huussia, mikä osottautui varsin siistiksi hommaksi.

Jyrki ja Matti remontoi saunaa
Jyrki ja Matti ahkeroivat saunaan uudet hyllyt ja kuistin penkin.

Jyrki ja Matti remontoi

Saunan uudet hyllyt valmiina.

Gustavsvärn kauniilla säällä
Saimme viettää runon ja suven päivää arvoisessaan kelissä.

Vessan tyhjennys
Tua halusi oppia, miten huussi tyhjennetään, ja kenelläkäänhän ei ollut mitään sitä vastaan.

Jyrki paistaa makkaraa Gustulla
Jyrki näytti, miten monipuolista ruokaa täällä voi kokkailla: kolmea erilaista makkaraa!

...ja sillisalaattia, uusia perunoita, vihersalaattia, sillejä, makaroonipataa...

Sunnuntaina muu porukka jätti haikein mielin majakkasaaren, kun Tua ja Matti jäivät viikoksi pitämään tupaa pystyssä. Ensi kertaan, Gustu!

Annu talon edustalla
Majakkapäiväkirjan pitäjä Annu etsii jo kalenterista aikaa seuraavalle visiitille.

Mitä vinkkejä ensikertalaiset antavat Gustun-viikonlopusta?

Matti: "Turha stressaaminen pois ja avoimin mielin matkaan! Asiat kyllä hoituvat omalla painollaan."

Annu: "Tuulitakilla, lämpimällä kerrastolla ja kameralla pääsee pitkälle. Viikonloppu menee yllättävän nopeasti –rantakallioilla lueskelu jäi haaveeksi."

Tua: "Saarella on etua, jos tykkää ruuanlaitosta, tiskaamisesta ja ihmisistä – myös yllätysvieraista!"

Jony: "Kannattaa ottaa kamera mukaan, saari on täynnä upeita valokuvauspaikkoja."