Sälgrund

Sijainti: Kaskinen, Sälgrundin saari. 62° 20,1′ N 21° 11,6′ E

 

Rakennusvuosi 1875

 

Sälgrund kartalla

Kaskinen Matkailu

 

Axel Hampus Dahlströmin suunnitteleman majakan korkeus 25 m maanpinnasta. Vain noin kilometrin merimatkan päässä Kaskisten kalasatamasta sijaitsee avomeren äärellä Sälgrundin saari, majakka ja vanha luotsiasema. Majakka on tällä hetkellä suljettuna paloturvallisuussäädöksien takia, mutta keskusteluja tilanteesta jatketaan.

Merenkulkijat anelivat pitkään, että valtio rakentaisi valomajakan Selkämeren keskiosan rannikolle. Sitä ennen Kaskisten sataman suulla sijaitsevan Sälgrundin kärjessä oli ollut jo lukuisia pookeja, jotka olivat vaurioituneet joko sodissa tai lahon vuoksi. Uusi majakka muurattiin tiilestä, ja sen suunnitteli itse arkkitehti Axel Hampus Dahlström, joka on piirtänyt myös mm. Helsingin Vanhan Ylioppilastalon ja Esplanadin kappelin.

Sälgrundin saari on luonto- ja elämysmatkailusta kiinnostuneille täydellinen kohde: vanha kulttuuriympäristö, koskematon luonto, hiljaisuus ja aava meri. Palvelut mahdollistavat yöpymisen ja mahdollisuuden tutustua saareen omassa rauhassa. Majoitus on vanhalla luotsiasemalla, jonka kokoustilat ovat myös tarjolla ryhmille.

Tiesitkö, että

  • Syksyllä 1986 yli kaksi vuosisataa kestänyt luotsipalvelu Sälgrundissa päättyi
  • Luotsipalvelut siirtyivät salmen itäpuolelle uuteen tukikohtaan, jonne pääsee maitse

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content