Erityisesti myöhään syksyllä ja aikaisin keväällä Märketillä vierailleet majakkaseuralaiset tietävät, miltä tuntuu ja näyttää, kun tuuli puhaltaa pohjoisesta. Jos 15 m/s pohjoistuuli nostattaa aaltoja luodon päälle, mutta mitä jos se tuplattaisiin? Viime yönä talviteloillaan ollut Märket on sen todistanut, kun Aapeli-myrsky riepotteli Suomen merialueita.

Märket saattoi jopa pitää hetken uutta ennätystä tuulen voimakkuudessa. MTV-uutiset kirjoitti 2.1.: "Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi kertoo, että Hammarland-Märketin mittausasemalla keskituulennopeus on 32,4 metriä sekunnissa ja kovin puuska oli 40,1 metriä sekunnissa. Päivystävän meteorologin mukaan Hammarland-Märketin aseman lukemat voivat olla jonkinlaisia ennätyksiä Suomessa."

Myöhemmin Kökarin Bogskärillä mitattiin keskituulennopeudeksi 32,5 ja voimakkain puuska oli 41,6 m/s (ks. lisää esim. Ylen sivuilta).

Yllä oleva kuva on vuodelta 2012, kun pohjoistuuli on nostanut aallot luodon yli. Voi vain kuvitella, miltä Märketin luodolla on näyttänyt viime yönä, kun keskituuli oli yli 30 m/s ja puuskat nousivat yli 40 m/s. Yli 130-vuotias majakka on monet myrskyt nähnyt, mutta viimeöinen taisi olla kovimmasta päästä.


Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content