Urheiden

Sijainti: Rauma. 61°8′40″N, 21°18′10″E

Valmistumisvuosi 1953

Kylmäpihlajan nettisivut

Kylmäpihlaja on uloin Rauman edustan isoista saarista. Sinne rakennettiin vuonna 1952 yhdistetty majakka ja luotsiasema. Tämä monitoimirakennus korvasi Rauman majakkalaivan, joka siirrettiin Kemin edustalle. Kylmäpihlajan tornissa ja siipirakennuksessa oli tuolloin tilat yhteensä 12 luotsille, kahdeksalle kutterinhoitajalle ja kahdelle majakkamiehelle.

Jykevä nelikulmainen majakkatorni kohoaa 31 m perustansa yläpuolelle ja 36 m merenpinnasta. Siinä on 12 kerrosta ja 104 porrasaskelmaa. Majakan valon kantamaa on tiputettu entisestä 27 meripeninkulmasta 17 meripeninkulmaan. Nykyisin majakka on matkailukäytössä.

 

 

Tiesitkö tätä?

  • Myrsky upotti luotsin ja kutterinhoitajan armottomaan mereen vuonna 1964, kun he lähtivät noutamaan luotsia Raumalta lähteneestä aluksesta
  • Urheidenmmerenkävijöiden uponnut kutteri löydettiin myöhemmin – ja sen perälippua säilytetään Kylmäpihlajan luotsiaseman aulassa kahden miehen viimeiseen asti kestäneestä velvollisuudentunnosta

 

Laivayhteys saarelle

Rauman Saaristokuljetuksen reittiliikenteellä pääset kätevästi Kylmäpihlajalle. Rauman Saaristokuljetuksen alukset M/V Apollonia ja M/V Linnea kuljettavat turvallisesti majakalle. Alusten kotisatama on Poroholman leirintäalue.

Sijainti kartalla

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content