Lehdistötiedotteita Lyökin pookin pelastustalkoista

 

Suomen Majakkaseura lahjoitti 10 000 euroa Lyökin pookin pelastamiseksi

Suomen Majakkaseura – Finlands Fyrsällskap on päättänyt lahjoittaa 10 000 euroa Suomen vanhimman suuren merimerkin, Lyökin pookin, pelastamiseen. Tarkoituksena on rapata ja maalata Uudenkaupungin Pyhämaan saaristossa sijaitsevan kivipookin eli tunnusmajakan ulkokuori. Majakkaseura toivoo, että sen tuki innostaa myös muita tahoja lähtemään mukaan tukemaan kunnostusta, sillä rahaa puuttuu vielä lahjoituksen jälkeenkin noin 50 000 euroa.

Vuonna 1757 rakennetun eli 255 vuotta vanhan,16 metriä korkean tunnusmajakan eli pookin säilyminen nykypäivään jotakuinkin alkuperäisessä asussaan on pieni ihme. Muun muassa neljä vuotta aiemmin rakennettu Utön majakka räjäytettiin 1808 ja rakennettiin myöhemmin uudestaan alkuperäisestä poikkeavaksi. Lyökin pooki on ainoa Ruotsin vallan ajalta säilynyt kivinen majakkarakennelmamme.

Kivistä muurattu Lyökin pooki on säilynyt hyvän rakennustekniikan ansiosta. Se on rakennettu kahdesta kivikerroksesta, joiden välissä on sepeliä. Pookin kattona on lyijykate. Kivien päälle tehty rappaus on suojannut tornia niin hyvin, että vesi ja jää eivät ole päässeet sitä vielä pahasti vaurioittamaan. 1980-luvulla väärin tehty maalaus teki kuitenkin vahinkoa. Nyt alkavat olla viimeiset hetket pelastaa pooki hitaalta tuhoutumiselta.

Suomen valtio luovutti pookin Kapiteeli-realisointiyhtiölleen 2000-luvun alussa. Yhtiö pani pookin välittömästi myyntiin. Sen hankki omistukseensa pieni Ulkosaariyhdistys, joka halusi pelastaa pookin. Ulkosaariyhdistys onnistui hankkimaan rahat rakennustelineiden pystyttämiseen pookin ympärille. Museoviraston tuella yhdistys pystyi teettämään pookiin uuden lyijykaton vuonna 2008. Sen jälkeen työt ovat olleet pysähdyksissä rahoituksen puuttumisen vuoksi.

”Suomen Majakkaseura halusi investoida 10 000 euroa juuri siihen, johon sen säännöt meitä määräävät ja johon jäsenemme ja tukijamme haluavat meidän varamme käyttävän: vanhan merimerkin pelastamiseen ja säilyttämiseen tuleville sukupolville”, sanoo Suomen Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen.

”Vaikka lahjoitussumma on vain pienehkö osa kunnostusbudjetista, on se Suomen Majakkaseuran historian ylivoimaisesti suurin. Toivomme että yhdistyksemme päätös rohkaisee muitakin tahoja kuten suomalaista ja suomenruotsalaista kulttuuriperintöä vaalivia säätiöitä, rahastoja ja yrityksiä tulemaan mukaan talkoisiin”, sanoo Väisänen.

Lyökin pookin kunnostuksen tukeminen jatkaa Suomen Majakkaseuran johdonmukaista politiikkaa. ”Olemme keskittäneet voimavaramme kaikkein uhanalaisimpien kohteiden kunnostukseen. Oma kunnostuskohteemme vuodesta 2007 lähtien, Märketin majakka Ahvenanmerellä, on sijainniltaan ja arkkitehtuuriltaan ainutlaatuinen kohde, ja sellainen on myös Lyökin pooki: Se on keskeinen ja ainutlaatuinen lenkki Suomen merimerkkien kehityshistoriassa. Jos Lyökin pooki katoaa, menetämme korvaamattoman palan rannikkomme merenkulun historiaa. Erityisesti tämä menetys koskettaisi Suomen merenkulun historiallista ydintä, lounaisrannikkoamme”, Väisänen korostaa.

Ulkosaariyhdistys toivoo onnistuvansa teettämään Lyökin rappaus- ja maalaustyön tulevan kesän 2012 aikana. Remontin siirto myöhempään olisi riski nykyisten rakennustelineiden käyttöiän takia.

Lisätietoja:

Puheenjohtaja Pekka Väisänen, Suomen Majakkaseura ry
Puheenjohtaja Sakari Lindström, Ulkosaariyhdistys ry

2.4.2012

Lyökin pooki kunnostetaan Museoviraston tuella

Suomen vanhin suuri merimerkki ja vanhin majakkarakennelma Lyökin pooki kunnostetaan. Museovirasto on myöntänyt Ulkosaariyhdistykselle 40 000 euroa Uudenkaupungin saaristossa sijaitsevan tunnusmajakan pahoin vaurioituneen pinnan uusimiseen.

”Museoviraston avustus ja muut pienemmät avustukset eivät vielä kata kaikkia remonttikuluja, mutta uskallamme aloittaa työt koossa olevilla varoilla. Tukea tarvitaan edelleen, ja muun muassa kotiseutuyhdistysten haastekampanja Lyökin hyväksi onkin käynnissä”, toteaa Ulkosaariyhdistyksen puheenjohtaja Sakari Lindström.
”Museoviraston tukipäätös oli ratkaiseva askel pookin pelastamisessa”

”Museovirasto osoitti hienolla tavalla tuntevansa vastuuta arvokkaasta suomalaisesta kulttuuri- ja rakennusperinnöstä”, Lindström sanoo.

Avustuspäätöksen tärkeä pohjustus oli mitä ilmeisimmin Suomen Majakkaseuran helmikuinen päätös myöntää 10 000 euroa Lyökin pookin kunnostamiseen”, sanoo Majakkaseuran puheenjohtaja Pekka Väisänen. – ”Olemme erittäin iloisia, että voimme auttaa pookin kunnostamisessa.”

Pookin kunnostus alkaa heinäkuun puolivälissä. Vakka-Suomen Rappauspalvelu Oy poistaa ensin vanhan pinnoitteen ja pinnoittaa pookitornin sitten uudella rappauksella. ”Yritys tuli meitä todella hienosti vastaan. Se piti tarjouksensa voimassa muuttumattomana kaksi vuotta ja tulee sittenkin vielä hinnassa huomattavalla summalla vastaan”, Lindström kiittelee.

Työn on määrä valmistua elokuussa, minkä jälkeen Lyökin pooki on pitkästä aikaa kunnossa. Viimeksi vuonna 2008 uusittiin pookin lyijykatto. Työ tehtiin Museoviraston tuen turvin.

Lyökin pookin rakensi vuonna 1757 sama rakennusmestari joka rakensi 1753 alkuperäisen Utön majakan. Pooki on säilynyt alkuperäisessä asussaan jo 255 vuotta. Vuonna 2000 valtion kiinteistöyhtiö Kapiteeli pisti historiallisen merimerkin myyntiin. Tuolloin juuri perustettu Ulkosaariyhdistys otti pookin hoiviinsa.

Samaan aikaan valmistui myös vanhojen merimerkkien inventointi, jonka suorittivat silloinen Merenkulkulaitos, Helsingin yliopisto ja Museovirasto. Lyökin pookin kulttuurihistoriallinen merkitys todettiin tuolloin virallisesti, ja useimmille se oli yllätys, Lindström muistelee.

Vuonna 2007 Ulkosaariyhdistys rakennutti hankkimillaan varoilla pookin ympärille rakennustelineet. Tämän kesän remontti toteutuu viime hetkillä, sillä rakennustelineiden käyttöikä alkaa olla lopussa. ”Työ on kestänyt paljon pidempään kuin kuvittelimme”, sanoo Lindström.

Faktaa Lyökin pookista

Aloitteen Lyökin pookin rakentamiseksi teki turkulainen valtiopäivämies Kristian Trapp Tukholman valtiopäivillä 1746. Asia otettiin kuninkaan esittelyyn vuonna 1753, jolloin kuningas Adolf Fredrik hyväksyi hankkeen. Rakennustyön sai suorittaakseen laivanrakennusmestari Robert Fithie, sama mies, joka oli aiemmin urakoinut Suomen ensimmäisen valomajakan Utön muuraustyöt. Torni valmistui kesällä 1757.

Lyökin suuriruutuinen kivipooki sijaitsee Uudenkaupungin edustalla olevalla matalalla kallioluodolla. Sen itäpuolitse kulkee ikivanha Turku – Pohjanmaa saaristoreitti. Pookin kohdalta kääntyi aikoinaan myös Ahvenanmaan pohjoispuolitse Tukholmaan johtanut väylä, jota esimerkiksi Pohjanmaan tervalaivurit käyttivät.

Yhteensä 16,5 metriä korkea torni on muurattu isoista maakivistä ja saarelta louhituista graniittilohkareista. Perustan ulkohalkaisija on 6,8 m ja yläosan 3,5 m. Seinämien vahvuus tyviosassa on 2,5 m. Tornin pyöreä katto on muurattu tiilistä ja päällystetty lyijylevyllä. Muodoltaan tunnusmajakka on oikeastaan ylisuureksi kasvanut kummeli ja havainnollistaa mielenkiintoisella tavalla merimerkkien kehitystä. Lyökin pooki on Suomen merkittävimpiä rakennushistoriallisia muistomerkkejä.

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content