Australiaan pääsee Tampereelta hieman nopeammin kuin Märketille. Torstai on toivoa täynnä ja Tipen auton takakontti oli täynnä tavaraa. Teppo, Lauri ja Tipe saapuivat Suomen Turkuun jo torstai-iltana ja yöpyi Bore hostellissa, joka on vanhaan höyrylaivaan rakennettu hostelli. Loput liittyivät seuraan vasta perjantai-aamuna Viking Linen infotiskillä. Laivamatka sujui muitta mutkitta. Jotkut seurueesta, jotka eivät ole mereltä, olivat enemmän innoissaan laivamatkasta, kuin toiset, jotka käyttävät laivaa yhtä usein, kuin raitiovaunua. Kaikki olivat kuitenkin yhtä mieltä siitä, että tax-freen Fazer suklaalevytarjous oli hyvä ja matkaan tarttui yli kymmenen levyä. Toki se on vain hieman reilu levy henkeä kohden ja Milanalla päättyi onnistunut kahden kuukauden makeislakko perjantaina klo 12:00:01 ja meidän mielestä tämä oli oikea tapa juhlistaa asiaa.

10.10. 2020

Aamulla pääsimme lähtemään Käringsundin satamasta yhdentoista aikaan. Luodolle saavuimme tuntia myöhemmin saaren pohjois -satamaan. Purimme tavarat majakalle raa'alla voimalla ja kottikärryillä. Suunnittelimme hieman tulevia talkoita ja ruokapolitiikkaa. Meidän tehtävämme on saada kaapit tyhjentymään ruuista ja muutenkin saada majakka siihen kuntoon, että voimme tiistaina laittaa oven perässämme lukkoon ja sammuttaa valot. No ihan kaikkia valoja emme sammuta, sillä Märketin majakka toimii edelleen merenkulun turvalaitteena ja opastaa ohi ajavia laivoja, jotka pimeydessä seilaavat.

Suunnitelmat tehtyämme ja asetuttuamme taloksi teimme perusteellisen tutkimusmatkan tälle pienelle kallioluodolle. Saari tämä ei ole, sillä täällä ei kasva ainuttakaan puuta. Elämää luodolla kuitenkin on kaikissa pienissä lätäköissä joita luodolla on kymmeniä. Lisäksi bongasimme useita eri lintuja joista suurin oli merikotka.

Vanhat konkarit lämmittivät uudelle tulokkaalle saunan ja laittoivat maukkaat sienirisotot ja kertoivat tarinoita saaristolaiselämästä, majakoista ja merestä samalla kun ilta tummeni yöhön ja sade hakkasi majakan keittiön ikkunaan. Näillä eväillä aloitetaan Märketin sulku talkookaudelle 2020!

11.10.2020

Tellus pyöri ja tuuli valjasti pilvet ja ennen aamupalaa saimme nauttia ihanasta auringon noususta.

Saimme kuulla yhteysveneen kuljettajaltamme, että tuuli kääntyy maanantaina pohjoiseksi ja hän tulee hakemaan meitä jo heti seuraavana päivänä. Meiltä siis lähti yksi työpäivä aikataulusta. Ryhdyimmekin heti hommiin. Venepoijut noudettiin rantaan ja vene siirrettiin säilöön, vanhentuvat sammuttimet koottiin yhteen, irtokalusteita kannettiin sisään ja jätteidenkäsittely laitettiin talviteloille (kiitos Tipe, Teppo ja Riku). Ruokakaappien tyhjennysoperaatio eteni lähes suunnitellusti. Osa ryhmästä pääsi syömään ensimmäistä kertaa itsetehtyjä pinaattilättyjä. Päivän mittaan energiaa ylläpidettiin Yhdysvalloista tuodulla pari vuotta vanhalla maailman vahvimmalla Death Wish Cofeella. Illan grilliherkut ja uunijuurekset olivat vailla vertaa.

Niin ilta saapui Märketille ja majakan valo syttyi jälleen. Outi näki ensimmäistä kertaa sanoin kuvailemattoman kirkkaassa tähtitaivaassa Andromedan galaksin 2,5 milj. valovuoden päässä. Sauna lämpeni ja tarinat vaihtuivat majakan valon loimussa viimeisenä iltana tällä kaudella. Viimeiselle päivälle jäi hieman tehtävää, mutta talkoovoimin tällä luodolla lämpiää monta saunaa, monta tarinaa kerrotaan aaltojen murtuessa rantaan ja monena yönä valo syttyy majakan huippuun yön tummuessa ja kauniin meremme perintö jatkaa elämäänsä. Kiitos meille kaikille kaudesta 2020.