Lehtisensalmen loisto otettiin uudelleen käyttöön Jyväskylän Säynätsalossa

Päijänteeseen vuonna 2017 jäiden kaatama ja käytöstä poistettu Lehtisensalmen loisto on saanut uuden elämän. Erittäin harvinainen loisto sytytettiin uudestaan perjantai-iltana 30.8.2019 Jyväskylän Säynätsalossa kaksi vuotta kestäneen kunnostuksen jälkeen.

Kyseistä puusta rakennettua, Päijänteelle suunnitteltua loistotyyppiä on jäljellä enää kaksi kappaletta. Niistä vain Oinaan loisto Vesijärvellä Hollolassa on enää virallinen turvalaite. Muodon ja rakennusmateriaalin lisäksi loistotyypistä teki erikoisen se, että loistot seisoivat alun perin puupaaluilla järvessä.

Suomen Majakkaseura ja Jyväskylän Veneseura kunnostivat jäiden vaurioittaman Lehtisensalmen puuloiston talkootyönä. Loisto sai uuden paikan veneseuran tukikohdasta Säynätsalon Juurikkasaaresta. Se sai myös uuden valotunnuksen, yksinkertaisen vilkun, joka näkyy lähinnä tukikohdan pihaan ja laiturille, eikä näin häiritse Päijänteen vesiliikennettä.

Majakkaseuran Ari, Jussi ja Pekka ovat tyytyväisiä tehtyyn työhön ja siihen, että harvinainen loisto sai uuden elämän.

Lehtisensalmessa on ollut loisto vuodesta 1899. Puinen loisto lienee rakennettu sotien jälkeen tai viimeistään 1970-luvulla. Loistotyypin historian selvittäminen on vielä kesken, mutta pyöreänä loistona se muistuttaa vuoden 1899 loistomallia, jollainen on Päijänteellä esimerkiksi Asikkalan Pulkkilanharjulla.

Suomen Majakkaseuran tietojen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta manner-Suomessa kun vastaava merenkulun turvalaite on vapaaehtoisvoimin kunnostettu, siirretty ja otettu uudelleen käyttöön.

”Majakoiden ja muiden merimerkkien pelastaminen ja kunnostaminen on toimintamme ydintä. Olemme iloisia, että pääsimme tekemään tätä työtä myös Päijänteellä, hyvässä yhteistyössä Jyväskylän Veneseuran kanssa”, toteaa Majakkaseuran puheenjohtaja Anne Björk.