Retkeläiset kalliolla. Kuva: Mirka J.

Viikonlopun ohjelmassa oli retki Gustavsvärniin ja Bengtskärin. Matkamme alkoi kokoontumisella Hangon satamassa, josta lähdimme venekyydillä Gustavsvärnin majakkasaarelle. Perillä laitettiin heti sauna lämpiämään, jotta koko porukalla olisi mahdollisuus saunoa. Majakkaseuran lippu nostettiin salkoon sen merkiksi, että majakkaseuralaiset ovat saaressa paikan päällä. Kesäkaudella lippu toimii merkkinä turisteille, että saaressa on majakkaseuralaisia paikalla eli on mahdollisuus ostaa kahvia ja saada opastettuja kierroksia saarella.

Majakka ja majakkaseuran lippu. Kuva: Kaisa P.

Illallista alettiin valmistelemaan yhteisvoimin. Kaikki löysivät myös itselleen makuupaikat sumusireeninhoitajan talon vintiltä ja muutama majoittui myös kamariin. Ilta sujui mukavasti porukalla puuhastellen ja uusiin ihmisiin tutustuessa. Monet olivat lähteneet reissuun yksin, mutta sitä ei huomannut, sillä niin kova puheensorina vallitsi illan aikana. Maukas illallinen saatiin syötyä ja halukkaat ehtivät käymään saunassa. Gustavsvärnin sauna on kokemisen arvoinen paikka merinäköaloineen. Osa kävi myös pulahtamassa raikkaassa meressä. Vetäydyimme yöpuulle hyvissä ajoin, sillä aamulla oli lähtö kohti Bengstkärin majakkaa. Lämmin makuupussi oli todella tarpeen viileällä vintillä.

Auringonlasku saarella. Kuva: Nanna.

Aamulla nautimme runsaan aamupalan ja suuntasimme laiturille odottamaan venettä. Olimme varautuneet kerrospukeutumisella ja istuinalustoilla n. 1,5 tunnin merimatkaa varten. Merenkäyntiä oli jonkin verran ja matka tuntui maakravulle välillä kuoppaiselta. Tuijottelu horisonttiin auttoi ja matka sujui rauhallisesti. Onneksi sää suosi meitä ja pääsimme rantautumaan saarelle, sillä aina rantautuminen ei ole mahdollista säästä johtuen. Perillä Bengtskärissä meitä oltiin vastassa ja menimme opastusta varten Bengtskärin kappeliin, sillä juuri sillä hetkellä satoi vettä. Opas kertoi meille Bengtskärin mielenkiintoisesta historiasta mm. Bengtskärin taistelusta toisen maailmansodan aikana.

Bengtskär. Kuva: Kaija V.

Hän kertoi myös sympaattisista haahkoista, jotka pesivät saarella. Opastuksen jälkeen meillä oli vapaata aikaa tutustua saareen ja majakkaan. Kiipesimme kaikki 248 askelmaa majakkatornin huipulle ja koimme upean merimaiseman ylhäältä käsin. Sen jälkeen suuntasimme ulos saarelle ihailemaan tätä jyhkeän kaunista majakkaa sekä ihastelimme sympaattisia haahkoja, jotka pesivät kaikkialla majakkasaarella. Kannattaa todella varoa askeleitaan, sillä haahkat ja niiden pesät maastoutuvat todella hyvin ja osa pesistä on ihan kulkuväylien läheisyydessä. Kuuntelimme vielä mielenkiintoisen opastuksen saaren haahkoista. Iltapäivällä palasimme takaisin Gustavsvärniin, jossa oli taas illallisen valmistusta ja saunomista. Söimme illallista ja vietimme iltaa yhdessä. Välillä oli mentävä pihalle kuvaamaan majakkaa ja saarta iltavalossa.

Bengtskärin haahkoja. Kuva: Kaisa P.

Aamulla nautimme aamupalan ja aloimme pakata tavaroitamme. Kävimme vielä yhdessä saarikierroksella ja nautimme aurinkoisesta päivästä sekä raikkaasta meri-ilmasta. Lopulta teimme loppusiivouksen, jotta seuraavan ryhmän on mukava tulla paikalle. Siirsimme tavaramme laiturille ja jäimme odottamaan paluukyytiä takaisin Hankoon.

Gustavsvärnin majakka ja retkeläiset. Kuva: Mirka J.

Paluumatka Hankoon. Kuva: Marita B.