Säppi

Sijainti: Luvia, Säpin saari.61° 28,6′ N 21° 21,1′ E. Säpin majakka kartalla

 

Rakennusvuosi 1873

 

Säppi kartalla

Säppi 2000 ry:n kotisivut

 

Axel Hampus Dahlströmin suunnitteleman majakan korkeus 30,7 m. Majakka on valkoiseksi kalkittu tiilitorni. Majakkamestarin talo on säilynyt. Metsäinen 140 hehtaarin majakkasaari kuuluu kokonaan valtakunnalliseen rantojensuojeluohjelmaan ja osittain lehtojensuojeluohjelmaan.

Säppiin rakennettiin ensimmäinen tervattu merimerkki todennäköisesti vuonna 1779, joka romahti lopulta maan tasalle vuonna 1842. Kymmenen vuoden odotuksen jälkeen Säppi sai uuden 24 metriä korkean hirrestä ja laudasta rakennetun tunnusmajakan.

Muutamien vuosien päästä alkoi olla tarvetta jo valomajakalle, ja Säpin saari todettiin mainioksi paikaksi maaperältään. Myös tuleva majakkahenkilökunta voisi raivata majakkasaarelle peltotilkkuja. Uusi majakka sai siunauksensa kuitenkin vasta, kun luotsi- ja majakkalaitos ryhtyi 1870-luvulla toteuttamaan Pohjanlahden valaisuohjelmaa.

Säpin majakan ja majakkamestarin talon on vuokrannut Säppi 2000 -yhdistys, jonka tavoitteena on säilyttää saaren majakkakulttuuria. Saarella on Porin lintutieteellisen yhdistyksen vuokraama lintuasema. Siellä vaeltelee vapaana olevia muflonlampaita, joiden ruokinnasta huolehtii Reposaaren metsästysseura ry.

 

 

Tiesitkö, että

  • Säpin majakanvartijoiden työrytmi oli vuorokausi töitä ja kaksi vapaata
  • Muonaa ja postia noudettiin saareen kerran viikossa Reposaaresta

 

 

Jaa tämä somessa

Scroll to top
Skip to content