Kansainvälinen majakkapäivä Gustavsvärnillä 19.8.
– tulijoita lähes enemmän kuin saarelle mahtui

Koko sunnuntaita vastaisen yön Gustavssvärnin pientä saarta piiskannut sade ja kova tuuli jatkui vielä aamullakin. Se veti heräilevän talkooporukan hieman hiljaiseksi; jokainen mietti mielessään, millainen päivästä tulisi?

Kun sitten ensimmäinen venelastillinen vierailijoita saapui laiturille, paistoi aurinko vastapestyltä siniseltä taivaalta. Tuuli sen sijaan ei talttunut. Se puhalsi edelleen, ja sai helmat ja Majakkaseuran lipun vinhasti lepattamaan, mutta iloa ihmisten kasvoilta tuuli ei onnistunut pyyhkimään!

Juhlat eivät synny tekemättä. Ennen vierailijoiden tuloa Gustulle, pisti majakkaseuran rivakka ”iskuryhmä”, talkooporukka, jo perjantai-illasta lähtien paikkoja kuntoon, kohenteli sitä ja siisti tätä, rakensi pöytiä, maalasi kylttejä, kärräsi kiviä, kantoi kassikaupalla mantereelta leipomistarvekkeita ja satoja litroja vettä. Pöydät ja penkit kannettiin lipputangonmäelle vieraita odottamaan jo edellisiltana, wc:n alustat tyhjennettiin, raikkaat kukka-asetelmat syntyivät taitavissa käsissä. Lattiat pestiin, vanha vm-51 oleva Listerin dieslgeneraattori korjattiin ja kunnostettiin ammattilaistaidoin näytöskuntoon.  Vieraille tarjottavia  herkkupullia ja -piirakoita leivottiin Sumusireeninhoitajan talon keittiössä viime hetkiin saakka, jotta ne voitaisiin tarjoilla tulijoille ihan uunituoreina. Suussasulavan saaristolaisleivän valmistaminen edellyttää sekä kokemusta että aikaa, mutta vaivoja ei säästellä, kun halutaan tarjota vieraille jotakin oikein, oikein hyvää! Ja hyvää se olikin!

Jo Hangon sataman lähtölaiturissa tutut gustunkävijät varmistelivat että ”onhan siellä (Gustulla) varmasti korvapuusteja ja saaristolaisleipää."
Sunnuntai-aamuna H-hetken koittaessa – puhtaat matot lattialla, uunituoreen pullan tuoksu,  kahvi kuumana, generaattori näytöskunnossa, Sumusireeninhoitajan talon ullakolle rakennettu elokuvateatteri  – kaikki valmista ottamaan ilolla vierailijat vastaan!

Ennätysmäärä kävijöitä. Gustavsvärn ei pettänyt vieraita tälläkään kertaa, vaan tarjosi parastaan kävijöille:   ikiaikainen linnoitus- ja majakkasaari tähän hetkeen päivitettynä, ja silmiä hivelevän kauniilla maisemalla höystettynä. Pienen tulijagallupin perusteella ilmeni, että osa tulijoista oli tuttuja gustunkävijöitä, jotka tulivat saarelle piknik-koreineen viettämään päivää.  Rannikkokaupungeista mm. Turku-Helsinki sektorilla oli lähdetty liikkeelle sankoin joukoin, ja olipa Järvi-Suomen ihmisiäkin (mm. Lahti-Hämeenlinna) liikkellä.  Kävijöitä vieraili saarella päivän aikana yli 300 henkilöä, mikä ylitti odotukset. Runsas kävijämäärä tuulisesta säästäkin huolimatta kertoo omaa kieltään: kiinnostus Gustua kohtaan elää. Toiveikkaina voimme odottaa että Majakkaseura sai kävijöistä uusia ystäviä ja lisää toiminnasta kiinnostuneita jäseniä.

Muun meri- ja majakka-aiheisen ohjelman ohella Kansainvälisen Majakkapäivän kunniaksi käynnistettiin myös sumusireeninhoitajan talossa oleva vanha (vm. 1951) Lister-merkkinen dieselgeneraattori, joka oli korjattu toimintakuntoon. Nykyään sähkö kulkee saarelle vedenalaista kaapelia pitkin, mutta generaattori kertoo omaa historiaansa. (Katso alta videot dieselgeneraattorin käytöstä.)

Eikä tässä vielä kaikki...

Gustavsvärnin linnoitustöiden aloittamisesta on tänä vuonna kulunut 225 vuotta. Majakan valon sytyttämisestä tulee kuluneeksi 150 vuotta marraskuun 10. päivänä, jolloin Gustavsvärnin historiasta kertova kirja myös julkaistaan.

Teksti: Marja Äikäs

Kuvat: Marja Äikäs, Jarna Juntura ja Anne Björk