Retki Porkkalan majakalle 30.7.2018


Reipas 13 hengen retkiseurueemme starttasi Porkkalan eli Kallbådanin (myös Porkkalan kirkoksi kutsuttu) majakkaretkelle Porkkalan luotsiasemalta Kirkkonummelta klo 14.00. 16-paikkaisen rib-kumiveneen kipparina ja majakkaoppaana meitä isännöi Veikka Gustafsson. Vuonna 1920 valmistunut majakka sijaitsee Suomenlahdella Kallbådanin matalalla kallioluodolla noin yhdeksän kilometriä Porkkalanniemen kärjestä etelään. Majakkaseuralla oli ilo ja kunnia päästä tutustumaan tähän Suomen viimeiseksi miehitetyksi (vuonna 2015 valot sammutettiin ja majakan viereen pystytettiin uusi sektoriloisto) tehtyyn merimajakkaan. Kallbådanin luoto kuuluu hylkeidensuojelualueeseen ja maihinnousu ilman lupaa on kielletty. Tuuliolosuhteista johtuen (reipas 10m/s.) mutta tehokkaalla 250 hv moottorilla matka päämäärämme kesti vain noin 25 minuuttia. Lyhyen ajomatkan aikana nähtiin matkan puolessa välissä myös sisäsaariston Rönnskärin majakka, jonka majakan valo sammutettiin tarpeettomana vuonna 1928, avomeren Kallbådanin majakanvalon korvattaessa sen.

Majakkaluodon alue on karikkoinen ja haasteellinen rantautua kovalla tuulella mutta ketterällä kumialuksella ja ammattimaisella veneen ajolla pääsimme mainiosti rantautumaan. Veneen kunnollisen kiinnityksen jälkeen ihastelimme maisemia, majakkaa sekä bongailimme hylkeitä.

Veneen kiinnitys pitäväksi.


Karikkoa luodon vieressä


Mereen huuhtoutunutta


Teeppä perässä, ja tässä tuulessa!


Merijoogaa


Tuolla hylje... ja tuollakin!
Hei hei!
Bongarit ja takana sektoriloisto


Nautitaan luodolla


Yhdessä aina hauskempaa


Onpas kovat tyrskyt


Merimetsoja viereisellä luodolla


Ennen tarkempaa tutustumista majakan sisätiloihin joimme yhdessä päiväkahvit ja söimme pientä välipalaa oppaamme kertoillessa majakan historiasta ja nykytilasta. Majakalla on muuten sähköt ja juomavesi puhdistetaan merivedestä – luksusta!

Karuissa olosuhteissa vankasti nouseva jykevä majakkarakennus on perustettu massiiviselle betonisokkelille ja on reilut 19 metriä korkea ja käsittää majakkatornin sekä siihen kiinteästi liittyvän asuinsiiven oleskeluhuoneineen ja keittiöineen. Makuupaikkoja oli pienen hotellin verran – noin kymmenkunta. Sokkelin päälle rakennetun yläosan sisärunko on muurattu tiilestä ja ulkorunko on valettu teräsbetonista. Kirkkaan sinistä taivasta vasten ja auringon paisteessa majakan tiilenpunainen väri hehkui upeana ja luokseen kutsuvana.

Kallbådanilla


Ei huono paikka aamukahville


Oleskelutila


Makuuhuone


Ullakolla


Vanha lamppu


Linssistö


Vanhoja puumerkkejä


Ylhäällä


Retken kruunasi majakan puulämmitteinen sauna ja uinti suojaisassa laguunissa, sinilevättömässä, kirkkaassa ja ihoa hellivässä, lämpöisessä merivedessä.

Uintia


Ihanat naiset meressä


 

Kotimatkalle lähdettiin auringon laskiessa, vielä navakammassa tuulessa kuin tullessa ja saatiin kokea kumiveneen maininkeja myötäilevä ja aaltojen harjoilla lentävä liito.

Lähdössä


Lähtövalmisteluja


Valmista


Porkkalan majakka iltavalaistuksessa


Takaisin luotsiasemalla


Kokonaisuudessa hieno retkikokemus, kiitos kaikille mukanaolijoille!

Lisätietoa majakasta ja sen historiasta voit lukea täältä: https://www.majakkaseura.fi/porkkala-kallbada/

Teksti: Jarna Juntura

Kuvat: Katja Hagfors, Tommi Heinonen, Jarna Juntura, Juhi Juntura, Kalle Nikander

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content