Suomen Majakkaseuran suurponnistus, syksyllä ilmestyvä tuhti kirja Perämeri –  500 vuotta meritietä pohjoiseen innostaa seudulla asuvia ja paikallista mediaa. Tämä koettiin kiertueella, jossa Majakkaseuran partio pysähtyi mm. kirjastoissa ja toreilla jututtamassa ihmisiä helmikuun alussa.

Paikalle tuli erityisesti luotsi- ja majakkalaivasukujen edustajia, mutta heidän lisäkseen tavattiin muitakin, joilla on kokemusta Perämerestä. Useimpia tuntui yhdistävän kiinnostus omiin juuriin. Kirjan tekijöille tuotiin mm. valokuvia ja nimityskirjoja, toisaalta kirjalta odotetaan vastauksia esi-isien kadonneeseen menneisyyteen.

Majakkalaiva Kemi (vanhempi) asemapaikallaan vuosien 1936 ja 1956 välillä.

Keräyspartio sai myös mainioita valokuvia Perämeren arvokkaista merimerkeistä, niin Ulkokallan ja Marjaniemen majakoista, jotka ovat tämän vuoden synttärisankareita (150 vuotta) että uudemmista merimerkeistä kuten kasuunimajakoista.

Keräystiimi on löytänyt lisäksi arvokkaita valokuvia mm. oululaisten sanomalehtien arkistoista. Parhaat vanhat kartat on saatu myös käyttöön. Kirjan tukevin anti löytyy valtion arkistoista Helsingistä ja Oulusta. Luotsit ja majakanvartijat olivat valtion virkamiehiä, ja heidän tekemisensä on varsin hyvin dokumentoitu arkistoihin siitä alkaen kun valtio otti luotsauksen hoitoonsa Perämerellä (1849).

Kemin ajoksen luotseja vuosien 1918 ja 1927 välillä.

Kirja tulee edellä mainittujen ammattiryhmien ja merimerkkien lisäksi käsittelemään alueen haaksirikkoja, meriliikenteen kehittymistä, satamia, väyliä ja myös kieltolain aikaa, kalastusta ja hylkeenpyyntiäkään unohtamatta. Erityiskohteena ovat mukana alueen majakkalaivat.

Perämeren alueen ja jopa valtakunnallinen media on ollut viime aikoina hyvin kiinnostunut seuran kirjahankkeesta ja sen kylkeen tehtävästä dokumenttielokuvasta. Syynä tähän on luultavasti ennen kaikkea se, ettei vastaavaa kirjaa ole aiemmin Perämerestä tehty.

Yleisradion Radio Suomessa toimittajalegenda Olli Haapakangas jututtaa kiertuevastaavaa ja majakkalaivan entistä matruusia sunnuntaina klo 13.15 alkaen Radio Suomessa.

HUOM! Kaikki voivat vapaasti toimittaa tekijöille meriaalia edelleen. Jos suvussasi on jotakin aiheeseen liittyvää, lähetä materiaalia os. julkaisut@majakkaseura.fi tai soita 0445566707/Pekka Väisänen.