Suomen Majakkaseura sai kuukausi sitten lahjoituksena Antero Forssin vuonna 1975 maalaaman upean maalauksen Majakkalaiva Kemi myrskyssä. Tänään seura antoi maalauksen pysyvään lainaan Kemin museoille ja kirjastolle ehdolla, että se asetetaan esille.

Maalaus kuvannee myrskyä, jossa Kemi oli 8.11.1971. Ankkuri irtosi ja Antero Forssilla oli laivan lämmittäjänä keskeinen rooli siinä että laivan moottori saatiin pyörimään ja laiva saatiin ohjaukseen. Tilanne oli äärimmäisen vaarallinen ja Forss vaaransi oman henkensä lapiomalla koksia tulipesään heiluvan laivan uumenissa. Todennäköisesti hän purki tapahtumaa myöhemmin maalaamalla tilanteesta.

Maalaus tulee esille Kemin kirjasto-museotaloon myöhemmin tänä vuonna. Maalaus kuvittaa myös kirjaa Perämeri – 500 vuotta meritietä pohjoiseen.Kemin taidemuseon johtaja Tanja Kavasvuo otti maalauksen vastaan Majakkaseuran Pekka Väisäseltä ja Juha Ylimaunulta (otsikkokuvassa).