Sälskär

Sijainti:
Sälskärin majakka sijaitsee Sälskärin saarella, Ahvenanmaan pohjoisosassa.
60° 24,7′ N 19° 35,8′ E

 

Rakennettu: 1868

Korkeus: 44,5 m vedenpinnasta (maanpinnasta 30,8 m)

Noin 30 metriä korkea majakkatorni valmistui Södra Sälskärin luodolle kesällä 1868. Valmistuessaan Suomen valovoimaisimman majakan valo sytytettiin ensimmäisen kerran 15.9.1868. Axel Hampus Dahlströmin suunnittelema majakka on rakennettu tiilestä graniittisokkelin päälle. Se oli alunperin tarkoitus maalata punaiseksi, mutta se kalkittiinkin valkoiseksi. Norra Sälskär ja Södra Sälskärin luotojen nimet tulevat siitä, että ne ovat toimineet hylkeenpyytäjien tukikohtana.

Sälskärin majakan suunnitteluvaiheessa yhtenä vaihtoehtona pidettiin majakan rakentamista Märketille, mutta sitä pidettiin mahdottomana tehtävänä ja paikaksi valikoitui Södra Sälskärin luoto.

Sälskärin luodolla oli 1700-luvun lopulla huono maine, joka liittyi Fågel Phoenix -aluksen kymmenien kuolemaan johtaneeseen haaksirikkoon. Pari talonpoikaa hautasi hylystä ja luodon rannalta löytyneet hukkuneet miehet kivistä valmistettuun kammioon, mutta heidän epäiltiin tapaaneen ja ryöstäneen miehet. Vaikka talonpojat todettiin pitkän oikeudenkäynnin jälkeen syyttömiksi paikkakunnan asukkaiden mieltä oli vaikea muuttaa. Luodolta löytyy edelleen Fågel Phoenixin miesten muistomerkki.

Sälskär oli vuonna 1949 ensimmäinen suomalainen majakka, joka automatisoitiin. Automatisoinnin yhteydessä myös majakkahenkilökunnan hirsiset asuinrakennukset purettiin luodolta.

 

Lähteet:

Laurell, Seppo (1999) Suomen majakat. Kustannusosakeyhtiö Nemo / Merenkulkulaitos.

Stenros, Manne (2010) Liten Fyrguide – Pieni Majakkaopas – A Short Guide to Finnish Lighthouses, A la carte books.

 

Lue lisää:

Visit Åland: Majakkretkiä ulkosaaristoon

Hylyt.fi: Fågel Phoenix

Kartta:

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content