Perjantaina 29.7. saavuimme Gustuun iltapäivällä viiden aikaan. Samalla kyydillä pois lähtivät Markku ja Elina.

Majoituimme vinttiin, söimme ja saunoimme sekä uimme. Sää oli upea: lämmin, aurinkoinen ja tyyni. Noin hienoa iltaa emme olleet Gustulla aiemmin kokeneet!
Saunoessamme saareen saapui vielä 21.30 viiden hengen venekunta, joka toi mukanaan vettä.

Lauantaina aamulla 30.7. tutkimme maalaustelinettä ja saimme siihen paikoilleen levyt, joiden päällä seistään. Mika aloitti työn rapsuttelemalla irtolikaa, maalia ja hämähäkinseittejä räystään alta ja seinästä.

Samaan aikaan saaren tuli viiden henkilön veneporukka. He tutustuivat saareen kierrellen sitä saareen omatoimisesti, ja juttelivat kanssamme. Mika aloitti maalauksen ja Marika leipoi mustikkapaistosta iltapäivän vieraita varten.

Sunfun toi saareen kaksi ryhmää, joille Mika kertoi saaren historiasta ja nykypäivästä. Yhteensä vieraita oli n. 30, joista kaukaisimmat olivat saapuneet Skotlannista. Molemmat ryhmät olivat vielä saaressa, kun tuli sadekuuro ja konehuoneessa oli tiivis, mutta iloinen tunnelma. Vieraiden lähdettyä ripsi sadetta vähän väliä, eikä maaliämpäriä enää avattu. Illaksi sää kirkastui ja pääsimme taas ulos syömään. Iltaohjelmana oli tietenkin saunomista ja uimista.

Sunnuntaina 31.7. satoi aamupäivällä. Siivosimme ja järjestelimme keittiön kaappeja, pesimme hellan pinnan ja puhdistimme tahroja ja roiskeita keittiön eri pinnoilta. Huomasimme, että monelta on jäänyt saamatta arvokkaat neuvot siitä miten esim. merivedellä tiskataan ja miten ruokatarpeet suojataan kärpäsiltä. Marika vietti ensimmäiset talkoovuoronsa kokeneiden Gustu-konkareiden Hannele Vehkakosken ja Pera Rahkosen seurassa ja sai paljon oppia siitä, miten asiat saa sujumaan Gustulla. Kiitos niistä!

Tässä vielä keskeiset vinkit tiskaamiseen:
1. Kuumenna vesi padassa kiehuvaksi. Pienen määrän vettä pientä tiskiä varten saa helposti kuumaksi jopa vedenkeittimellä tai liedellä kattilassa.
2. Pese astiat kuumassa vedessä. Käytä tarvittaessa kumikäsineitä tai kertakäyttökäsineitä, jos kätesi eivät kestä kuumaa vettä. Pesuainetta voi vähän "yliannostella". Vaihda vesi tarvittaessa. Älä jatka tiskaamista likaisessa vedessä.
3. Huuhtele astiat kuumassa vedessä. Vaihda jäähtynyt vesi tarvittaessa.
4. Anna astioiden kuivahtaa hetki astainkuivaustelineessä ja kuivaa ne sen jälkeen vielä puhtaalla astiapyyhkeellä.

Pyyhekuivaus estää ruostepilkkujen syntymistä esim. aterimiin ja saa lasiastiat kirkkaiksi. Samalla tulee tarkistettua, että rasvalika on irronnut astioista.

Iltapäivällä jatkoimme tuulisessa säässä seinän maalausta ja saimme telineen levyisen alueen ylhäältä alas valmiiksi. Yllätys, yllätys: illalla saunoimme.

Maanantaina 1.8. teimme varhaisen aamukävelyn saaren ympäri. Poimimme vadelmia, joista osan söimme ja loput pakastimme. Imuroimme ja siivosimme ja laitoimme paikkoja kuntoon seuraavia talkoolaisia varten tavalliseen tapaan.
Puolenpäivän aikaan tulivat Katja ja Outi ja me lähdimme kohtia kotia Kaarinaan.

Mika ja Marika