Sijainti: 59° 43,4′ N 22° 30,1′ E.

Rakennusvuosi 1906.

Bengtskärin kallioluoto sijaitsee noin 20 kilometriä Hiittisistä etelään. Seutu karikkoineen on laivojen hautausmaa. Itse luodon nimelläkin on synkkä alkuperä: kerrotaan että sen rantaan oli muinoin pelastautunut haaksirikkoutuneesta aluksestaan Bengt-niminen laivuri, jonka Vänön saaren asukkaat kävivät saman tien ryöstämässä ja tappamassa.

Bengtskärin luodolle oli ehdotettu valomajakkaa jo 1800-luvun lopulla Hangon talviliikenteen vuoksi. Vasta höyrylaiva Helsingforsin ajettua karille vuonna 1905 hankkeeseen kuitenkin ryhdyttiin toden teolla: haluttiin rakentaa ”muhkein kivimajakka, mitä Itämeren piirissä on koskaan nähty”. Kiviaineksen rakennuksen perustuksiin ja kivijalkaan katsottiin löytyvän Bengtskärin omasta kallioperästä, jota louhivat saarelle lähetetyt kivimiehet.

Tiesitkö tätä?

  • Bengtskärin tornin onkaloa kiertävissä portaissa on 248 askelmaa.
  • Talvisodan aikana majakkaa käytettiin rannikkopuolustuksen vartio- ja tulenjohtopaikkana.
  • Bengtskärin henkilökunta käsitti alkuun majakkamestarin, kolme majakanvartijaa ja sumusireeninhoitajan.
  • Myöhempinä aikoina 1930-luvulla rakennuksessa on asunut jopa 37 henkeä – lapsille oli järjestetty majakalle jopa oma kansakoulu

Lue lisää Bengtkäristä majakan omilta nettisivuilta.
Katso Bengtskäristä kertova dokumentti Yle Areenasta
Majakkaseuran tuottama elokuva Bengtskärin tarina löytyy Suomenlahden Majakoilla -DVD-kokoelmasta (ks. tuotteet-välilehdeltä)

Lähde: Seppo Laurell: Suomen majakat (1999). Nemo, Merenkulkulaitos

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content