Kirjan julkistus- ja myyntikiertue 13.-16.8.
(Elokuva- ja myyjäiskiertue alkaa elokuun lopulla)


Hanki uusi Majakoiden ja luotsien Porkkala painolämpimänä minikiertueeltamme 13.-16.8.2020. Syksyn varsinainen elokuva- ja myyjäiskiertue kiertue, jossa kirjaa ja muita tuotteita on saatavilla, pyörähtää uuden Porkkala-lyhytelokuvan myötä käyntiin elokuun lopulla (Huom! Ensi-ilta Kirkkonummella 28.8. peruttu). Siitä tiedotetaan Uutiset- ja tapahtumat -välilehdellä. Kirjaa on saatavilla myös Kansainvälisenä majakkapäivänä 16.8. Gustavsvärnin avoimien ovien tapahtumasta (myös Hangon Itäsatamassa yhteysveneen lähtöpaikalla).

Kirjan hinta on 30 € (hanki vähintään 10:n kimppa, hinta tällöin 27 €/kpl). Suosittelemme kirjan hankkimista tapahtumistamme, mutta postituskin onnistuu (postituskulut alkaen 8€, tilaa osoitteesta julkaisut@majakkaseura.fi)

Minikiertueelta saat kätevästi uuden Porkkala-kirjan lisäksi Majakkasaaret 2021 -kalenterin (13 kuukautta ja 6 postikorttia, hinta 16 €, rajoitettu painos. Porkkala-kirjan kanssa 15 €). HUOM! Suosimme korttimaksua, mutta käteinenkin mahdollinen.

Korona-pandemia otetaan tilojen käytössä huomioon. Myynti ulkona Vellamoa ja Forum Marinumia lukuun ottamatta.

Kirjan myyjäiskiertueen aikataulu


Pe 14.8.

Klo 9.30-11 Helsinki Helsinki, ms Marival II lankongin luona Relandersgrundin vieressä, Meritullintori, Aleksin päässä

Klo 12-14 Kirkkonummi (Kunnantalon edusta, auto, parkkiruutu)

Klo 15.30-16 Porkkalan Merikylän satama (paku, vain käteinen)

Klo 17-20 Kirkkonummella (paku, katuparkki kunnantalon edessä)

La 15.8

klo 14-17 Kirkkonummi (paku, katuparkki kunnantalon edessä)

Klo 17.30-18 Degerby, kirkon seutu (paku)

Klo 18.15-18.45 Inkoo, satama (paku)

Klo 19.15-20.30 Tammisaari, Bio Forumin edusta (paku)

Su 16.8.

Porkkala-kirja ja Majakkasaaret 2021 -kalenteri saatavissa kv. majakkapäivänä Gustavsvärnissä ja Hangon Itäsatamassa Gustavsvärnin yhteysveneen lähtölaiturista koko päivän

klo 13.30-13.45 Salon tori (paku)

Klo 15.00 Turku, Forum Marinum: Porkkalan majakoiden ja luotsauksen vaiheet 1800-2020 (Pekka Väisänen, esitelmä). Myynti klo 15-16 (HUOM! Ilman pääsymaksua kuulemaan esitys ja ostoksille).

Klo 18.00-18.20 Lohjan Tokmannin ym. parkkipaikka (lähellä Helsingin liittymää) (paku)

Klo 19.00-19.30 Espoo, ABC Pohjois-Tapiola (Kehä 1:n ja Kalevalantien risteys), parkkipaikka (paku)

Klo 19.50-20.15 Helsinki, Haaga, Laajasuontie 26

(17.-21.8. kirja saatavissa Helsingin keskustasta Senaatintorin kupeesta, soita Pekka Väisäselle: 0445566707)

Kirja saatavissa 14.8. alkaen myös kalenterimyyjiltämme mm. Kirkkonummi, Espoo, Vantaa, Kotka, Lahti, Tammisaari. Ks. koko lista kalenterimyyjien kohdalta tästä linkistä.

HUOM! Muutokset mahdollisia. Jos et tunnista paikkaa tai et löydä myyjää, soita hänelle: 0445566707.

HUOM2  Kaikissa pisteissä myynnissä sekä kirjan suomenkielinen että ruotsinkielinen versio sekä Majakkasaaret 2021 -kalenteri.

Lisätietoja: Pekka Väisänen, julkaisut@majakkaseura.fi / 0445566707


Ensimmäinen kirja Porkkalan merellisestä historiasta juhlistamaan majakoiden merkkipäiviä


Suomen Majakkaseura julkaisee 14. elokuuta lajissaan ensimmäisen kirjan Kirkkonummen Porkkalan merellisestä historiasta. Kirja Majakoiden ja luotsien Porkkala ulottuu 1200-luvulta nykypäivään. Painopiste on majakoiden ja luotsauksen kultakaudella eli suunnilleen ajassa jolloin Rönnskärin majakka toimi eli 1800-luvun alusta 1920-luvulle. Tule ostamaan kirja Majakkaseuran syksyn tapahtumista, kuten elokuva- ja myyjäiskiertueelta, joista tiedotetaan Uutiset ja tapahtumat -välilehdellä.

Kirjan keskeistä antia ovat tarkat selvitykset Suomen vanhimman säilyneen majakkarakennelman, Rönnskärin majakan vaiherikkaasta historiasta sekä Kallbådan majakan vaiheista niiden sadan vuoden aikana, jotka 1920 valmistunut majakka on ollut olemassa.

1800-luvulla majakat ja luotsaus toimivat tiiviissä symbioosissa. Sen takia Porkkalan majakkahistoriaa ei voisi kertoa kertomatta alueen luotseista. Porkkalassa on ollut 300 vuoden aikana neljä eri luotsien toimipistettä. Niistä keskeisin sijaitsi Rönnskärin majakka- ja luotsisaarella vuosina 1874-1978.

Majakoiden ja luotsien Porkkala kertoo laajasti majakanvartija- ja luotsiperheiden arjesta ja elämästä luonnon armoilla ja vuorovaikutuksessa sen kanssa. Se kertoo myös aiempaa tarkemmin viidestä sodasta ja yhdestä miehityksestä, jotka Porkkalaa ovat koetelleet 300 vuoden aikana. Myös alueen dramaattisimmat haaksirikot on selostettu perusteellisesti.

Kirja osoittaa myös sen, kuinka suora jatke Kallbådan majakka on Rönnskärin majakalle ja kuinka Kallbådan majakka oli elintärkeä Helsingin talviliikenteelle. Kirjassa eletään luotsien ja majakanvartijoiden kanssa läpi sota ajat nykyaikaan saakka.

Kirjan keskeistä antia:
- Tarkka selvitys Rönnskärin ja Kallbådan majakoiden rakentamisesta ja kehityksestä
- Porkkalan luotsauksen historia
- Lisäksi luvut eri sota-ajoista Porkkalassa, laajimmin käsitelty Krimin sotaa ja toista maailmansotaa Porkkalan suurilla saarilla, unohtamatta Suomen sotaa 1808-09 ja vuoden 1789 meritaisteluita.
- Porkkalan väylien kehitys, vuokra-ajan merellinen historia, lintuaseman historia, Porkkalan suurten saarten historia
- Luku Porkkalan nykyajasta
- Erillinen luku ja luettelo Porkkalan hylyistä ja haaksirikoista (yli 50 haaksirikkoa, kirjoittajana Ari Kapanen)
- Luettelot Porkkalan majakanvartijoista ja luotseista erityisesti vuosina 1800-1939

Kirjassa on erittäin runsas kuvitus (n. 260 kuvaa, karttaa ja piirrosta) ja 304 sivua. Kirja julkaistaan erikseen suomeksi ja ruotsiksi.

Kirjan kokosi kymmenen Suomen Majakkaseuran aktiivin ryhmä, toimittajana Pekka Väisänen. Kirjassa on käytetty runsaasti arkistojen alkuperäislähteitä, osin ennen julkaisemattomia.

”Suomen Majakkaseura jatkaa tällä teoksella ansiokkasta työtään Suomen majakoihin liittyvän tiedon kokoajana ja julkaisijana. Näiden kansien välistä löytyy monipuolinen tietopaketti Porkkalan majakoista ja niitä ympäröivän saariston kohtaloista yli 200 vuoden ajalta. Eri aikakausilta olevat kartat ja valokuvat sekä taiteilijoiden ikuistamat maisemat tekevät teoksesta erityisen nautittavan.” (Kulttuurijohtaja Maaret Eloranta, Kirkkonummen kunta)

”Kallbådan majakan 100-vuotissyntymäpäivän ja Rönnskärin majakan 220-vuotispäivän kunniaksi Suomen majakkaseura on julkaissut jatkoa korkeatasoisten ja kiitettyjen majakkakirjojensa sarjaan. ”Majakoiden ja luotsien Porkkala” on maamme ensimmäinen kokonaisesitys Porkkalan majakoista tutustuttaen lukijan majakoiden kiehtovaan historiaan luotsiyhteisön elämää unohtamatta. Porkkalan majakoiden loistavan menneisyyden rinnalla tekijät pohtivat myös käytöstä poistettujen majakoiden tulevaisuutta. Teoksessa on runsaasti kuvia ja piirroksia, joista osa julkaistaan ensimmäistä kertaa. ”Majakoiden ja luotsien Porkkala” on antoisa lukukokemus kaikille majakoista ja merenkulun historiasta kiinnostuneille.” (Erikoistutkija Hannu Matikka, Museovirasto)

Majakoiden ja luotsien Porkkala on Suomen Majakkaseuran kustantama. Sitä saa vain seuran tapahtumista ja tilaamalla postitse osoitteesta (kirja 30€, postikulut alkaen 8€): julkaisut@majakkaseura.fi

Lisätietoja:
Pekka Väisänen, kirjan toimittaja, Suomen Majakkaseura p. 0445566707

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content