Lauantai

Lauantai aamuna 16 hengen reipas retkikuntamme starttasi Maarianhaminan Korrvikin kalasatamasta Subsea V. aluksella kohti Lågskärin majakkasaarta. Noin puolentoista tunnin matka taittui jouhevasti aurinkoisessa ja tyynessä säässä, ja reittimme varrella saimme ihastella Kobba Klintarin luotsiasemaa sekä puna-mustaraidallista, v. 1938 rakennettua Marhällanin majakkaa. Puolessa välissä matkaa ohitimme myös Lilla Båtskärin saarella sijaitsevan v. 1958 valmistuneen Nyhamnin majakan, joka on rakennettu entiseen kaivostorniin. Saarella sijaitsee myös luotsiasema sekä tuulivoimapuisto.

KobbaKlintar

Kobba Klintar

Nyhamn

Lågskär lähestyy

Perillä

Lågskärin majakkasaari sijaitsee Ahvenanmaan Lemlandin kunnassa noin 20 km Maarianhaminasta etelään. Pääsaari on kooltaan noin 50 hehtaaria, ja sen ympäristön muodostaa 15 luodon hajanainen saaristo. Saarelle rakennettiin ensimmäinen tunnusmajakka jo 1600-luvulla. Isovihan aikana v. 1714 venäläiset kuitenkin tuhosivat sen. Uusi tunnusmajakka valmistui v. 1794, mutta sekin joutui venäläisten kateuden kohteeksi, ja tuhottiin Suomen sodassa v. 1808. Seuraava uusi puinen tunnusmajakka rakennettiin v. 1814. Sen päälle asetettiin 12 metrinen lyhtykoju ja valo sytytettiin majakkaan ensi kerran syyskuussa v. 1840 mutta sekin koki pahoja vaurioita Krimin sodan aikana v. 1854-1855. Vastoinkäymiset eivät loppuneet tähänkään – v. 1859 saarelle rakennetun majakan räjäyttivät venäläiset v. 1915 ettei se hyvin näkyvänä maamerkkinä ohjaisi saksalaisvihollisen laivastoa hävitystoimiin. Lopulta nykyinen, 42,3 metriä korkea, helsinkiläisen Kreuger & Tollin toteuttama katkaistun pyramidin muotoinen, punainen betonimajakka valmistui itsenäiselle Suomelle v. 1920.

Luotsituvan rappioromantiikkaa

Majakka automatisoitiin v. 1961. Samalla myös sen valolaite vaihdettiin pienempään. Alkuperäinen, ensimmäinen Suomeen tuotu täysautomaattinen linssipylväs siirrettiin Merenkulkulaitokseen Helsinkiin.  Sieltä linssi siirrettiin joitakin vuosia sitten Liikenneviraston tiloihin ja muuton yhteydessä historiallisesti arvokas linssipylväs tuhoutui v. 2012. Majakka sähköistettiin v. 1986 tuuligeneraattorien avulla. 2000-luvun taitteessa tilalle vaihdettiin aurinkopaneelit.

Sammal värjää majakan kylkiä

Saarelle päästyämme nautimme päiväkahvit ja sen jälkeen oli vuorossa opastettu kierros majakalla. 175 kierreportaan jälkeen meidät palkittiin huikealla merinäköalalla. Kaukana horisontissa saattoi erottaa ruotsinlaivoja sekä muuta meriliikennettä. Kaasuhellan ääressä valmistetun lounaan jälkeen kiertelimme kivikkoisilla rannoilla, ihastelimme majakkaa ja ympäröivää luontoa. Lågskärillä on myös varsin paljon käärmeitä (rantakäärmeitä, kyitä), joita muutamat meistä kohtasivatkin – luonnon sellaisena kuin se on. Saarelta löytyi myös Suomessa harvinainen ja rauhoitettu Seljänkämmekkä (Adam och Eva).

Näkymä majakasta

Seljankämmekkä

Majakkasaarelle perustettiin v. 1963 Ahvenanmaan lintutieteellisen yhdistyksen lintuasema, joka on tunnettu lintutieteilijöiden ja -harrastajien tukikohta ja yksi Suomen parhaimpia lintujen havainnointi- ja rengastuspaikkoja. Matkamme aikana pääsimme tutustumaan viiden paikalla olleen lintumiehen työskentelyyn, ja opimme paljon uutta tästä hienosta harrastuksesta.  Iltalaskennassa saaren lintuhavainnot lisätään Tiira-lintutietopalveluun, jota tutkimalla voi perehtyä tarkemmin Lågskärillä identifioituihin lajeihin ja määriin.  Majakkasaari ja sen ympärillä olevat luodot ovat tärkeä paikka muuttolinnuille. Tarina kertookin, että jo vuosisadan vaihteessa Lågskärin majakanvartijat määrättiin tekemään havaintoja muuttolintujen liikkeistä ja raportoiman niistä Helsingin yliopistolle. Lintuystävälliset majakanvartijat jopa muurasivat majakan tornin kivijalkojen juureen hautoville linnuille pieniä suojapesiä. Retkemme aikana saarella pesi noin 750 haahkaa, ulkosaariston tunnuslintua.

Lehtokurppa tarkastelussa

Pesivä haahka

Päivän lintuhavainnot

Päivä eteni nopeasti. Osa retkeläisistä siivosi majakkaa pölyistä ja linnununtuvista, osa pilkkoi polttopuita ja lämmitti iltasaunaa. Koska saarella ei ole sähköä, makuuhuoneita lämmitettiin puutakoilla. Päivälliseksi nautimme savukalaa ja grillimakkaraa.

Majakka yöllä

Sunnuntai

Sunnuntaina varhaisen keittolounaan jälkeen suuntasimme kevyessä tuulessa takaisin kohti Korrvikin satamaa. Osalla meistä matka kotiin mantereelle taittui myöhemmin iltapäivällä yhteysaluksilla (Hummelvik-Torsholma-Åva-Vuosnainen/Kustavi), osalla isommilla autolautoilla.

Keittolounas valmistumassa

Kaunis saari ja hieno matka – suosittelen! ja kivikokoelmakin täydentyi muutamalla erikoisella yksilöllä 😉.

Seikkailijat

P.S. Ensi kosketuksen kohteesta saa myös nojatuolimatkalla katsomalla saarella kuvattua vaikuttavaa elokuvaa, psygologista trilleriä ”Oppipoika – yhdelle saari on vankila, toiselle vapaus”, joka kilpaili mm. Suomen ehdokkaana parhaan vieraskielisen elokuvan Oscar-palkinnosta v. 2013. Elokuvassa majakanvartijan urasta haaveileva 13-vuotias poika muuttaa saarelle, jossa asuu vain ankara majakanvartija perheensä kanssa 1930-luvulla. Todellisuudessa saarella toimi 1930-luvulla viiden oppilaan koulu.

Teksti Jarna Juntura

Kuvat Jarna Juntura, Sari Nuotio